Sony World Photography Awards 2013

0

A Sony World Photography Awards 2013 nemzetközi fotópályázatra 2013. január elejéig lehet nevezni. A profiknak és amatőr fotósoknak külön kategóriát megteremtő fotópályázat jópár komoly díjat vonultat fel, melyek között pénzjutalom és fotós felszerelés egyaránt megtalálható. A nevezés három képig ingyenes, de csak idén készült fotókat fogadnak el.

Sajtóközlemény:

Januárban lezárul a Sony fotóversenye

Még egy hónapig lehet nevezni a világ egyik legnagyobb szabású fotós versenyére, a 20 millió forint összdíjazású Sony World Photography Awards-ra.

Már csak egy hónapjuk van a profi és amatőr fotósoknak arra, hogy kiválasszák az idén készített legjobb fényképüket és benevezzenek a fotóversenyre. A fődíj a világszintű elismerés mellett a L’Iris d’Or, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) cím birtoklása, amelyet a 25 000 dolláros jutalommal együtt adnak át a 15 profi kategória győzteseiből választott legjobb fotográfusnak. Az amatőr kategória győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb. Emellett a Sony minden kategória nyertesét a legújabb képalkotási felszereléseivel is megjutalmazza.

„A versenynek köszönhetően sokkal szélesebb közönséget érhettünk el, és olyan új lehetőségek nyíltak meg előttünk, amelyekről korábban nem is álmodtunk” – számoltak be tapasztalataikról a tavalyi professzionális sportfotó kategória-győztesei, Palmer és Pawel brit fotósok, akik amellett, hogy világszintű ismeretségre tettek szert, a brazil Sony jóvoltából a Sao Paolo-i éjszakák című fényképsorozatukat is elkészíthették.

A professzionális portré kategória győzteseként Irina Werning argentin fotós a Sony Latin Amerika és a WPO támogatásával öt dél-amerikai országban mutathatta be díjnyertes „Back to the Future” sorozatát, mialatt további képekkel bővíthette a fotósorozatot.

A WPO (World Photography Organisation) köszönhetően a döntőbe jutott fényképek megjelennek a szervezet honlapján, az évente megjelenő Sony World Photography Awards könyvben, valamint 2013. április és június között bemutatásra kerülnek a londoni Somerset Houseban is.

A nevezés ingyenes, az amatőröknek kiírt 10 kategóriában 2013. január 4-ig, míg a 15 szakmai kategóriában 2013. január 9-ig lehet nevezni a www.worldphoto.org oldalon. A döntősök listája 2013. február 5-tól lesz látható a WPO honlapján.

A 2013-as tiszteletbeli zsűritagok között olyan kiemelkedő fotográfusok jeleskednek, mint Catherine Chermayeff, a híres amerikai ügynökség és a Magnum Foundation igazgatója, vagy a World Photographic Academy neves tagjai: az utazó fényképész Macduff Everton, a Guadrian újság képszerkesztője, Fiona Shields, a Magnum fotográfus Chien-Chi-Chang, valamint a Moscow House of Photography igazgatója, Olga Sviblova.

A 2012-es Sony World Photo Awards díjnyertes képei Sony Magyarország jóvoltából itthon is megtekinthetőek. A kiállítás fél éven keresztül járja a legismertebb budapesti romkocsmákat azzal a céllal, hogy becsempéssze a művészetet a mindennapokba, és ösztönözze a fiatalokat egyéni látásmódjuk kifejezésére. Az egyméteres fotóvászonokra nyomtatott képek jelenleg a Filter Clubban láthatóak, innen december 7-én vándorolnak tovább a Király utca 46 szám alatt található Kuplung romkocsmába.

További információ a World Photography Organisationról, a Sony World Photography Awardsról és a Student Focus programról a következő weboldalon található: www.worldphoto.org.