Új élesség mérték a DxOMarknál

0

A pixelkukkolók mekkájának számító DxOMark tesztoldal egy új mértékegységet vezetett be. A röviden P-Mpix (vagyis Perceptual Megapixel) névre keresztelt mérték egy adott fényképezőgép váz és egy objektív kombinációja által alkotott, szemmel észlelhető megapixel számot mutatja.

A weboldal alkotói szerint az objektívek mérésére évtizedekkel ezelőtt kitalált, sok esetben gyártónként eltérő skálával alkalmazott MTF görbék, nem sokat árulnak el az optikák valódi képességeikről, illetve nem is könnyű az értő olvasásuk. Emiatt találták ki az objektív élességét egyetlen számmal leíró P-Mpix mértékegységet, melyből egy kevésbé hozzáértő számára is látható, hogy egy adott felbontású digitális fényképezőgép, egy bizonyos optikával az eredeti megapixel számához képest mennyit romlik élességben. Épp ezért az P-Mpix értékkel a DxOMark objektív tesztjeinél találkozhatunk.

„Például, ha egy 24 megapixeles szenzorral rendelkező fényképezőgép P-Mpix értéke 18Mpix, ez azt jelenti, hogy optikai rendszerén belül 6Mpix veszik e, vagyis szemlélőként nem érzékeljük ezt a 6Mpixelt, melyet a legideálisabb esetben mutatna a fénykép.”

„Más szóval ez a szám egy gép és a hozzá csatlakoztatott objektív és egyéb optikai elemek képességét mutatja, vizuális szemszögből értékelve a gép szenzorának pixelszámát. A P-MPix egy olyan eredményt ad, mely könnyedén összevethető a készülék érzékelőjének Mpixel számával, és így megállapítható az objektív minősége.”, kommentálta a weboldal.