Pentax K-3

0

24 megapixeles APS-C CMOS érzékelővel érkezik a legújabb Pentax DSLR, mely a K-3 nevet kapta, és a nagy múltú K-bajonettes sorozat csúcsmodellje lesz. A készülék fémváza ennek megfelelően időjárásálló szigetelést kapott, zárszerkezete pedig 200 000 expozícióval tesztelt.

A szenzor érdekessége a világelső, szimulált optikai aluláteresztő szűrő, mely apró mikrorezgésekkel szűri ki a nem kívánt moiré effektust, részletvisszaadása azonban tökéletes.

Az új modell gyors követő fókusszal ellátott, 27 pontos AF rendszert kapott, mely már -3 fényértéktől is üzemkész, és 25 keresztszenzort tartalmaz. Most fejlesztett Real-Time Scene Analysis rendszere a 86 ezer pontos fénymérő szenzort segíti, mely szintén működőképes a fenti fényviszonyok mellett. A képfeldolgozást a legfrissebb PRIME III rendszer végzi.

A Pentax K-3 8,3 kép/mp-es sorozatra képes 23 RAW, vagy 60 JPEG erejéig. Videóban Full HD felbontás a csúcs, H.264 tömörítéssel és 60i/30p képfrissítési sebességgel, de időeltolásos sorozatot választva 4K ( 3840 x 2160) felbontásban is dolgozhatunk.

A gép hátuljára egy 3,2″-os kijelző került, 1,032 millió képponttal. Keresője 100% lefedettségű, és 0,95x nagyítású.

A fényképezőgép nem kapott Wi-Fi funkciót, de külön megvásárolt FLU CARD FOR PENTAX memóriakártyával okostelefonnal is távvezérelhető. A gépben egyébként dupla SD kártya foglalat található.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

PENTAX K-3

A PENTAX új zászlóshajója, új technológiák tárházával

Örömmel jelentjük be a PENTAX K-3 digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A PENTAX K-bajonettes digitális SLR sorozat új zászlóshajója új technológiák, és felhasználóbarát funkciók tárházát vonultatja fel, optimalizálva a képminőséget, kezelhetőséget, még nehéz helyzetekben is.

A K-széria legerősebb gépe, a K-3 olyan csúcstechnológiás jellemzőkkel bír, mint a 24 Megapixeles, nagyfelbontású szenzor; 27-pontos AF rendszer, 8,3 kép/másodperces képtovábbítás; kimagaslóan precíz fénymérés az új fejlesztésű 86000 pixeles RGB szenzornak köszönhetően; nagyméretű, nagyfelbontású LCD kijelző; illetve a kategóriájában legnagyobb, és legvilágosabb kereső. Az új aluláteresztő szűrő szimulátor — amely kimondottan a K-3-ban bemutatott innováció — lehetővé teszi, hogy hatékonyan csökkentsük a moiré effektust optikai aluláteresztő szűrő fizikai beépítése nélkül, lehetővé téve az alkalmazkodást az adott szituációhoz. A K-3 a videózás és képmegosztás tekintetében is sokat fejlődött. Az idők során már bizonyított időjárásálló konstrukció a megbízhatóságot is jelenti.

A K-3 limitált szériás Premium Silver Edition* verzióban is elérhető lesz – ám ebből mindösszesen csak 2000 darab készül. A limitált modell váza és markolata ezüst színe tökéletesen illik a Limited objektívek ezüst színéhez. A csomag tartalmaz egy egyedi bőr nyakpántot, illetve egy tartalék akkumulátort.

* A limitált széria specifikációi megegyeznek a PENTAX K-3 modellével.

Főbb jellemzők

1. Nagyfelbontású, új fejlesztésű, 24 megapixeles szenzor; és új képfeldolgozó motor

A K-3 új APS-C méretű, 24 effektív megapixeles CMOS (23.5mm×15.6mm) szenzort kapott. Párosítva a szintén új, kivételesen hatékony képfeldolgozással és zajszűréssel rendelkező PRIME III képfeldolgozó motorral, valamint az optikai aluláteresztő szűrő nélküli kialakítással, a K-3 nagyfelbontású, tónusokban gazdag képek készítését teszi lehetővé. Az extrém rossz fényviszonyokban segítségül szolgál az ISO 51200 legmagasabb érzékenység.

2. Egyedi PENTAX SR mechanizmus az optikai aluláteresztő szűrő helyett

(1) Beépített SR mechanizmus
A K-3 a PENTAX által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmust is magáénak mondhatja, mely minden kompatibilis K-bajonettes objektívvel működik**. Az SR mechanizmust segítő vezérlőszerkezet beépítése és a megnövelt mágneses erőnek köszönhetően a stabilizátor még megbízhatóbban és hatékonyabban működik, mint korábban.

(2)Világelső***, innovatív aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció
Újonnan fejlesztett optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció**** szubpixel mértékű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(3)Felhasználót segítő funkciók
A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést az opcionális O-GPS1 GPS egységgel.

** Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2-, és KAF3-bajonettes objektívek, screw-mount objektívek, (adapterrel);és 645- és 67-rendszerű objektívek (adapterrel). Egyes funkciók nem elérhetőek bizonyos objektívekkel.

*** Világelső a cserélhető objektíves fényképezőgépek között 2013. októberi állapot szerint.(A RICOH IMAGING COMPANY kutatásai alapján)

**** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridőkkel hatékony. A funkció nem alkalmazható HDR kép készítése közben.

3. Új fejlesztésű SAFOX 11 AF modul 27 autófókusz ponttal

A K-3 az új SAFOX 11 AF modullal érkezik kiterjesztett AF területtel, mely 27 pontos (ebből 25 kereszt-típusú). A középső, illetve az alatta és felette elhelyezkedő fókuszpontok a fényerős, F2,8-as optikák fényáteresztő képességéhez tervezett fókuszpontok, melyek egyszerűvé teszik a fényerős optikákkal való hajszálpontos fókuszálást. Az új AF modul rendkívül fényérzékeny, a -3EV-től +18EV tartományban is hatékonyan működik. Az RGB szenzornak köszönhetően olyan fejlett AF funkciók is elérhetőek, mint a zóna-kiválasztásos fókuszálás, mely egy meghatározott 9 pontos területen belül keresi meg a legoptimálisabbnak vélt fókuszpontot.

4. Kimgaslóan precíz fénymérés PENTAX Real-Time Scene Analysis Rendszerrel

A K-3 az új fejlesztésű PENTAX Real-Time Scene Analysis System a kb. 86,000 pixeles RGB fénymérő szenzorral és továbbfejlesztett algoritmussal szerelve érkezik, mely nem csak eddig nem látott pontossággal bír, de további segítséget nyújt a fókuszálás és a fehéregyensúly beállításához. Így akár -3 fényértéknél is kiválóan működik. Az RGB szenzort használva a K-3 automatikusan felismeri a témát, és nem csak konzekvensen követi a felhasználó szándékait, de precízen el tudja különíteni a fő témát a háttértől, hatékonyabban kiegyensúlyozva a vaku erősségét.

5. Kb. 8,3 kép/másodperces képtovábbítási sebesség

A K-3 22 nyers képet, és 60 JPEG képet képes rögzíteni egy gyors sorozatban*****, maximum 8,3 kép/másodperces sebességgel. Ez több innováció segítségével történt, többek közt egy nagy sebességű képalkotást segítő mechanizmussal, mely optimalizálja gyors sorozat esetén a zárat, tükröt, illetve a diafragmát; egy tompító mechanizmussal mely csökkenti a tükörcsapódás következtében keletkező rezgéseket; valamint a PRIME III képfeldolgozó motorral, mely lehetővé teszi a nagy adatmennyiségek gyors átvitelét.

***** JPEG Felbontás:L, JPEG Minőség:★★★

6. Optikai kereső 100%-os lefedettséggel; nagyobb, fényesebb képpel

Az üvegprizma új bevonatának köszönhetően fényesebb képet kapunk kevesebb tükröződés mellett. A kereső szemkagylója teljesen újra lett tervezve, így a 0,95-szörös nagyítással pontosabban komponálhatunk és ellenőrizhetjük a fókuszpontot.

7. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel

A K-3-mal csodálatos Full HD videofelvételeket rögzíthetünk (1920 x 1080 felbontás; 60i/30P fps) H.264 tömörítési formátumban, mely jó minőségű felvételeket biztosít még gyorsan mozgó témák esetén is. A vázon egy sztereó mikrofon, illetve egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a hangot, illetve felvétel közben ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül******, a K-3 fejlett time-lapse módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként (3840 x 2160 felbontás).

****** Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

8. Okostelefon funkciók*******

Az opcionális FLU CARD FOR PENTAX 16GB memóriakártyával a felhasználó akár a telefonjáról is vezérelheti a fényképezőgépét.

******* A szoftver iOS6 vagy későbbi, illetve Android 4.2 vagy későbbi operációs rendszerekkel kompatibilis.

9. Nagy, 3,2 incses LCD kijelző 1,037,000 képpontos felbontással

A k-3 új 3,2 incses, nagyfelbontású hátsó LCD kijelzővel rendelkezik, kb. 1,037,000 képpontos felbontással (3:2 képaránnyal). A nagy betekintési szög mellett edzett üveg védi a kijelzőt a külső behatásoktól, és az egyedi rés nélküli kialakítás a tükröződéseket hivatott redukálni, így még erős napsütésben is jól látható marad a kijelző.

10. Strapabíró, por- és időjárásálló kialakítás; az outdoor fotózáshoz tökéletesítve

A K-3 váza erős, ám könnyű magnézium ötvözet anyagból készül. A 92 speciális tömítésnek köszönhetően a por, nedvesség, és fagy nem ellenség a gép számára. A strapabíróság a zárra is igaz, mely 200 000 cikluson át volt tesztelve. Mindezek ellenére, a K-3 kompaktnak és könnyen kezelhetőnek lett tervezve.

11. Egyéb jellemzők

  • Dupla SD kártya foglalat (SDXC UHS-1 kártyákkal kompatibilis SDR104 bus speed módban)
  • DRII (Dust Removal II) mechanizmus
  • HDR (High Dynamic Range) funkció nyers formátumban
  • PENTAX által fejlesztett hyper control system, a gyors, pontos reakciókért
  • Módválasztó tárcsa LOCK lehetőséggel (ON vagy OFF)
  • Újratervezett markolat, a még kényelmesebb fogás érdekében
  • Különboző korrekciós lehetőségek: objektív torzítás, kromatikus aberráció, vignettálás
  • Kompatibilitás Eye-Fi vezetéknélküli LAN kártyákkal
  • USB3.0, HDMI (type D) csatlakozók
  • Újonnan fejlesztett Digital Camera Utility 5 szoftver mellékelve javított teljesítménnyel