Polaroid Fotobar

0

A 80-as években igen nagy népszerűségnek örvendő, azonnali képet adó Polaroid gépek után a Polaroid manapság másként képzeli a retrot kedvelők kiszolgálását.
Bár még ma is létezik olyan Polaroid digitális fényképezőgép, amely képes a ZERO Ink technológiával azonnali papírképet adni, a gyártó más megoldásokat is keres a retro fanok kiszolgálására (pontosabban persze a pénzük náluk elköltésére). Nem mindenki kedveli akar ugyanis magával cipelni egy méretes instant gépet.

A Photokinán már láttunk az Impossible nevű cégnél egy okostelefonról nyomtató „képernyő szkennert”, amely effektek létrehozását is lehetővé teszi, most valami hasonlón gondolkozik a Polaroid, csak mindezt online üzletekben és igényesebb kivitelezésben is elérhető módon.
A koncepció lényege, hogy a webes kiszolgáláson túlmenően az USA-ban az – egyelőre – 10 megnyitásra váró Polaroid Fotobar-ban is lehetőségük legyen az okostelefon tulajdonosoknak, hogy képeiket online feltöltsék, majd helyben szerkesszék, effektezzék, majd kinyomtassák azokat. A szolgáltatás azonban nem ér itt véget, hiszen a fotóinkat nem csak papíron, de fémre, vagy bambuszra is nyomtathatjuk, ezzel igazán különleges hatást elérve.
Az egyetlen negatívum, ami talán eleve halálra ítéli az üzleti vállalkozást: a nyomatokat nem lehet azonnal átvenni, azokat 72 órán belül postázzák a megadott címre (emiatt aztán nem is beszélhetünk annyira fotokioszk-elvről).
Ezek után persze kérdéses, hogy mi szükség van magukra a Fotobar üzletekre, ha a képeket online tárhelyre kell feltöltenünk, ráadásul a fotókat nem is kapjuk meg azonnal, hiszen az ugyanezen elv köré építhetett online szolgáltatás (amely egyébként működik) sokkal kisebb költségekkel üzemeltethető.