Sebességbajnok Lexar XQD memóriakártya

0

Egy év sok idő, éppen elég ahhoz, hogy egy „nem készítünk XQD memóriakártyát” nyilatkozat után megjelenhessen az első XQD kártya.

Történt ugyanis, hogy a SanDisk és a Lexar kereken egy éve úgy nyilatkozott, hogy nem szállnak be az XQD piacra, kitartanak a CompactFlash mellett.
Persze egy profitból élő mikroelektronikai vállalat nem teheti azt meg, hogy teljes egészében kimaradjon egy fejlődő piaci szegmensből, így a Lexar még tavaly júliusban változtatott az álláspontján és bejelentette, hogy ők is beszállnak az XQD memóriakártyák piacára.

Ez utóbbi ígéretüket be is váltották, s ma bejelentették az első XQD memóriakártyájukat, mely helyből gyorsabb a legfürgébb CompactFlash kártyánál is.
Az 168 MB/s (1100×) garantált olvasási sebességű flash háttértár a PCI Express technológiára épül, s elegendő sávszélességet nyújt ahhoz, hogy a Nikon D4 RAW fájljaiból 100 képet képes legyen egyfolytában befogadni 11 kép/mp sebességgel.

Az új technológiák persze mindig drágák, nincs ez másként az XQD-nál sem. Az egyelőre csak a Nikon D4-gyel használható formátum meglehetősen borsos árú, a 32 GB-os 1100×-os Lexar XQD-ért 299,99 dollárt, a 64 GB-os változatért 579,99 dollárt kell fizetnünk (összehasonlítás képpen, a 600×-os Lexar 256 GB-os SDXC ára 999 dollár).

Az új, gyors memóriakártyához gyors kártyaolvasó is dukál, a Lexar ilyet is kínál USB3.0 csatolófelülettel.
Az ultragyors USB3.0 SuperSpeed soros buszt használó kártyaolvasót 45 dollárért lehet majd megvásárolni.