Két új 1 Nikkor objektív

0

Cserélhető objektíves kompaktjai mellett két objektívet is bemutatott ma a Nikon, mindkettőt optikai stabilizátorral szerelve. Az 1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 az eddigi legnagyobb látószöget biztosítja a rendszer fényképezőgépei számára, mely kisfilmes értéken 18-35mm-es gyújtótáv tartománynak felel meg.

Nikon 1 6,7-13mm f/3,5-5,6 VR CX

Nikon 1 6,7-13mm f/3,5-5,6 VR CX

Ezen kívül egy 10-100mm-es, vagyis 10x-es zoomot biztosító optikát is kiad a gyártó, mely 1:4,0-5,6 fényerőt biztosít 27-270mm-es ekvivalens gyújtótávolsága mellett. Mindkét objektívben megtaláljuk a Nikon hasonló optikákra jellemző behúzó mechanizmusát, melynek köszönhetően a zoomgyűrű eltekerésével összébb csukható az optika kiálló tubusa, így csökkentve a szállítási méretet. Az objektívek a most megjelent többszínű vázakhoz hasonlóan élénk színekben is kaphatók lesznek, áruk várhatóan 500 és 550 dollár között alakul majd.

Nikon 1 10-100mm f/4-5,6 VR CX

Nikon 1 10-100mm f/4-5,6 VR CX

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Nikon két új 1 NIKKOR objektívet mutatott be Rendkívül nagy látószögű és nagy teljesítményű 10× zoom

Amszterdam, Hollandia, 2013. január 8. A mai napon a Nikon két új objektívvel bővítette az 1 NIKKOR termékek családját: az 1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 rendkívül nagy látószögű zoom objektívvel, valamint az 1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6 nagy teljesítményű 10× zoom objektívvel.

A 2012-es év során már bejelentett két új objektív az 1 NIKKOR termékskála két végét egészíti ki. Az 1 NIKKOR VR 6.7–13mm rendkívül nagy látószögű zoom objektív, az 1 NIKKOR VR 10–100mm pedig nagy teljesítményű, 10× zoom modell. Mindkét objektív rendelkezik a Nikon Rázkódáscsökkentés rendszerével, amely korrigálja a felvételek elmosódását, garantálva az éles fényképeket és videókat. A mindkét modellben megtalálható behúzható objektív mechanizmus révén visszahúzhatja az objektívet, amikor éppen nem használja, ezáltal növelve a hordozhatóságot.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe Nikon 1 cserélhető objektíves kompakt fényképezőgép-rendszerekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „A Nikon 1 rendszer rendkívüli sikernek örvend, amelyben nagy szerepe van az 1 NIKKOR objektíveknek is, hiszen lehetővé teszik a fotósok számára képességeik maximális kihasználását. A két új objektívvel immár nyolctagúra bővült az 1 NIKKOR termékek családja.” Jordi hozzátette: „A kompakt 1 NIKKOR VR 6.7–13mm az első rendkívül nagy látószögű zoom objektív az 1 NIKKOR termékcsaládban – ideális választás mindazok számára, akik csodálatosan éles beltéri képeket szeretnének készíteni, illetve egy csoportképen kívánják megörökíteni az egész családot.”

Végezetül így folytatta: „A termékcsalád másik végén áll az 1 NIKKOR VR 10–100mm, amely sokoldalú és hordozható nagy teljesítményű objektív. A nagy látószögű fényképezéstől a telefotóig minden helyzetben eredményesen használható. Ideális rövidebb utazások során vagy hétvégén, amikor az ember sokoldalú teljesítményre vágyik, de nem szeretne több objektívet magával cipelni.”

Az 1 NIKKOR koncepció

Az 1 NIKKOR objektívekkel kiemelkedő élességgel rögzíthető a valóság. A tervezők az aktív életstílust tartották szem előtt, így az egyre több tagot számláló sorozat rengeteg helyzetben használható, ráadásul mindegyik objektív videorögzítéshez is optimalizált. Az 1 NIKKOR objektívek kis mérete a Nikon 1 fényképezőgépek hordozhatóságával, teljesítményével és sebességével kombinálva egyértelműen kiemelkedővé teszi a Nikon 1 rendszert.

Mindkét objektív Nikon 1 optimalizált optikai rendszerrel felszerelt a tökéletes élesség érdekében, az ED üvegelemek és az aszferikus lencsetagok pedig biztosítják a kiváló felbontást és kontrasztot. Az objektívek kompakt mérete és könnyedsége biztosítja a Nikon 1 rendszer által kínált kényelmes hordozhatóságot, a képminőség feláldozása nélkül. Nikon üvegen keresztül fényképezve biztosak lehetünk benne, hogy a megörökített képek csodálatosan élesek, élénk színűek és mély kontrasztúak lesznek.

1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 rendkívül nagy látószögű zoom objektív

Ha ránéz egy olyan felvételre, amely az 1 NIKKOR VR 6.7–13mm objektívvel készült, rögtön a történések középpontjában fogja érezni magát. A Nikon 1 rendszer első rendkívül nagy látószögű zoom objektívének köszönhetően a téma közeli megörökítése mellett minden további részlet is belefér a felvételbe.

Hasonlóan az összes többi 1 NIKKOR objektívhez, ez a modell is tökéletes összhangot teremt a hordozhatóság, a teljesítmény, a sebesség és a minőség között. A 6,7–13 mm-es gyújtótávolság-tartománynak (35 mm-es formátumban kifejezve: kb. 18–35 mm) és a 100°-os látószögnek (a legszélesebb az 1 NIKKOR objektívek közt) köszönhetően ez a modell ideális például lenyűgöző tájak fényképezésekor a méretek érzékeltetéséhez, csoportképeknél az egész család egyetlen felvételen való megörökítéséhez, valamint látványos belső terekről készített, kiemelkedően éles felvételekhez.

A könnyed, rendkívül nagy látószögű zoom objektív fekete és ezüst színben kapható, vonzó és kompakt kialakítását pedig minőségi fémborítás teszi még különlegesebbé. Az elmosódást gátló Rázkódáscsökkentés stabilizációs rendszer segítségével a fényképezőgépet kézben tartva is magabiztosan készíthet fényképeket és videókat. A zökkenőmentes rekeszmechanikának köszönhetően még videofelvétel közben is egyenletesen élesítheti vagy lágyíthatja a hátteret, így a téma még jobban kiemelhető.

1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6 nagy teljesítményű 10× zoom objektív

A világon a legkisebb¹, bárhova hordozható 10× zoom objektív tekintélyes zoomtartománnyal rendelkezik, így kiváló választás, ha távoli témákat kíván közelre hozni. A sokoldalú és bárhova kiválóan hordozható 1 NIKKOR VR 10–100mm objektív könnyedén megbirkózik a közeli portrékkal és a távoli sporteseményekkel egyaránt. Ez a sokoldalú modell a nagy látószögű és a telefotó felvételeknél is magabiztosan teljesít, köszönhetően 10–100 mm-es gyújtótávolság-tartományának (35 mm-es formátumban kifejezve: 27–270 mm), valamint a nagy maximális rekesznek (f/4,0–5,6). A Rázkódáscsökkentés stabilizációs rendszer biztosítja, hogy a fényképek és a videók még maximális zoom mellett is élesek maradjanak.

A fekete, ezüst és fehér színben kapható, minőségi fémborítással ellátott divatos, kompakt és sokoldalú objektívet mindig és mindenhol öröm használni. Bárhol is jár, ez a modell minden helyzetben tökéletes az események megörökítéséhez.

Tartozékok

A CL-N101 puha objektívtok védi az 1 NIKKOR objektíveket a portól és a karcolásoktól, a HB-N106 bajonettzáras napellenző pedig az objektív fényellenzőhöz csatlakozva védi az 1 NIKKOR objektívet, minimálisra csökkenti a nem kívánt fény mennyiségét, valamint csökkenti a szellemképeket és az erős fényforrások által okozott tükröződéseket. A fényellenző fordítva is az objektívre szerelhető, amikor nincs használatban. A felszereléskor elcsavarva záródó kialakítás pedig gondoskodik a még nagyobb biztonságról. A HB-N105 bajonettzáras napellenző mellékelt tartozék minden megvásárolt 1 NIKKOR VR 6.7–13mm objektívhez.

A NIKKOR 1 objektívek családja

Az 1 NIKKOR jelenlegi választéka a következőkből áll: a könnyed 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 zoom objektív, amellyel minden fényképezési helyzetből a legtöbbet hozhatja ki; az 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 kompakt telefotó zoom objektív; az 1 NIKKOR 10mm f/2.8 keskeny, nagy látószögű, rögzített gyújtótávolságú objektív; az 1 NIKKOR VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-ZOOM objektív erősebb meghajtóval a videofelvételekhez; a rendkívül karcsú 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6 2,5× zoom objektív és az 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 rögzített gyújtótávolságú objektív gyors maximális rekesszel. A két új objektívvel együtt a teljes választék nyolc darabból fog állni.

Lábjegyzetek

¹A világon a legkisebb: 5× vagy nagyobb zoomaránnyal rendelkező, cserélhető objektívvel ellátott digitális fényképezőgépek között a jelen objektív 2013. január 8-i bemutatásakor aktuális állapotok szerint, a Nikon által, behúzott objektívek mellett végzett térfogat-összehasonlító kutatás eredménye szerint.