Nikon 1 J3 és S1

0

A Nikon bejelentette 1-es szériájának két új darabját, melyek közül a Nikon 1 J3, a már két modellt megélt J-család legfrissebb, és igen gyors és apró tagja, a Nikon 1 S1 pedig egy új termékkategória a gyártó MILC gépei között, mely a belépő szintet képviseli majd a japán cég cserélhető objektíves rendszerkompaktjainak sorában. Érdekességük, hogy mindkét gép akár 15 kép/mp-es sorozat teljesítményre is képes, mely fix AF mellett 60 kép/mp-ig növelhető.

Nikon 1 J3

Nikon 1 J3

Nikon 1 J3

Nikon 1 J3

Nikon 1 J3

Nikon 1 J3

Legfőbb különbségük a felbontás, mely a J3 esetén 14,2, a S1-nél pedig 10,1 megapixel. A J3 egy aluházas, rendkívül kis gép, 3″-os 921 000 képpontos LCD kijelzővel, míg az S1-re ugyanekkora, de 460 000 képpontos képernyő jutott.

Nikon 1 S1

Nikon 1 S1

Nikon 1 S1

Mindkét modell igen erős videóban is, melynél 1920 x 1080 pixel lehet a maximális felbontás, a sebesség viszont a 60 kocka/mp-es is elérheti, sőt, 320 x 120 pixeles méretben 1200 kocka/mp-cel is videózhatunk.

A gépek a Nikon rendszernél megszokott Hibrid AF rendszerrel rendelkeznek, de persze kézi élességállításra is lesz módunk, ahogy manuálisan állíthatók a főbb expozíciós értékek is.

A rendkívül vékony J3-at fehér, fekete, ezüst, vörös és bézs színekben, míg az egyszerűen kezelhető S1-et fehér, fekete, rózsaszín, vörös és khaki színekben vásárolhatjuk meg, és ugyanezekben a színváltozatokban választhatunk objektíveket is hozzájuk.

A Nikon 1 J3 600 dollárért vásárolható majd meg a 10-30mm-es objektívet tartalmazó kitben, a Nikon 1 S1-ért 11-27,5 mm-es kitobjektívvel 500 dollárt kell majd fizetnünk.

A Nikon 1 J3 főbb jellemzői:

 • A világ legkisebb rendszerkompaktja (a CX vagy annál nagyobb szenzoros gépek között)
 • Alumínium váz
 • 14,2 megapixeles CX CMOS érzékelő
 • ISO 160-6400 érzékenység
 • EXPEED 3A képfeldolgozó rendszer
 • 15 kép/mp sorozat (60 kép/mp fix AF mellett)
 • Full HD videó, 60p, 60i, és 30p sebességgel
 • 1200 fps sebességű videók (kis felbontásban)
 • Teljes manualitás
 • Hibrid AF rendszer 73 fáziseltérésen, és 135 kontrasztérzékelésen alapuló AF ponttal
 • Legjobb pillanat és Lassú nézet funkciók
 • Mozgó pillanatkép mód
 • Beépített felnyíló vaku
 • 7,5 cm-es LCD, 921 000 képponttal
 • Opcionális Wi-Fi adapter csatlakozás

A Nikon 1 S1 főbb jellemzői:

 • Belépő kategóriás MILC fényképezőgép
 • 10,1 megapixeles CX CMOS érzékelő
 • ISO 100-6400 érzékenység
 • 15 kép/mp sorozat (60 kép/mp fix AF mellett)
 • Full HD videó, 60p, 60i, és 30p sebességgel
 • 1200 fps sebességű videók (kis felbontásban)
 • Teljes manualitás
 • Hibrid AF rendszer
 • Legjobb pillanat és Lassú nézet funkciók
 • Mozgó pillanatkép mód
 • Beépített felnyíló vaku
 • 7,5 cm-es LCD, 460 000 képponttal
 • Opcionális Wi-Fi adapter csatlakozás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Nikon két új Nikon 1 fényképezőgépet mutatott be

Amszterdam, Hollandia, 2013. január 8. A Nikon üdvözli a Nikon 1 termékcsalád két új tagját: a világ legkisebb vázával felszerelt1 Nikon 1 J3 modellt, valamint a stílusosan egyszerű Nikon 1 S1 modellt, amely az új S-sorozat első darabja. Mindkét fényképezőgép a világ legrövidebb kioldási késedelmével2 és a világ leggyorsabb sorozatfelvételével3 büszkélkedik.

A Nikon 1 J3 modellt arra a lenyűgöző sebességre és kiemelkedő hordozhatóságra építkezve alakítottuk ki, amely korábban a Nikon 1 J1 modellt Európa legnépszerűbb kompakt fényképezőgép-rendszerévé tette.4 A világ legkisebb vázával1 felszerelt J3 modell finom kidolgozású alumínium borításának érzete pedig még látványát is felülmúlja. A világ legrövidebb kioldási késedelmét2 és leggyorsabb sorozatfelvételét3 egyszerre kínáló fényképezőgép mindig készen áll egy mozgalmas élet fontos pillanatainak megörökítésére nagy felbontású fényképeken vagy Full HD videókon.

A Nikon 1 S1 megjelenésével pedig elindult a gyors, stílusos és egyszerű fényképezőgépekből álló S-sorozat: kiváló felvételek, még kevesebb erőfeszítés mellett. A sebesség és az egyszerűség jegyében megtervezett Nikon 1 S1 a kompakt fényképezőgépek kényelmét és egyszerűségét kínálja, képminősége azonban jobb, sebessége és teljesítménye pedig sokkal nagyobb.

A Nikon 1 J3 és a Nikon 1 S1 modellek – a nemrégiben bemutatott Nikon 1 V2 modellhez hasonlóan – a lelkes amatőrök számára készült, második generációs Nikon 1 technológiával rendelkeznek. Még nagyobb gyorsaságot, még pontosabb teljesítményt, valamint olyan új generációs funkciókat kínálnak, mint az Élő képmódosítás és a Legjobb pillanat rögzítése. A külön megvásárolható WiFi-csatlakozó pedig lehetővé teszi a vezeték nélküli képátvitelt.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe Nikon 1 kompakt fényképezőgép-rendszerekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „Nagy izgalommal vártuk a Nikon 1 J3 modellt. Kisebb és gyorsabb, mint bármilyen cserélhető objektíves fényképezőgép, így aztán egy szempillantás alatt képes akcióba lépni, nagy felbontású fényképeken és Full HD videókon megörökítve a fontos pillanatokat.”

Jordi hozzátette: „Örömünkre szolgál továbbá, hogy a Nikon 1 termékek családját kibővíthettük az egyszerű és stílusos fényképezőgépekből álló S-sorozattal. A Nikon 1 S1 tökéletes fiatal családok és egyének számára, akik a kompakt fényképezőgépek kínálta könnyed használat mellett gyorsabb teljesítményre, valamint jobb minőségű fényképekre és videókra vágynak. Az intuitív digitális vezérléssel és kifinomult kreatív funkciókkal felszerelt S1 modell gyors fényképezőgép-rendszer, amely kellemesen egyszerűvé varázsolja az éles, részletgazdag fényképek és videók készítését a mozgalmas pillanatokról.”

Elképesztő sebesség

A Nikon EXPEED 3A kettős képfeldolgozó motorja döbbenetes sebességgel dolgozza fel a képeket, így páratlan teljesítményt tud nyújtani minden helyzetben. Használatával a világ leggyorsabb sorozatfelvétele3 készíthető akár 15 kép/mp sebességgel, folyamatos automatikus élességállítás mellett5. Fix AF beállítás mellett akár 60 kép/mp6 sebesség érhető el, így még a rendkívül gyors eseményeket is nagyszerű minőségű képeken rögzítheti.

A speciális hibrid AF rendszernek köszönhetően a fényképezőgép késlekedés nélkül a témára élesít. A kiemelkedő gyorsaságú fázisérzékelő AF ideális a gyors mozgásokhoz, míg a kontrasztérzékelő AF még kevés fény mellett is kiválóan rögzíti a finom részleteket. A jelenettől függően az érzékelő azonnal vált a fázisérzékelő 73 fókuszterülete és a kontrasztérzékelő 135 fókuszterülete között, így fantasztikus fotók és videók készíthetők számtalan környezetben.

A Legjobb pillanat rögzítése funkcióval mindig kiválaszthatja a legjobb felvételt. A kioldógomb egyetlen lenyomásával az Intelligens képválasztó funkció akár 20 nagy felbontású képet készít (a Nikon 1 S1 esetében 15-öt), majd kiválasztja közülük az öt legjobbat. A Lassú nézet funkció legfeljebb 20 képből álló sorozatfelvételt készít (15 kép a Nikon 1 S1 esetében), és lassított felvételként megjeleníti azokat az LCD-képernyőn, így pontosan kiválaszthatja a megőrizni kívánt pillanatot.

Remek képminőség

Még kevés fény mellett is részletes fotókat és videókat készíthet. A Nikon 1 S1 10,1 megapixeles felbontással rendelkezik, amelyhez 100-6400 ISO fényérzékenység párosul. A Nikon 1 J3 még nagyobb, 14,2 megapixeles felbontást kínál 160-6400 ISO fényérzékenység mellett.

A Nikon CX formátumú CMOS-érzékelője ideális egyensúlyt kínál a méret, a sebesség és a képminőség között, így a hordozhatóság feláldozása nélkül rögzíthetők kiváló állóképek és videók. A magas ISO-értékek melletti fényképezés lehetősége azt jelenti, hogy még 60 kép/mp sebességnél is elegendő fény jut a képérzékelőre.

Az 1 NIKKOR objektívek minden egyes darabja biztosítja a Nikontól megszokott kiemelkedő optikai teljesítményt. Az objektívek kompakt mérete és könnyedsége biztosítja a Nikon 1 rendszer által kínált kényelmes hordozhatóságot, a képminőség feláldozása nélkül. Nikon üvegen keresztül fényképezve biztosak lehetünk benne, hogy a megörökített képek csodálatosan élesek, élénk színűek és mély kontrasztúak lesznek.

Videovarázs

A Nikon 1 rendszer fényképezőgépei minőségi videók felvételére optimalizáltak, köszönhetően a cserélhető 1 NIKKOR objektíveknek, a mozgó témákra gyorsan és pontosan fókuszáló fázisérzékelő AF funkciónak, valamint a finom és csöndes automatikus élességállítási átmeneteknek, amelyek révén a felvételek természetes látványt és kiváló hangzást kínálnak.

A Nikon 1 J3 és a Nikon 1 S1 modellekkel egyaránt rögzíthet Full HD videókat 60 és 30 kép/mp sebességgel, 60i, 60p és 30p beállítással; a videofelvétel során ráadásul teljes felbontású állóképeket is rögzíthet.7 Ha Haladó videó módban készít felvételt, a PSAM vezérlők használatával teljes körűen szabályozhatja a záridőt és a rekeszt, egyben élvezheti a finom automatikus élességállítási átmenetek és a kristálytiszta hang előnyeit. Ráadásul még drámai hatást is elérhet a rendkívüli lassítással, amely során akár 1200 kép/mp-es rögzítési sebességet is alkalmazhat.8

Kompakt és vonzó kialakítás

Ha kézbe veszi a Nikon 1 J3 fényképezőgépet, máris érezni fogja a szerkezet masszivitását. A könnyű és kiváló minőségű alumíniumból finoman kialakított, kompakt és vonzó fényképezőgép a világ legkisebb vázával1 büszkélkedik. Fehér, fekete, ezüst, vörös és bézs színekben kapható, és hasonló színű objektívekkel bővíthető.

A kicsi, divatos és egyszerű Nikon 1 S1 letisztult és minimalista kialakítású, az intuitív kezelést segítő egyszerűsített vezérléssel és világosan átlátható digitális menükkel. A modell fehér, fekete, rózsaszín, vörös és khaki színekben kapható, és hasonló színű objektívekkel bővíthető.

Mindkét modell kompakt beépített vakuegységgel felszerelt, amely automatikusan felnyílva biztosítja a szükséges extra fényt.

Egyszerűen kreatív

Az Élő képmódosítás funkció egyszerű és gyors módot kínál a felvételek javítására már azok elkészítése előtt. A beállítások szabályozásával kimerevítheti a történéseket, módosíthatja a megvilágítást vagy elmoshatja a hátteret – az eredményt pedig valós időben, már a felvételt megelőzően megtekintheti a fényes, nagy felbontású9 LCD-monitoron.

Kreatív módban már a felvétel készítése előtt szűrőket és effektusokat adhat állóképeihez. Erősítse fel a képek hangulatát lágy szűrővel, használja ki, hogy éjszakai portré módban a világ mindig tökéletesen van megvilágítva, vagy rögzítsen átfogó tájképeket az egyszerű panoráma funkcióval.10 A Mozgó pillanatkép funkció fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy az emlékeket ne csak egy kimerevített pillanat formájában örökíthesse meg. Mindössze egy kattintás szükséges ahhoz, hogy a fényképezőgép „élő képet” rögzítsen, amely lassított felvétellel kezdődik és magával a fényképpel végződik. A Mozgó pillanatképeket egyetlen mov fájlként is mentheti, megkönnyítve a fájl megosztását.

Ha teljes körű vezérlésre van szüksége, mindkét fényképezőgépen gyorsan és közvetlenül elérheti a PSAM-expozícióvezérlést. Mindössze állítsa a módválasztó tárcsát Kreatív módba, majd válassza a P,S,A vagy M lehetőségeket a fejlett programozott automata (P), idő-előválasztásos automata (S), rekesz-előválasztásos automata (A) és manuális (M) expozíciós módok eléréséhez.

Vezeték nélküli adapter

A Nikon kis méretű WU 1-b vezeték nélküli mobiladapterével gyorsan és könnyedén megoszthatók a jó minőségű fényképek közvetlenül a fényképezőgép és az okostelefon vagy táblagép között.11 Fontos pillanatait könnyen megoszthatja a családdal és a barátokkal, felvételeit feltöltheti kedvenc közösségi oldalára vagy megtekintheti nagyobb képernyőn. Az adapter segítségével intelligens eszközéről még távvezérelheti is a fényképezőgépet.

Bővíthető rendszer

Az opcionális rendszertartozékok és 1 NIKKOR objektívek növekvő választéka kiegészíti a Nikon 1 fényképezőgépek hordozhatóságát, teljesítményét és sebességét, így a legtöbbet hozhatja ki a fényképekből és új lehetőségeket fedezhet fel. Próbálja ki az új 1 NIKKOR VR 6.7–13mm rendkívül nagy látószögű zoom objektívet, valamint az 1 NIKKOR VR 10–100mm kompakt 10× zoom modellt. A GR-N2100 markolattal stabilan és kényelmesen tarthatja a gépet, a kompakt és stílusos WP-N2 vízálló tok segítségével pedig a víz alatt is készíthet felvételeket.

Lábjegyzetek

1A világ legkisebb váza: 2012. december 20-i állapot szerint; a CX-formátumú vagy annál nagyobb képérzékelővel rendelkező, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek között.
2A világ legrövidebb kioldási késedelme: A 2012. november 29-én forgalomban lévő cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek között, a Nikon teljesítménytesztjei szerint, amelyeket 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 objektívvel végeztek, egypontos AF módban és a legkisebb gyújtótávolság mellett
3A világ leggyorsabb sorozatfelvétele kb. 15 kép/mp sebességgel, automatikus élességállítás mellett: A 2012. november 29-én forgalomban lévő cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek között, a Nikon kutatásának eredménye szerint
. 4 A GfK piackutató központ megállapította, hogy a Nikon 1 a legnagyobb számban megvásárolt kompakt fényképezőgép-rendszer Európában a 2012-es évben.
5Teljes méretű képek esetén, automatikus élességállítás mellett a J3 modell kb. 15 kép/mp sebességgel tud fényképezni legfeljebb 22 képig; az S1 modell pedig kb. 15 kép/mp sebességgel tud fényképezni legfeljebb 15 képig.
6Teljes méretű képek esetén a J3 modell kb. 60 kép/mp sebességgel tud fényképezni legfeljebb 20 képig; az S1 modell pedig kb. 60 kép/mp sebességgel tud fényképezni legfeljebb 15 képig. Az Élességállítási mód beállítása AF-S; az élesség és az expozíció az első képhez van rögzítve.
7Teljes felbontású állóképek rögzítése Haladó videó módban, a videorögzítés megszakítása nélkül: a Nikon 1 J3 14,2 megapixeles állóképet tud rögzíteni (képarány: 3:2). A Nikon 1 S1 fényképezőgéppel 8 megapixeles állóképek rögzíthetők (képarány: 16:9). Az állókép nem a videóból kivágott képkocka.
8 Felvételi sebességek Haladó videó módban: 400 kép/mp 640×240-es képméretnél, vagy 1200 kép/mp 320×120-as képméretnél. Maximális felvételi idő: 5 mp.
9Nagy felbontású LCD-monitor: A Nikon 1 J3 modell 921 000 képpontos, 7,5 cm átmérőjű LCD-monitorral rendelkezik; a Nikon 1 S1 modell pedig 460 000 képpontos, 7,5 cm átmérőjű LCD-monitorral felszerelt.
10Az Egyszerű panoráma funkció csak a Nikon 1 J3 fényképezőgépen érhető el.
11Android™- és iOS-rendszerű intelligens eszközökkel kompatibilis. A funkció használatához előzetesen telepíteni kell az intelligens eszközre a Vezeték nélküli mobiladapter (Wireless Mobile Adapter Utility) nevű alkalmazást, amely ingyenesen letölthető a Google Play™ vagy az iTunes® áruházból.
Az Android, a Google, a Google Play, a YouTube és az egyéb jegyek a Google Inc. védjegyei.