Gigpanoráma rekord Londonról

0

Három nap és több mint 48600 felvétel kellett hozzá, hogy elkészüljön a 360Cities legújabb 360 fokos panorámaképe, melyet a londoni BT torony tetejéről rögzítettek egy Canon EOS-7D és egy Canon 400mm-es optika segítségével. A feldolgozását végző számítógépnek 3 hónapos munkájába került a képek összeillesztése.

A képet megszokott felbontásban kinyomtatja 98 x 24 méteres papírra lenne szükségünk. További részletek és link az alábbi sajtóközleményben:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A BT TORONY MEGDÖNTÖTTE A PANORÁMAFOTÓZÁS REKORDJÁT

A gigapixeles kép megtekintéséhez és a kedvenc londoni képek megosztásához: www.btlondon2012.co.uk

Új világrekordot állítottak fel a legnagyobb panorámafotó kategóriájában egy Londont ábrázoló csodálatos fotóval, amelyet a BT Torony tetejéről készítettek. A kép hihetetlen részletességgel mutatja be Londont 360 fokos, teljes szögben.

A 320 gigapixeles képet a fotózásban nagy szakértelemmel bíró 360Cities vállalat készítette. A kép 48,640 különböző képkockából áll össze és négy darab, a legkorszerűbb technikát alkalmazó Canon EOS 7D kamera, EF 400mm f/2.8L IS II USM lencsék és Extender EF 2x III telekonverterek használatával készült, amelyeket a Canon cég biztosított. A kamerákat high-end Rodeon VR Head ST robot panorámafejek vezérelték, amelyek a németországi Clauss cég gyártmányai. A különálló képeket hetek alatt egyetlen, óriási méretű panorámaképpé komponálták egy magas hatásfokú Celsius R920 munkaállomás segítségével, amelyet a Fujitsu Technology Solutions Europe biztosított.

Most először kísérleteztek ilyen hatalmas méretű kép létrehozásával. A projekt méretéből fakadóan több hónap munkával járt. Normál felbontásban kinyomtatva a BT Toronyból készült panorámafelvétel 98 méter széles és 24 méter magas volna, majdnem akkora, mint a Buckingham Palota. Összehasonlításképpen, az utolsó panorámaképes kísérlet Londonról 80 gigapixeles volt, és 2010-ben, a Centrepointról készítették.

A képeket az első digitális Játékok, a London 2012 rendezvénysorozat végén fotózták. Most arra kérik London lakóit, a turistákat és a fővárosban dolgozókat, hogy osszák meg a fővárosról készült kedvenc képeiket, megörökítve ezzel azt az évet, amelyben London a világ figyelmének középpontjába került.

A BT, a London 2012 eseménysorozat hivatalos kommunikációs partnereként fontos szerepet játszott abban, hogy a Játékok az eddigi leghatékonyabb módon elérjék mindazokat, akik sporttal és kultúrával kapcsolatos tapasztalataikat szeretik a közösségi médián keresztül megosztani. A BT Torony is szerepet kapott az ünnepségben. Itt adtak hírt minden elnyert éremről, és a torony hatalmas, 360 fokos LED képernyőjén élőben tudósítottak a statisztikákról és a pontszámokról.

Suzi Williams, a BT Group marketing és márka igazgatója a következőket nyilatkozta: „A BT Torony ikonikus mérföldkő London életében, és a 2012-es fővárosi ünnepek középpontjába került. Ezt a jelentős évet nem is lehetne jobban megünnepelni, mint egy körpanorámás fotóval, amely a BT Torony tetejéről készült. Ez nem csupán a BT Torony számára világrekord, hanem Londonnak is szól, azoknak az embereknek, akik itt élnek, dolgoznak, vagy ide látogatnak. Nézzenek körül, és osszák meg kedvenc londoni helyszíneiket és tájékozódási pontjaikat!”

Steve Hercher, a 360Cities igazgatója elmondta: „Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a BT minket választott ennek a panoráma világrekordnak az életre hívásához, valamint hogy mi is hozzájárulhattunk a 2012-es Londoni Olimpia megörökítéséhez. Annyi ismeretlennel és változóval kellett számolnunk ennek az egyedülálló fotózásnak a tervezése során, amely a maga nemében valóban példátlan. A szoftvereket és hardvereket végső képességeikig kihasználtuk; esővel, széllel és más gátló tényezőkkel kellett megküzdenünk. A Jeffrey Martinból, Tom Millsből és Holger Schulze-ből álló fotós csapatunk fantasztikus munkát végzett, és a tervezett több mint 48 ezer kocka közül egyetlen egy sem hiányzott a munkából.”

Rainer Fuehres, a Canon Europe fogyasztói képkezelői csoportjának igazgatója a következőket nyilatkozta: „Minden termék megalkotásában az a cél vezet minket, hogy lehetővé tegyük a felhasználó számára a következő lépés megtételét azon a személyes úton, amely a fotózás birodalmában vezet. Ez a lélegzetelállító kép a végsőkig szolgálja ezt a filozófiát. Piacra kerülése óta az EOS 7D világszerte megragadta a fotózni szeretők fantáziáját. Örömmel támogattunk egy ilyen kihívásokkal teli, izgalmas projektet egy olyan kamerával, amelyet rengetegen használnak saját inspiráló pillanataik megörökítésére.”

Egy régi barát, Buzby is a gigapixel képen rejtőzik. Találja meg, és három nyertesünk egyike lehet! A véletlenszerű kiválasztást követően az első nyertes egy iPad-et, egy év ingyenes szélessávú internetet és egy kirándulást nyer a BT Torony tetejére, ahonnan saját maga is élvezheti a látványt. A második és a harmadik helyezett iPad-et nyer. A játék részletei és feltételei itt megtekinthetők: http://www.btplc.com/gigapixel/

A hírrel kapcsolatban érdeklődni lehet a következő 24 órás szolgálaton: BT Group Newsroom, 020 7356 5369. Az Egyesült Királyságon kívülről: + 44 20 7356 5369. Minden hír elérhető: http://www.bt.com/newscentre

Jegyzetek szerkesztők számára:

A projekt számadatai:

  • 320 – a gigapixelek száma a fotón
  • 48 640 – a különállóan készített képek száma
  • 3 – a napok száma, amíg az összes kép elkészült
  • 3 – a hónapok száma, amíg a számítógép a végső eredményre jutott
  • 60 000 – ennyiszer nagyobb, mint egy iPhone 4 fotó
  • 98 – ennyi méter hosszú, ha normál felbontásban nyomtatják
  • 24 – ennyi méter magas, ha normál felbontásban nyomtatják
  • 29. – ezen az emeleten készültek a fotók a BT Toronyban
  • 20 – ennyi mérfölddel (több mint 32 km) messzebbre nyúlik a látható horizonttól

Fotótechnikai adatok, és információk a kép készítéséről:

2012-ben, a három hűvös napon át tartó munka során a 360Cities csapata órákat töltött a BT Torony 29. emeleti külső emelvényén, és négy kamerával vették fel a 48.640 képet, amelyekből a panoráma összeállt. Négy Canon EOS 7D kamerát szereltek, ezek EF 400mm f/2.8L IS II USM lencsével és Extender EF 2x III telekonverterrel rendelkeztek. Négy biztos pontra helyezték el őket körben, a 29. emeleti emelvényen.

A Clauss-gyártmányú robot panorámafejek 72.000 lépésre képesek egyetlen 360 fokos körív mentén, és ebben az esetben másodpercenkénti négy kocka készítésére voltak beállítva.

Laptopok figyelték élőben a fényképezés menetét, amely magasan London felett, fagypont alatti hőmérsékletben, időnként 50 mérföld/óra (80 km/óra) erejű széllökések közepette zajlott.

A 360Cities fotós csapata – Jeffrey Martin, Tom Mills és Holger Schulze – biztosította, hogy a tervezett több mint 48 000 felvételből egy sem hiányzott.

A nyers képeket több héten át dolgozták fel a Fujitsu Technology Solutions Celsius R920 munkaállomásán, 256GB méretű RAM-mal és 16 tárolóval 3.1GHz-en, a Kolor gyártmányú Autopano Giga panoráma összeállító szoftverrel.

Az elkészült online interaktív végső fotót multilayered, mozaik felbontásban mutatták be, amely több millió különálló képmozaikból áll össze, és ez lehetővé teszi, hogy a legapróbb részletekre zoomoljanak.

A 360 Cities-ről:

A 360 Cities küldetése, hogy a panorámafotók internetes publikálásához szükséges legjobb felület biztosítása mellett helymeghatározással ellátott, nagyfelbontású, gömb alakú képeket forgalmazzon. A 360Cities.net az interneten a legnagyobb gömb alakú, térképalapú panorámafelvétel gyűjteménye, és a Google Earth-tel való együttműködésnek köszönhetően az oldal tartalmát világszerte ismerik. A 360 Cities egy holland kft., melynek a Cseh Köztársaságban, Prágában van egy leányvállalata.

A BT-ról:

A BT a világ egyik vezető szolgáltatója kommunikációs szolgáltatások és megoldások terén. A vállalat több mint 170 országban tevékenykedik. Fő tevékenységi körébe tartozik a globális hálózati informatikai szolgáltatások nyújtása; a helyi, országos és nemzetközi telekommunikációs szolgáltatások biztosítása az otthoni, munkahelyi és mozgó használathoz, valamint a broadband és internetes termékek és szolgáltatások, a konvergens vezetékes/mobil termékek és szolgáltatások nyújtása. A BT alapvetően négy üzletággal rendelkezik: ezek a BT globális szolgáltatások, a BT kiskereskedelem, a BT nagykereskedelmi eladás és az Openreach.

A 2012. március 31-es évzáráskor a BT csoport árbevétele 18 897 millió font volt, 2 445 millió font adózás előtti nyereséggel.

A British Telecommunications Kft. (BT) a BT Group Kft. teljes tulajdonú leányvállalata, és virtuálisan a BT csoport minden üzletét és vagyontárgyát felöleli. A BT Group Kft. jegyezve van a londoni és a New York-i tőzsdén.

Több információ: www.btplc.com