Kifutott a Pentax K-01

0

Alig több, mint 1 évvel a bejelentése után, máris befejezik a Pentax első K bajonettes MILC gépének, a K-01 forgalmazását.

A kevesebb, mint 1 évig forgalmazott fényképezőgép külsejét Marc Newson tervezte. A neves designer munkáját azonban a fotós szakma úgy tűnik kevésbé díjazta, mint a lakberendező ipar, hiszen a legtöbb kifogás éppen a gép külsejével volt kapcsolatos.
Az egyébként is nagy és nehéz gép igazából nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (mint MILC, túl nagy volt és nehéz), s ez vélhetően az eladásokban is jelentkezett. Azt egyébként nem tudni, mi a piacról kivonás oka, hogy jön-e egy ergonómikusabb, könnyebb, kisebb változat, vagy csak a „polcpénzen” szeretne spórolni a Japán Ricoh-Pentax cég.

Az viszont biztos, hogy a kezdeti 900 dollárról kevesebb, mint 1 év alatt 400 dollárra süllyedt a gép ára, ám az USA-ban így sem kelendő. Itthon egyébként szintén jelentősen csökkent az ára, a tavaly júliusi 200 ezer Ft-ról mára 127 ezer Ft-ra mérséklődőtt (pedig a nemzeti Forintunk azóta csúnya gyengülésbe kezdett).

Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, lesz-e folytatása a Pentax rút kiskacsájának, s előrukkolnak-e egy mindenkit megbabonázó csodaszép kecses hattyúval.