ArtBázis

0

A Fotóműtermek hétvégéjének (nekem szombatjának) délelőttje másodjára az ArtBázisban talált, mely a VIII.ker szép részén a Horánszky utcában bújik meg egy utcafrontról nyíló szuterénben. Belül egy gyönyörűen felújított és modernizált, hosszú, de nem túl nagy belmagasságú műteremrész fogadja a belépőt, és egyfajta kettősség, hiszen a legmodernebb stúdióvakuk mellett középen egy Argentum nagyformátumú gép, arrébb egy középformátumú Mamiya látszik. Ez a kettősség a hely hétvégi programjaiban is megjelenik, hiszen neves fotósok mutatják be a nagyformátumú portézás rejtelmeit, sőt a kész képeket értő kezek azonnal elő is hívják a műterem melletti kis laborhelyiségben.

Az Argentum mattüvegén
Az Argentum mattüvegén
BUD_9805 Persze az analóg gépeken túl a digitális masinák is komoly szerephez jutnak itt a hétvégén, sőt minden egyedi ötletre nyitott a társaság, úgyhogy a program akár ad-hoz fényképezésbe és konzultációba is fordulhat. Szörnyűség! BUD_9812 BUD_9811 Ottjártamkor még csak melegített a csapat, így nem volt szerencsés az időpont választásom. Rajtam kívül egy-két látogató volt jelen, viszont stúdió személyzete a legnagyobb lelkesedéssel összedobott nekem egy szép beállítást, minden apró részletre ügyelve. Verkfotózni jöttem de végül egy (ál)modellfotózás főszereplőjének érezhettem magam. Megtekinthettem a külön helyiségben álló 16 mm-es másológépüket, melyre láthatóan nagyon büszkék, úgyhogy ha valakinek van még másolandó 16 mm-es filmje, nos van hová fordulnia.
Fűzik a 16 mm-es kopigépet
Fűzik a 16 mm-es kopigépet
BUD_9790 Megtudtam, hogy az ArtBázis saját kiállításokat, saját fotós kurzusokat (Képpont néven) is tart, illetve Fotófalu néven nyári táborokat is szerveznek. BUD_9808 Szóval, ha valakit az archaikus, analóg fotózás érdekel és kisfilm fölött is gondolkodik, vasárnap is megtalálja itt a számítását, hisz ugyanez lesz a program. Érdemesebb dél körül menni, amikor már van mozgás.
Az öreg Arricam most nem kap szerepet a hétvégi programban, de jól mutat
Az öreg Arricam most nem kap szerepet a hétvégi programban, csak szép