Ricoh GR

0

Tovább bővül a beépített objektíves, nagy szenzoros kompaktok sora, ezúttal a Ricoh GR modellel, mely egy 16,2 megapixeles APS-C méretű érzékelőt és egy 18,3mm-es, kisfilmes értéken 28mm-nek megfelelő objektívet kapott. Az objektív a hagyományos kompakt gépekhez hasonlóan, kikapcsoláskor visszahúzódik a vázba, így a gép szállításkor nagyon kis helyet foglal. Fényereje F2,8, képminőségét 2 aszférikus lencse és 9 lekerekített rekeszlamella teszi szebbé.

A gép a legújabb GR ENGINE V feldolgozóegységet kapta, érzékenységét ISO25600-ig állíthatjuk. Gyártója gyors működési időket ígér, akár a bekapcsolás utáni készenlétet, akár a zárkésleltetést vagy a 0,2 mp-es fókuszidőt tekintve.

Teljes képméretnél 4 kép/mp sebességgel készíthetünk sorozatot, videót pedig Full HD-ben vesz fel a készülék.

Hátulján egy 3″-os, 1,23 millió képpontos LCD található. Képeket és MPEG-4 AVC/H.264 tömörítésű videókat SD, SDHC vagy SDXC (UHS-I) kártyákon tárolhatjuk. A GR Digital IV támogatja az Eye-Fi memóriakártyákat is.

A Ricoh GR főbb tulajdonságai:

  • 16 megapixeles APS-C CMOS érzékelő
  • 28mm-es (ekv.) beépített objektív, F2,8 fényerővel
  • Új GR ENGINE V feldolgozórendszer
  • Max. ISO25600 érzékenység
  • FullHD videó
  • HDMI kimenet
  • 3″-os LCD, 1,23 millió képponttal
  • Gyors bekapcsolás utáni készenlét, zárkésleltetés és AF idők
  • 4 kép/mp sorozat
  • Manuális beállítási lehetőségek
  • Belső RAW konvertálás
  • Eye-Fi kártya kompatibilitás
  • Magnézium gépváz
  • Dupla tengelyes elektronikus vízszintjelző

SAJTÓKÖZLEMÉNY

GR

GR-szériás digitális fényképezőgép, APS-C formátumú szenzorral a kimagasló képminőségért, és kompakt kialakítás a könnyű szállíthatóságért és kezelhetőségért. Minden óriási, kivéve a méret.

PENTAX RICOH IMAGING COMPANY, LTD. örömmel jelenti be a GR széria új modelljét. Az új RICOH professzionális digitális kompakt fényképezőgép nem csak a GR széria híres képminőségét nyújtja, de a kompakt kialakításnak köszönhetően fokozza a kezelhetőséget és hordozhatóságot.

A GR DIGITAL IV (2011 októberében piacra dobott) utódjaként a GR örökölte a széria koncepcióját, de alapspecifikációiban és funkcióiban továbbfejlődött az elődjéhez képest. Az új fejlesztésű optika biztosítja a tű-éles, tiszta képeket, még a képszéleken is. Az új APS-C formátumú szenzor (kb. 16 effektív megapixel) kombinálva a nagyteljesítményű GR ENGINE V képfeldolgozó motorral és az aluláteresztő szűrő nélküli kialakítással, biztosítja a rendkívüli felbontást, és tónusokban gazdag képeket, még magas érzékenységen is. A gyorsaságot növelő fejlesztések mellett, az AF gombot és blende-előnézet gombot is (mindkettő elérhető a hüvelykujjal) kapott a GR, fokozva a kezelhetőséget a mindennapi fényképezés során. További felhasználót segítő funkciókat is magáénak mondhat a GR, mint a RAW feldolgozást a gépen belül, vagy a manuális fókuszálást segítő AF assist-ot. A megnövelt teljesítménynek köszönhetően a GR-t birtokolni és használni valódi élvezet, a funkciók széles skálájának és a GR széria továbbcsiszolt design-jának köszönhetően.

Főbb jellemzők

1. Kivételes rajzolat az új GR 18.3mm F2.8 optikának köszönhetően

A GR új fejlesztésű 28mm-es (kisfilmes formátummal ekvivalens), kompaktnak tervezett, de egészen a képszélekig nagyfelbontású, kontrasztos, de torzulástól és kromatikus aberrációtól mentes képeket szállító optikát rejt, köszönhetően a két aszférikus, és egy alacsony diszperzióju lencsetagnak. Mindezt a legnagyobb rekesznél, F2.8-nál, még ellenfényes szituációkban is. A kilencelemű diafragma gyönyörű mélységéletlen területeket és fénysugarakat biztosít.

A manuálisan állítható ND (neutral density) szűrő segítségével, a GR még fényes napsütésben is lehetővé teszi a maximum rekesz használatát.

2. Fokozott képminőség a nagy képérzékelőnek, a GR ENGINE V képfeldolgozómotornak, és az aluláteresztő szűrő nélküli kialakításnak köszönhetően

A GR új, a PENTAX DSLR-ekkel megegyező méretű APS-C formátumú CMOS szenzorral szerelve érkezik. A nagy képérzékelő kb. 16 effektív megapixeles, nagyfelbontású képeket nyújt.

Az új fejlesztésű GR ENGINE V képfeldolgozó motorral kombinálva akár ISO 25600 érzékenységen is nagyfelbontású, tónusokban gazdag, és csodálatos bokeh-t biztosít minimális zaj mellett.

A képérzékelő kifejezetten a GR 18.3mm F2.8 optikához lett tervezve. A legnagyobb felbontás érdekében nem került aluláteresztő szűrő a képérzékelő elé, így a képek élessége a teljes képmezőn optimalizálásra került.

3. Gyors reagálás az exponálásra

A GR gyors autófókuszt kapott, ami akár kb. 0.2 másodperc* alatt állít élességet az új fejlesztésű objektív meghajtásnak és AF algoritmusnak köszönhetően, nem beszélve a nagy sebességű képkiolvasásról. A kb. 1 másodperces felállási idővel a GR minden helyzetben gyorsan reagál, lehetőséget teremtve minden pillanat megörökítésére.

Az AF Continuous Shooting (követő fókusz) funkciójával, és kb. 4 kép/másodperces sorozattal még a gyorsan mozgó tárgyakat is könnyen elkaphat a felhasználó.

* A CIPA standardnak megfelelően.

4. Kis méret a könnyen kezelhetőségért

A nagy képérzékelő ellenére a GR kompakt és könnyen hordozható kialakítást kapott. A magnéziumötvözetből készült burkolat könnyű, mégis strapabíró, mint ahogy azt a GR szériában már megszokhattuk.

A kialakítás a lehető legnagyobb kényelem és kezelhetőség jegyében lett tervezve: minden fontos funkció elérhető a jobb kézzel. A fényképezőgép oldalpaneljére előnézet gomb is került a mélységélesség ellenőrzéséhez, a bokeh szemléltetésének megkönnyítéséhez.

A manuális fókuszálást a focus-assist funkció, a nagyítás, fókuszpont változtatása segíti.

AF funkció gomb került a hátoldalra, melynek segítségével aktiválható a követőfókusz és a képsorozat, biztosítva a mozgó témák megörökítését.

A GR-ben a megszokott PSAM módok mellett a PENTAX-ból ismert TAv mód is kiválasztható (Zár- és rekeszprioritás). Ez az egyedi mód optimalizálja az ISO érzékenységet az előválasztott záridő és rekeszértékek mellett.

Rekesz és záridő indikátor került a kijelzőre. A kijelzőn megjelenő indikátorok elrendezése a 3:2-es képarányhoz optimalizálva lett, újratervezett rácsozással és elektronikus vízmértékkel. Mindez fokozza a GR kezelhetőségét.

5. Fényképezési módok sora

Az Image Effect módok vizuális effektek tárházát nyújtják a felhasználónak az egyedi képek készítéséhez akár számítógép nélkül. A nagyobb kreativitás érdekében három új módot kapott a GR: Retro a nosztalgikus hangulatért tompított szaturációval, High Key a világos témák élethű, de részletgazdag megörökítéséhez, és Miniaturize a diorama hatású megjelenéshez. Egyes Image Effect módok egy gombnyomással elérhetőek az Effect gomb megnyomásával.

A többszegmensű auto-fehéregyensúly pontossága továbbfejlesztésre került a még színhűbb reprodukcióhoz, jobban igazodva a meghatározott fényforrás típusához, amikor különböző hőmérsékletű fényforrások világítják meg a kép különböző részeit.

A dinamikatartomány kompenzációs funkció a minimumra csökkenti a teljesen kiégett csúcsfények és a koromfekete árnyékok mértékét, pixel-szintű kompenzációt kínál az eltérő fényerősségnél jelentkező határvonalak kiküszöbölésére, fokozatok közötti lágyabb átmenet biztosítva.

Még ha a felhasználó el is felejti a makró mód bekapcsolását, a GR Auto Macro módja automatikusan bekapcsol, ha közel kerül a téma. A Face Detection AF & AE (arcfelismerő AF & AE) mindig optimálisan exponálja a ki a fotóalany arcát. (Ezek a funkciók csak Auto módban elérhetőek).

Az Interval Composite mód képsorozatot készít az éjszakai égboltról rögzített időközönként, és a világos pixeleket összekombinálva egyetlen képbe fűzi össze az adatokat. Ez a funkció hasznos, amikor a felhasználó a hold és csillagok fény-csíkjait a tájjal akarja összekombinálni.

A GR a számítógép nélküli képfeldolgozás tárházát kínálja, beleértve a gépen belüli RAW feldolgozást.

6. Kivételes minőségű Full HD felvételek

A H.264 video formátum előnyeit kihasználva, a GR jó minőségű Full HD videofelvételek készítésére is alkalmas (1920 x 1080 pixel, 16:9 képarány) 30 kép/másodperces képfrissítéssel. A képeffektusok, mint a Retro vagy Bleach Bypass videofelvételnél is elérhetőek. Felvétel közben az AF aktív marad, és folyamatosan fókuszban tartja a témát. Ezzel az AF mechanizmussal a felhasználó végig éles képet kap, a kivételes képminőség mellet, melyet a GR optika és a fejlett képérzékelő biztosít.

7. Eye-Fi kártya kompatibilitás az okostelefonokra való könnyű adatátvitel érdekében

Eye-Fi vezetéknélküli LAN SD memóriakártyákkal, a felhasználó automatikusan átküldheti a készített képeket okostelefonjára,** akár még kedvenceit is kiválaszthatja és átméretezheti az átvitel előtt. Visszajátszás módban a felhasználó a már átküldött képeket is visszanézheti a kijelzőn az Effect gomb segítségével.

* Az automata átvitelt be kell állítani a menüben.

8. Funkcióbővítés firmware frissítés útján

A GR szériában népszerű funkcióbővítések az új GR-ben is elérhetőek lesznek. A firmware frissítésekkel a felhasználó mindig kihasználhatja a legújabb fejlesztéseket, elérve a fényképezőgép legjobb teljesítményét.

9. Egyéb jellemzők

I. Dupla elektronikus vízmérték
II. Nem irányított sztere mikrofon
III. Crop mode*** (Vágás mód) a 35mm látószög eléréséhez kisfilmes formátumban
IV. Chromatic moiré kompenzáció funkció a moiré effektus kiküszöbölésére
V. Opcionális GW-3 Wide Conversion Lens (nagylátószögű előtét)(0.75X nagyítással a GR szériához fejlesztve) 21mm-es ultra-nagy látószög eléréshez
VI. Kompatibilitás UHS-1 típusú memóriakártyákkal
VII. SILKYPIX Developer Studio 3.0 LE a PENTAX RICOH IMAGING RAW képek feldolgozásához (az Ichikawa Soft Laboratory által fejlesztve) mellékelve.