Az ezerarcú víz! – fotópályázat

0

Tizedik alkalommal rendezi meg klímavédelmi fotópályázatát a Bayer Hungária Kft. és a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja). A fő téma ezúttal a víz ezerarcú világa, melyhez 2013. június 4-ig várják a pályaművek beküldését.

További részletek az alábbi sajtóközleményben, és az ott közölt linken.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az ezerarcú víz!

A Bayer Hungária Kft. és a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) tizedik alkalommal hirdet klímavédelmi fotópályázatot, ezúttal a víz ezerarcú világának a jegyében.

A szakmai zsűri idén sem csupán a fotótechnikai megoldásokat értékeli, hanem a képek koncepcióját, üzenetét is: ezért az érintetlen természet szépségét, a vizek halmazállapotait, erejét, az együttélés szépségeit és árnyoldalait egyaránt javasolja kidolgozni.

A pályamunkákat 2013. június 4-éig várják. Nevezési díj nincs, a nyertesekre értékes nyeremények várnak. Bővebb információ a www.bayerfotopalyazat.hu oldalon található.

Dr. Juhász Árpád geológus, a zsűri elnöke szerint a téma kifejtése hazánkban különösen sok lehetőséget rejt.

„Ha a világűrből néznénk bolygónkat, inkább Víznek kellene neveznünk, nem pedig Földnek. Hiszen felszínének kétharmadát óceánok, tengerek borítják. Az emberiség számára felhasználható édesvíz azonban elenyészően kevés a tengerek sós víztömegéhez viszonyítva, és ezt a keveset is egyre jobban elszennyezzük. E környezetromboló tevékenységünkkel nemcsak a több mint hét milliárdnyi emberiség létét veszélyeztetjük, hanem a vízben élő ezernyi élőlény sorsát is megpecsételjük. Hazánk, ellentétben sok sivatagos, iható vízzel gyengén ellátott országgal, bőségesen részesül ebből a létfontosságú elemből, bár ennek árnyoldalai is vannak: a pusztító árvizek, vagy éppen a rendszeres belvízzel való borítás. A vízzel kapcsolatos tevékenységünket egyetlen mondattal lehetne kifejezni: harc a vízért és a víz ellen.

A Bayer Hungária Kft. és a UNEP, az ENSZ Környezetvédelmi Programja idén a szokásos kategóriákon belül (harmóniában a természettel, illetve negatív lenyomat az élővilágon) külön hangsúlyt fektet mind a vizek élővilágára, a víz élettani fontosságára, mind az árvizek, belvizek, felhőszakadások, hóviharok bemutatására. Sajnos az idei esztendő már eddig is sok lehetőséget kínált a pályázóknak ezeknek a sokszor katasztrofális eseményeknek a megörökítésére. Ahhoz pedig még csak különösebb erőkifejtés sem kell, hogy a vízpartokon lerakott szeméttel, vagy éppen illegális halászokkal fussunk össze. Várjuk tehát a természetért aggódó felnőttek, de főleg a fiatalok fényképeit, hiszen amit ma rosszul teszünk, az elsősorban az ő jövőjüket veszélyezteti” – mondta el a kiírás kapcsán.