Panasonic Lumix DMC-GX7

0

A Panasonic frissítette MILC gépeinek termékpalettáját, s bejelentette a DMC-GX7 modellt, mely kis méretben nagy tudást kínál.

A csupán 126,6×70,7×54,6 mm-es fényképezőgépben új fejlesztésű 16 Mpixeles, megnövelt fotódiódájú LiveMOS képérzékelőt alkalmaztak, mely a GX1-hez képest 10%-kal jobb érzékenységet és 25%-kal jobb jel/zaj arány tudhat magáénak. Mivel az élességállításban a képérzékelő is komoly szerepet játszik, nem mellékes a kiolvasási sebesség, amely itt akár 240 kép/mp is lehet, így villámgyors autofókuszt téve lehetővé. Ami a sebességen túl igen fontos még, a jó érzékenység, amely itt -4 Fé megvilágítású témára való fókuszálást is lehetővé tesz.
Az automatikus élességállítás mellett természetesen kézi élességállítás is használható, ennek során élkiemelés (focus peak) és a téma kinagyítása is segíti a fotóst a pontos fókusz beállításában.

A DMC-G6-ban már alkalmazott multi-process NR zajcsökkentő rendszert továbbfejlesztették, s az új 2 dimenziós zajcsökkentővel együtt lépnek harcba a fotók képzajával szemben.
Az új fejlesztéseknek köszönhetően a gép érzékenységét akár ISO25600-ig is növelhetjük.
A képérzékelőhöz kapcsolódó vadonatúj lehetőség, hogy immár szenzorstabilizálással is ellátták azt, így bármilyen objektív esetén használhatunk képstabilizációt, nem csak az optikailag stabilizált optikáknál.

A Panasonic Lumix DMC-GX7-re felhajtható elektronikus kereső került. A 2,76 millió képpontnak megfelelő kijelző széles színtér megjelenítésére is alkalmas, mely lefedi az AdobeRGB színtér 100%-át. A 100% lefedettségű LVF 90 fokban fel is hajtható, így szögkeresőként is alkalmazható.

A gép hátuljára 80 fokban lefelé és 45 fokban felfelé dönthető LCD került, mely 3:2 oldalarányú, 3″ képátlójú, s 1,04 millió képpontból épül fel. Felületét kapacitív érintésérzékeny felülettel látták el, amely a fókuszpont gyors váltására, s akár az exponálás megkezdésére is használható.

A DMC-GX7-re, ahogy elődjére is, beépített felpattanó vaku is került, valamint vakupapucs is használható rendszervakukhoz, vagy más vakukhoz (pl. stúdióvakuk, vagy rádiós kioldó).
A könnyed kezelhetőséget az érintésérzékeny kijelzőn kívül NFC képes WiFi vezeték nélküli kapcsolat teszi lehetővé, amely okostelefonról vagy táblagépről való teljes vezérelhetőséget is kínál.

Szintén újdonság az akár 1/8000 mp-es zársebesség is, amellyel nagy fényerejű objektívekkel is gond nélkül fotózhatunk kis mélységélesség mellett tűző napsütésben is, anélkül, hogy ND szűrőt kellene használnunk.

Videófelvételt nem meglepő módon FullHD felbontásban is készíthetünk, MP4 vagy AVCHD módban, akár 60 kép/mp progresszív képfrissítéssel, de választható 24 kép/mp-es mód is.
Ahogy a DMC-G6-ban, úgy a DMC-GX7-nél is megtalálható az időzített sorozatfelvétel lehetősége, melyből time lapse videókat is készíthetünk a gépen belül összefűzve.

A Panasonic Lumix DMC-GX7 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 16 Mpixeles FourThirds LiveMOS
  • ISO200-25600 érzékenység 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO125-re
  • Objektív bajonett: mikro NégyHarmad
  • 2,76 millió képpontnak megfelelő elektronikus kereső 100% AdobeRGB színtér megjelenítési képességgel, 100%-os lefedettséggel, 1,39×-nek megfelelő nagyítással
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″ 1,4 millió szubpixel, kapacitív érintésérzékeny felület
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (30 kép/mp) max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
  • automatikus élességállítás, kézi élességállítás, arcfelismerés
  • beépített WiFi NFC támogatással, okostelefonról való vezérelhetőség
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (320 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

A Panasonic új LUMIX GX7 modellje a legfrissebb technológiai újdonságokat nyújtja klasszikus külsőben

Wiesbaden, Németország (2013. augusztus 2.) – A Panasonic ma bejelentette, hogy megkezdi LUMIX DMC-GX7 márkajelű modellje forgalmazását. A kifejezetten elegáns megjelenésű, új készülék a LUMIX G digitális, tükör nélküli (DSLM), prémium kategóriás fényképezőgépek családjának legújabb tagja. A LUMIX DMC-GX7 azért tarthat számot a fotózás szerelmeseinek érdeklődésére, mert gyenge fényviszonyok mellett is kiváló képminőséget biztosít, és tág teret nyújt az egyéni kreativitás kibontakoztatására a manuálisan állítható kreatív vezérlők segítségével, és a világ első olyan DSLM fényképezőgépe, amely 90 fokban dönthető, beépített keresővel rendelkezik. Ez utóbbinak köszönhetően bármilyen látószögből tökéletes kép készíthető a géppel.

A LUMIX DMC-GX7 mind a minőség, mind pedig a dizájn tekintetében prémium kategóriás gépnek számít. A retró stílusú fényképezőgép az újonnan kifejlesztett 16 megapixeles digitális Live MOS szenzor és a Venus Engine képfeldolgozó elektronika kombinációjával kiváló képminőséget biztosít gyenge megvilágítás mellett is.

A LUMIX DMC-GX7 szárnyakat ad az egyéni kreativitásnak:

  • • Kiváló képminőség:
    • Zajszűrő szenzor (Low noise sensor): A LUMIX DMC-GX7 egy olyan újonnan kifejlesztett, 16 megapixeles digitális Live MOS szenzort tartalmaz, amely minimális képzaj mellett biztosít nagy felbontású képet.
    • Nagyobb érzékenység és szélesebb dinamikatartomány: A LUMIX DMC-GX7 szenzora több fényt képes befogadni, mint más LUMIX modellek az optimalizált, kevesebb áramkört igénylő pixel architektúrának és a nagyobb fénybefogadó felületnek köszönhetően. Mindez nagyobb érzékenységet és szélesebb dinamikatartományt eredményez.
    • Mozifilmekre jellemző mozgókép-minőség: A Full HD (1920 x 1080 pixel) felvétel közben másodpercenként 50 képkockát rögzít a kamera. A csúcsminőségű videót AVCHD Progressive és MP4 formátumban, sztereó hanggal együtt menti a készülék, mikrofonja a szélzaj nagy részét is kiszűri.

  • Gyors és precíz működés:
    • Nagy sebességű precíz AF: A körülbelül 0,06 másodperc sebességű Light Speed autofókusz segítségével a gyorsan mozgó tárgyakról is éles kép készíthető.
    • Fókuszállítás az érintőképernyőn és Érintő AE: Ez a funkció arra szolgál, hogy a fókuszállítást magán a képen, vagyis a készülék kijelzőjén egy mozdulattal elvégezhessük az egyéb beállításokkal egy időben, akár a kereső használata közben (Touch Pad funkció).
    • AF követés: Az érintőképernyős fókuszállítás videófelvétel készítése közben lehetővé teszi, hogy a fókuszt egy ujjmozdulattal beállítsuk. Az AF követéssel ugyanakkor mód van arra is, hogy a fókusz az adott tárgyon vagy arcon maradjon még akkor is, ha az a felvétel közben mozog.
    • Hajszálpontos AF és nagyítás: A hajszálpontos AF használatának rugalmasságát tovább növelték azzal, hogy a nagyítás 3-szoros és 10-szeres érték között növelhető finom lépésekben. A One-shot AF segítségével az autofókusz a manuális fókusz funkció közben is használható: a fókusz ennek segítségével hozzávetőleg a tárgyra állítható, majd ezt követően, a manuális fókusz funkcióhoz visszatérve, a finomítás elvégezhető.
    • Focus Peaking: A fókuszállítás további tökéletesítése érdekében a DMC-GX7 Focus Peaking funkciót is kapott, amely manuális, valamint a manuális és autofókusz együttes használata közben mutatja, hol éles a kép. Ennek a funkciónak az érzékenysége állítható, egy választott színnel ez a pont megjelölhető, így a felvétel készítése közben is látható marad. Magasra állított érzékenység esetén világoskék, sárga vagy zöld színnel jelölhető ez a pont, alacsony érzékenység esetén kék, narancssárga vagy fehér a választható szín.
    • Gyenge megvilágítás mellett alkalmazható AF (Low Light AF): A továbbfejlesztett, Low Light AF segítségével a felhasználó nagyon gyenge megvilágítás mellett, akár csillagfényben is képes a fókuszt az adott tárgyra irányítani.
    • Beépített optikai képstabilizátor: A LUMIX DMC-GX7 az első olyan LUMIX készülék, amely beépített képstabilizátorral (O.I.S.) rendelkezik. Ez a LUMIX objektívekkel hagyományosan együtt járó O.I.S. rendszert kiegészítve működik. A készülék a rendszert automatikusan felismeri és a felhasználó döntésétől függően helyezi működésbe. A beépített O.I.S. működése a stabilizátor nélküli objektívekhez igazítható a gyújtótávolság beállításával 8 és 1000 mm értékek között. Ez a funkció azok számára lehet hasznos, akik szeretnek „hagyományos” (fix gyújtótávolságú, a legkiválóbb képminőséget adó), képstabilizátor nélküli objektívekkel fényképezni, de bármilyen, képstabilizátor nélküli objektívvel használható.
  • • A fényképezés teljes szabadsága:
    • Dönthető kereső (Tilt-able Live View Finder): Az újonnan kifejlesztett, 90 szögben dönthető kereső (LVF) a piacon a legnagyobb, több mint 2,7 millió képpontos felbontással rendelkezik, színhelyességéről a közel százszázalékos AdobeRGB színtérlefedettség gondoskodik. Ezzel a keresővel, valamint a 3 hüvelykes, a készülék hátoldalán elhelyezett, vertikálisan szintén dönthető kijelzővel a felhasználó bármilyen helyzetben képes megnézni, mit fogott be a készülék lencséje, akkor is, ha az a földfelszín közelében, csípőmagasságban vagy épp a feje fölött van. Az Eye Sensor AF funkció azonnal beindítja az autofókuszt mihelyt a felhasználó a keresőbe pillant így garantálva, hogy soha ne maradjon le a tökéletes pillanatról.
    • Érintőképernyős kijelző: Az érintőképernyős vezérlés a nagy felbontású (1040K) kijelzőn valósul meg. Ennek segítségével a fókusz egy egyszerű kézmozdulattal egészen pontosan a tárgyra állítható. Ugyanezen a felületen lehet ezt követőn exponálni, vagy a két műveletet egyszerre végrehajtani. Az új, In Cell Touch LCD kijelző tükröződése elhanyagolható.
    • Hangtalan fényképezés: A teljesen hangtalan üzemmódban az exponálással együtt a fókuszállítás is tökéletesen hangtalan marad, így az alany megzavarása nélkül is készíthető felvétel.
  • • Gyorsaság a váratlan helyzetek megörökítéséért:
    • Gyorsaság és stabilitás: Az 1/8000 szekundumos zársebesség mellett a pillanat kimerevíthető, vagy nagyobb rekesznyílás állítható be a kép mélységélességének csökkentése érdekében még fényes napsütésben is.
    • Gyorsfelvételi mód: gyorsfelvételi módban másodpercenként 5 darab 16 megapixeles kép készíthető, elektronikus zárkioldással azonban 40.
    • A készülék szempillantás alatt üzemkész: A LUMIX DMC-GX7 a bekapcsoló gomb megnyomása után fél másodperccel már használható.
  • • A kreatív fotósok kedvence:
    • Klasszikus megjelenés: A DMC-GX7 magnézium ötvözetből készült burkolatot kapott, fekete vagy ezüst színváltozatban kapható. A készülék prémium minőségű anyagokból készült, amelyek elegáns megjelenést és hosszú használati időt biztosítanak.
    • Intuitív manuális vezérlés: A készülék frontján és hátán elhelyezett forgó kapcsolók leegyszerűsítik a manuális beállítást. A négy funkciógombon kívül, a menüben is szerepel egy funkció skála, így összesen kilenc funkciógomb segítségével lehet a készülék működését az egyéni igényeknek megfelelően testre szabni.
    • Kreatív funkciók: A DMC-GX7 tartalmaz Kreatív Panoráma funkciót, alacsony zársebességű felvételi módot, lehet vele felvételsorozatot kockázni (Stop Motion Animáció) és – a kreatív vezérlés és retusálás funkciókkal összesen 22 effektet alkalmazni a kép készítésekor ill. azt követően is.
    • o Adatkommunikáció: A LUMIX DMC-GX7 rendelkezik NFC (Near Field Communication) technológiájú Wi-Fi®-vel, amelynek segítségével a készülék egy kézmozdulattal képes adatkommunikációt létrehozni okostelefonnal vagy tablettel. Könnyedén feltölthetők és megoszthatók a képek, mi több az okostelefon vagy a tablet távirányítóként is használható az exponálás megkönnyítése érdekében.

Várható ár és forgalmazási helyek:
A készülék előreláthatóan 2013 szeptemberében kerül az üzeletekbe az alábbi ajánlott fogyasztói árakkal:

  • A DMC-GX7 (csak váz): kb. 315 000 Ft
  • DMC-GX7K (váz + H-FS14042KA (14-42 mm-es standard zoom kitobjektív)): kb. 345000 Ft
  • DMC-GX7C (váz + H-H020A (20 mm-es új pancake objektív)): kb. 375 000 Ft