Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 és ED 40-150mm f/2,8

0

Az Olympus az OM-D széria új csúcsmodell fényképezőgépe mellett egy új, kiváló fényerejű objektív piacra dobását is bejelentette.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 standard zoomobjektív a NégyHarmados rendszerben 24-80 mm-es kisfilmes objektív látószögét adja. A fényerő a teljes zoomtartományban f/2,8, ráadásul a gyártó szerint a képminőség még a felső kategóriás (High Grade) Zuiko Digital objektíveknél is jobb.
Az időjárásálló kivitelű objektív gyors fókuszmód váltást tesz lehetővé a hátrahúzható fókuszgyűrűjének köszönhetően, amely így előre-hátra mozgatással könnyed váltást kínál az AF és MF módok között. A tele makró mód bekapcsolásával 20 cm-es közelpontot is használhatunk, amely jó nagyítási arányt kínál.
Az objektívben 14 lencsetagot helyeztek el, ezek között többféle aszférikus, alacsony szórású és nagy törési mutatójú tag is megtalálható (EDA, ED, DSA, HR, HD). A szellemképek és becsillanások csökkentésére ezúttal is a ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) bevonatot használták, valamint az objektívhez mellékelnek napellenzőt is.

Az MSC jelzésű, azaz fotózáshoz és videózáshoz is egyaránt használható, csendes fókuszú objektív októbertől lesz kapható.

Az új standard zoomobjektíven kívül egy telezoom objektív, az M.Zuiko Digital 40-150mm f/2,8 fejlesztését is bejelentette az Olympus, melyet szintén a profi kategóriába szán. A fényerős telezoom 2014-ben jelenik majd meg.