Megérkezett a m4/3 új királya: Olympus OM-D E-M1

0

Az Olympus tavaly év elején indította útjára a mikroNégyHarmad rendszerének OM-D sorozatát, amelynek első tagja az igen komoly képességű OM-D E-M5 volt. Ma megjelent a sorozat újabb modellje, a professzionális OM-D E-M1, mely az E-M5-nél is magasabbra helyezte a lécet.

Az Olympus OM-D E-M1 legnagyobb újdonsága a Dual Fast AF-nek nevezett, szenzorra kifejlesztett 37 pontos fázis-különbség alapú fókuszrendszere. Félreértés ne essék, nem váltják le a kontraszt alapú AF-t, ezek a fókuszpontok a NégyHarmadra készült Zuiko Digital objektívekkel való gyors élességállítást hivatottak szolgálni.

Az új 16 Mpixeles Live MOS szenzor nem csak az AF pontokban érdekes, de abban is, hogy – korunk nagy divatjának megfelelően – nem tartalmaz aluláteresztő (anti-alias) szűrőt.
A képfeldolgozást új, TruePic VII processzor végzi, melybe implementálták az új Fine Detail II részletmegőrző technológiát is. A képfeldolgozás során lehetőség van a különböző optikai hibák orvoslására is.

Már az OM-D E-M5 elektronikus keresője (EVF – Electronic Viewfinder) is kiváló minőségű képeket jelenített meg, ezt az E-M1-nél még tovább javították. A korábbi 1,44 millió képpontról megnövelték a felbontást 2,36 millió képpontra, ráadásul a nagyításon is növeltek, így már 1,48×-os nagyítású keresőképet nézhetünk, amely a fullframe DSLR-ek TTL keresőképével közelítőleg azonos méretet jelent.
Jóllehet, egy elektronikus keresőnél megjelenített kép minősége csak az egyik dolog, a másik, ami még fontos, a késleltetés. Az Olympus ezen a fronton is fejlesztett, a cég saját mérése szerint mindössze 29 ms-nyi a késés a valós események és az EVF-ben látható kép között.

A fejlesztések között az 1/8000 mp-es maximális zársebesség és az akár 10 kép/mp-es sorozat sebességet is meg kell említenünk.

A magnézium vázra épülő Olympus OM-D E-M1 továbbra is időjárásálló szigeteléssel rendelkezik, de ez az első Micro FourThirds gép, amelynél konkrétan jelzik a por- és fagyásállóságot is. Ez utóbbi -10 °C-ig garantálja a gép tökéletes működését.

Az egyre terjedő okostelefonok és táblagépek miatt e gépből sem maradhatott ki a WiFi és okostelefon támogatás, amely képességeiben javarészt az Olympus PEN E-P5-ével megegyező. Az NFC nélküli WiFi adapter saját WiFi hálózatot képes létrehozni, amelyre okostelefonnal csatlakozhatunk, s vezérelhetjük rajta keresztül a fényképezőgépet, illetve fotókat készíthetünk, vagy videófelvételt indíthatunk.

Az új fényképezőgéphez új markolat is készült, amellyel még kényelmesebb fogás érhető el, valamint portré állású képek is kényelmesebben készíthetők. Az E-M5-ével szemben az E-M1 portré markolata saját maga tartalmazza az akkumulátort, így az akku csere nem válik kényelmetlenebbé a kiegészítő markolata használata során (nem úgy, mint az E-M5-nél).

Az Olympus OM-D E-M1 október elejétől lesz kapható, a váz ára várhatóan 1400 dollár lesz.

További részletek exkluzív bemutató cikkünkben olvashatók.

Az Olympus OM-D E-M1 főbb jellemzői:

  • 16,3 megapixeles Live MOS szenzor aluláteresztő (AA) szűrő nélkül
  • ISO25600 max. érzékenység
  • Super-Sonic Wave Filter (automatikus szenzortisztítás)
  • Dual FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) autofókusz: 37 fázis-különbség alapú fókuszpont és kontrasztérzékeléses AF
  • TruePic VII processzor, objektívhibák korrekciója
  • Fine Detail II technológia, a finom részletekért
  • max. 10 kép/mp sorozat 41 RAW képig (folyamatos élességállítással: 6,5 kép/mp)
  • 2,36 millió képpontos EVF (100% lefedettség, 1,48x nagyítás)
  • Öt tengelyes képstabilizátor (Multi-motion IS)
  • WiFi támogatás, okostelefonról vagy táblagépről vezérlés
  • Full HD videók (MPEG-4 AVC/H.264)
  • 3”-os, 1,04 millió képpontos, dönthető LCD
  • por-, csepp- és fagyásálló magnézium ötvözet váz
  • opcionális portré markolat