II. Fehértavi Darvadozás

0

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot írt ki II. Fehértavi Darvadozás címmel. A nívós zsűri által értékelt pályázati képeket JPEG formátumban várják 1-1,2 Mpixeles méretben, a kiállításra kiválasztott képeket utólag min. 5 Mpixeles felbontásban kell majd elküldeni.
A nevezés feltétele az 1000 Ft-os nevezési díj befizetése. Pályázni 2013. október 11-ig lehet.

Sajtóközlemény:

TERMÉSZETFOTÓ PÁLYÁZAT

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetfotó pályázatot hirdet a II. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

CÉL:
A kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből, a zsűri válogatása alapján kiállítást rendezünk 2013. november 15-17-én, a II. Fehértavi Darvadozás rendezvényközpontjában, a Postakocsi Csárdában. A Fehértavi Darvadozás fotópályázatán eredményesen szereplő alkotásokból a későbbiekben a szervezők a Szegedi Fehértó természeti értékeit bemutató kiadvány összeállítását tervezik.

FELTÉTELEK:
A pályázat nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek, bármilyen fényképezőgép típussal, digitálisan készített felvételekkel.
A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
A kép feldolgozása során a korrekció a következő, kizárólag a teljes képterületet érintő digitalis módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)! Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (fényérzékelőre tapadt por nyomai) eltávolítására. Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek monocrome átalakítása.

A bemutatásra, ill. díjazásra kiválogatott képek exif-állományát a zsűri ellenőrzi, és kérheti az eredeti „nyers” kép bemutatását. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet kizárja a pályázatból!

NEVEZÉS:
A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat. Pályázni az eredeti képről készített, kisméretű, JPEG (lehetőleg Adobe RGB) formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a megadott címre elküldeni. A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen. A díjazott, ill. kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban (interpolálás nélkül min 5 MP felbontás) is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30/40 cm-es méretben kinyomtatnak.

Nevezési díj: Pályázónként 1000.- Ft
A nevezési díjat átutalással, vagy csekken kell befizetni a KNPI bankszámlájára:
MNB 10025004-01743630
Közleményként kérjük feltüntetni a pályázó nevét, címét, valamint: „Természetfotó pályázat”

Nevezési határidő: 2013. október 11.
Eddig az időpontig a nevezési díjnak, és a nevezett fotóknak is be kell érkezni!

A nevezett fotókhoz meg kell adni a következő adatokat:

  • kép címe és fájlneve (regisztrációs név_sorszám.jpg)
  • kategória
  • szerző neve
  • e-mail cím
  • regisztrációs név (nem azonos a szerző nevével!)

A zsűrizés anonimitása és a beérkezett képanyag korrekt kezelése érdekében a nevezett fotók fájlneve mindig a regisztrációs névvel kezdődjön! A zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a bírálat előtt nem férnek hozzá.
A befizetendő nevezési díjjal kapcsolatos számlaigényét a nevezésben tüntesse fel! Számlát a KNPI kizárólag az átutaló személy/cég nevére, a beérkezés dátumával tud kiállítani!

Cím: darvadozas@knp.hu

A beküldött képek szerzői joga a pályázóé. Az anyagot a szervezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak. Minden szerző a kiállítás fotóiból (díjazott és a kiállításra kiválogatott munkákból) készült anyagot megkapja e-mailen. A pályázó a kép beküldésével „kijelenti”, hogy a fényképet ő készítette, és hozzájárul a kép nyilvános megjelentetéséhez a II. Fehértavi Darvadozás során rendezett kiállitáson. Ugyanakkor a szerző tudomásul veszi és elfogadja a pályázat feltételeit.

KATEGÓRIÁK:

  1. DARU: A daru (Grus grus) művészi megjelenitése természetes környezetében.
  2. SIRÁLYOK: Valamelyik, Magyarországon előforduló, a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó madárfaj művészi megjelenitése természetes környezetében. Ezzel a kategóriával a Fehértavi Darvadozás szervezői olyan sorozatot kivánnak inditani, amelyben évről-évre más, a Szegedi Fehértóra jellemző madárcsoport kerül bemutatásra. (A fotókat természetesen bármilyen más élőhelyen is lehet késziteni.)
  3. VÍZ, AZ ÉLET FORRRÁSA: A különféle élőlények szempontjából nélkülözhetetlen tiszta, természetes víz, és a vizes élőhelyek fontosságának művészi megjelenitése céljából a Fehértavi Darvadozás szervező partnere, a Szegedfish Hungary Kft által kiirt kategória.

ÉRTÉKELÉS:
A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.
Bírálók: Sztanó János ügyvezető igazgató Szegedfish Hungary Kft
Máté Bence természetfotós Bence Máté Photography
Barkóczi Csaba természetfotós NaturArt
Széll Antal természetfotós, biológus NaturArt, KMNPI
Vajda Zoltán természetfotós, ökológus KNPI

Minden zsűritag sorrendet állit fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.

DÍJAZÁS:
Kategóriánként az első három helyezett részére oklevél, valamint a szervezők és szponzorok által felajánlott pénz-, és értékes tárgyjutalmak 240.000.- Ft összértékben. A II. Fehértavi Darvadozás fotópályázatának fő támogatója a Szegedfish Hungary Kft.