A PhotoNinja lecsillagozta az X-Trans szenzort

0

A Fujifilm úgy tűnik feladja a leckét a szoftver fejlesztőknek X-Trans szenzorával. Mint ismeretes, a Fujifilm X-Trans képérzékelője a hagyományos RGBG Bayer-alapszínszűrő helyett különleges, kvázi véletlenszerű színszűrőt alkalmaz fotodiódái előtt. Ez pedig a RAW fájlok konvertálásánál „kissé” bonyolultabbá teszi a demosaic eljárást.

E problémával az Adobe is megküzdött, a február végén megjelent Camera RAW v7.4RC véglegesítés előtti változatban már megvolt az X-Trans támogatás, de az áprilisban kijött végleges Camera RAW v7.4-be már javított algoritmus került, ugyanis az RC-é elég rosszul tette a dolgát.

A NoiseNinja-val elhíresült PictureCode most kiadta PhotoNinja RAW konverterének 1.2-0-ás változatát, amelybe már a Fujifilm X-Trans szenzoros fényképezőgépek (X-Pro1, X-E1, X-100S, X-M1, X20) előzetes, egyelőre még csak csillagozott támogatása is bekerült. Ez azt jelenti, hogy a konverzió már elvégezhető, de bizonyos esetekben a csúcsfények helyreállítása nem biztosított, mint más gépeknél.
Ezen kívül növelték az élesítés maximális mértékét, valamint javítottak pár hibát is.

A Macintoshra és Windowsra is elérhető szoftverért 129 dollárt kérnek.