Itt a legkisebb MILC: Panasonic Lumix DMC-GM1

0

Bár a Panasonic a mikro NégyHarmad rendszerben eleinte csak a méretesebb gépeket tartotta fontosnak, azt azért be kellett látnia, hogy a MILC-ek egyik fő vonzereje kis méretükben van. A nagyobbacska DMC-G és DMC-GH sorozat mellett a kisebbik DMC-GF és DMC-GX széria után a Panasonic ma bejelentette a valóban aprócska DMC-GM1-et.

A Panasonic Lumix DMC-GM1 a MILC-ek között az eddigi legkisebb, mérete csupán 98,5 × 54,9 × 30,4 mm. Ezt a japán gyártónak úgy sikerült elérnie, hogy teljesen áttervezte a zárszerkezet fogadó részét, s visszahúzó rugó helyett motort alkalmazott.

Noha a gép 16 Mpixel effektív felbontású Live MOS szenzort használ, az nem egyezik meg a DMC-GX1-ben alkalmazottal, a DMC-GM1 új fejlesztésű, 16,84 Mpixel teljes felbontású képérzékelő került. A Semiconductor Fine Technology segítségével 10%-kal jobb színtelítettséget értek el, illetve az áttervezett mikrolencséknek köszönhetően a fényérzékenység 10%-kal javult, ami pedig 25%-kal jobb jel/zaj arányt hozott. Az érzékenységet ISO200 és ISO25600 között változtathatjuk, 1/3 Fé lépésekben, illetve van lehetőség ISO125-re is lelépni.

A teljes manuális vezérlést is lehetővé tevő fényképezőgépre beépített vaku is került. A viszonylag kis teljesítményű, ISO 200-on 5,6-os kulcsszámú villanót maximum 1/50 mp-es szinkronidővel használhatjuk, ami azért meglepő, mert ilyen lassú szinkronidőt csak az elektronikus záraknál láttunk. A gépre külső rendszervaku nem helyezhető.

Az élességállítást a szokásos módon a Light Speed AF kontraszt alapú rendszer végzi, amely apró PinPoint AF területre is beállítható. A 3″-os érintésérzékeny LCD-nek köszönhetően a kívánt fókuszterületet a kijelzőre bökéssel is kijelölhetjük.

Full HD videofelvétel AVCHD tömörítéssel 50p vagy 50i maximális frissítéssel készíthető (NTSC területeken 60i vagy 60p), de választható 24p is, illetve MP4 tömörítésnél 25p. A normál videókon kívül time-lapse időközi állóképekből felvett, illetve stop-motion videó is rögzíthető.

A Panasonic Lumix DMC-GM1 bár kis méretű, mégis lehetőséget biztosít a nagyobb tenyerűek számára a kényelmes fogásra, ezt pedig opcionális DMC-HGR1 markolattal tehetik meg.

A Panasonic Lumic DMC-G1 ára a 12-32 mm-es kitobjektívvel 720 euró lesz.

A Panasonic Lumix DMC-GM1 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: új fejlesztésű 16,8 Mpixel teljes felbontású 17,3×13 mm-es Live MOS
  • ISO200-25600 érzékenység 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO124-re
  • Objektív: FT bajonett
  • elektronikus kereső nincs
  • karcsú felépítés
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″ 1036000 szubpixel
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (50, 25, 24 kép/mp) max. fél óráig
  • 240 fps frissítésű automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (220-230 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és microHDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Megjelent az új Panasonic LUMIX GM1: Mutasd meg, ki vagy!

Wiesbaden, Németország (2013. október 17.) – A Panasonic ma bemutatott új, zsebben is elférő, csúcs minőségű fényképezőgépe, a LUMIX GM1, lehetővé teszi, hogy felhasználója a fotóin keresztül megmutassa, miben különbözik másoktól.

A LUMIX G termékcsalád jelenleg legkisebb cserélhető objektíves gépében tökéletes egyensúlyban egyesül a hordozhatóság, a teljesítmény és a stílus az egyedülálló képminőséggel.

Élethűen részletes
A LUMIX GM1 képes artisztikus módon megragadni az adott tárgyat, például egy nagyváros hangulatát úgy, hogy közben alkotója saját személyiségét és stílusát is kifejezheti a továbbra is tűéles és pontosan fókuszált képen keresztül. A készülékben 16 megapixeles szenzor van, amelyet a Panasonic új Venus Engine képfeldolgozó motorja hajt meg, és kivételesen részletgazdag képet biztosít még gyenge fényviszonyok mellett is. Mi több, a LUMIX GM1-gyel egy gombnyomásra készíthetők full HD minőségű (1080p) videofelvételek is.

Csúcstechnika kompakt formában
A LUMIX GM1 jelenleg a legkisebb és legelegánsabb megjelenésű LUMIX G fényképezőgép a piacon. A forradalmian új design lehetővé tette, hogy a Panasonic a legújabb képalkotó technológiát építse be a kompakt készülékbe. A LUMIX GM1 azonban nemcsak elegáns megjelenésű, hanem könnyen használható is, hiszen tökéletesen kézbe simul és gyakorlatilag bármikor és bárhol használható.

A borítás mögött megbúvó csúcstechnika mellé kifinomult, klasszikus forma társul szálcsiszolt fém és aluminium borítással.

A beállítási lehetőségek a nagyobb kreativitást szolgálják
A LUMIX GM1 ideális választás a tökéletességre törekvők és a lelkes amatőrök számára egyaránt. A hozzáértők használhatják a számtalan manuális beállítási lehetőséget, míg azok, akik csak az exponáló gombot szeretnék elsütni, igénybe vehetik az intelligens automata módot számtalan kreatív funkcióval kiegészítve.

A három hüvelykes érintőképernyőn egyszerű megkomponálni a felvételt, beállítani a fókuszt, és egy érintéssel akár a kioldó is működésbe hozható. A LUMIX GM1 intelligens automata módban gyorsan használható, amely nem megy a képminőség rovására.

22 kreatív filter segít abban, hogy a felhasználó a saját ízlésének leginkább megfelelő képet készíthesse el. Saját Time Lapse Shot vagy Stop-motion Animáció is készíthető, amelyekkel a videó készítője még jobban kifejezheti önmagát.

A csendes üzemmódot választva a gép exponálás közben teljesen hangtalan marad, így akár komolyzenei koncertek közben vagy kiállításokon is fényképezhetünk anélkül, hogy a többi embert zavarnánk a „kattogtatással”.

Oszd meg az alkotásaidat!
A WiFi kapcsolat segítségével a LUMIX GM1 könnyedén csatlakozhat okos telefonhoz vagy tablethez. Így például bárki egyszerűen megoszthatja, hogyan indul el egy buliba, vagy feltöltheti az legújabb tájképeit az online tárhelyre. LUMIX GM1 készülékkel a kézben posztolhatja a képeit és videóit a közösségi oldalakon mihelyt elkészültek.

Az Android és iOS operációs rendszereken futó, ingyenesen letölthető Panasonic Image App alkalmazás segítségével az okostelefont vagy tabletet távirányítóként használva a fényképezőgéptől eltávolodva is lehet működtetni.

Mindig bevetésre készen
A LUMIX GM1-et úgy alkották meg, hogy mindig készen álljon a pillanat megörökítésére. A fényképezőgép „fénysebességű” Light Speed autofókusszal rendelkezik, melynek köszönhetően még gyorsan mozgó téma esetén is a megfelelő helyre fókuszált képek készíthetők. A leggyengébb fényviszonyok közötti fényképezés támogatására hivatott low-light AF funkcióval pedig igazán sötétben is lehet fotózni, mikor már csak a csillagok vagy távoli utcalámpák nyújtanak minimális világosságot.

Fedezze fel a LUMIX G sorozat teljes objektívparkját az új LUMIX G alkalmazás segítségével, amely letölthető iPad-re az iTunes App Store-ból. Az alkalmazás segítségével felfedezheti a Panasonic LUMIX G Micro System fényképezőgépek világát.

Várható piaci bevezetés: december eleje

Tervezett ár:

  • 1-objektíves kit új 12-32 mm-es objektívvel: 720 EUR
  • 2-objektíves kit új 12-32 mm-es és új 20 mm-es objektívvel: 1030 EUR