OmniVision PureCel-S képérzékelő

0

Az OmniVision bejelentette első rétegelt felépítésű képérzékelőjét, melyet az új PureCel-S családban indít útjára. A rétegelt felépítésű (Stacked) képérzékelők a hagyományos megoldással szemben a vezérlőáramköröket nem a képérzékelő felület mellett, hanem az alatt tartalmazzák, így kisebb méretű chip gyártható, vagy éppen azonos chipméret mellett nagyobb fényérzékeny felület és nagyobb pixelek hozhatók létre, valamint jelentősen növekedhet a szenzor sebessége is a kisebb huzalozási távolságok miatt.

kép: Sony

Az OmniVision PureCel-S sorozat első tagja az OV13860-as modell, amely egy 1/2,6″ típusú, BSI-CMOS képérzékelő, 13 Mpixeles felbontással és 1,3 mikrométeres pixelmérettel. Az 1/2,6″ méret senkit se tévesszen meg, ez a szenzor elsődlegesen nem kompakt fényképezőgépekbe, hanem mobiltelefonokba készült, amelyet a fénysugarak átlagnál nagyobb megengedett beesési szöge tesz lehetővé (33,4#deg; CRA – Chief Ray Angle). Ennek köszönhetően a kamera modul magassága mindössze 5,5 mm lehet.

A szenzor nagy kiolvasási sebességű, amely 120 kép/mp-es autofókusz rendszert, 30 kép/mp-es 13 Mpixeles sorozatot, 30 kép/mp 4k2k videófelvételt, 60 kép/mp-es FullHD videózás és 120 kép/mp-es HD filmezést tesz lehetővé. A képérzékelő érdekessége a váltott soros HDR mód, amellyel páros-páratlan soronként különböző expozícióval készíthetjük a képet, melyet utólag képfeldolgozás során egyesíthetünk (az egyesítéshez szükséges áramkörök nem képezik a chip részét, azaz „csak” HDR RAW képet vagy videót kapunk).

Az új szenzor mérnöki mintáit már szállítja a gyártó, a tömeggyártás ez év negyedik negyedévében kezdődhet meg.

Az új szenzorral szerelt okostelefonok, illetve tabletek jövőre jelenhetnek meg.