Panasonic Lumix DMC-GH4

0

A Panasonic bejelentette MILC sorozatának idei csúcsmodelljét a DMC-GH4-et. A 2012 végén megjelent GH3-at váltó utód adatai alapján az eddigi legjobb videoképességű cserélhető objektíves gépek közé tartozik majd, sőt árkategóriájában közel sem találunk ilyen jót.

A mozgóképek maximális felbontását Ultra HD méretig, vagyis 3840×2160 pixelig emelte a gyártó 30, 25, vagy 24 kocka/mp-es képfrissítés mellett. Cinema4K módban 4096×2160 képpontos felvétel is lehetséges, 24 kocka/mp-es sebességgel. A videók ilyen felbontásban MOV vagy MP4 formátumban készülhetnek. Meghagyták az progresszív AVCHD és normál AVCHD formátumokat is, melyekben akár 50/60 kocka/mp-es FullHD videókat vehetünk fel, de az új VFR (változtatható képkockaszám) módban több fokozatban 2-96 kocka/mp közötti frissítési sebességek is beállíthatók.

A videók minősége is javult, így az új modellben már 100 Mbit/mp-es (IPB), vagy 200 Mbit/mp-es (ALL-Intra) videókat készíthetünk, és lehetőségünk lesz akár 4:2:2/10-bites mozgókép jel HDMI kábelen való külső forrásra küldésére is.

A készülék jó minőségű sztereó mikrofonja mellett külső mikrofon csatlakozó és fejhallgató kimenet segíti a kifogástalan hangfelvételt. A fényképezőgéphez a most megjelenő DMW-YAGH típusszámú kiegészítő „bölcső” is csatlakoztatható, melyen kényelmesebben vezérelhető és ellenőrizhető a hangfelvétel, és plusz kimeneteket (pl. XLR, SDI) is ad.

A Lumix DMC-GH4 az elődhöz hasonlóan 16 megapixeles felbontású Live MOS képérzékelőt kapott, de abból egy továbbfejlesztett változatot, mely sokkal gyorsabb kiolvasást ígér. A gyártó ígérete szerint a GH4 szenzora 50%-kal gyorsabb kiolvasást kínál és az elektronikus zárnak köszönhetően a rolling shutter effektust is sikerült elkerülni. A LiveMOS képérzékelőn kívül a képfeldolgozó processzor is megújult, a DMC-GH4-be négymagos processzor került. Sorozatban is igen gyors a gép, hiszen teljes felbontásban 12 kép/mp-re képes.

Továbbfejlesztették az elődben is gyors, kontraszt-alapú AF-rendszert, mely még gyorsabb és pontosabb lett, 49 fókuszpontot kínálva. A rendszer az új DFD (Depth from Defocus) technológiát használja, melynek révén akár 0,07 mp-es élességállítási idő is elérhető.

A készülék hátuljára egy kihajtható és elforgatható OLED kijelző került 3″ méretben és 1,04 millió képpontos felbontással, keresője pedig egy 2,359 millió képpontos, 100%-os lefedettségű, és 1,43x-os nagyítású OLED. Borítása elöl és hátul is magnéziumból készült, időjárásálló szigeteléssel ellátva. Szolgáltatásai között Wi-Fi és NFC kapcsolatot is találunk.

A gép SD, SDHC és SDXC memóriakártyákat támogat, köztük UHS-I sebességosztályúakat is, egészen az U3 sebességosztályig. Akkumulátora 1860 mAh-es lítium-ion áramforrás, mely egy töltéssel kb. 500 képre elegendő energiát biztosít.

A DMC-GH4 modellel együtt egy új külső vakut is bejelentett a gyártó, mely a DMW-FL580L típusszámot kapta és a korábbinál gyorsabban, akár 1,7 mp alatt újratölt.

Szintén új a most bejelentett Leica DG Nocticron 42,5mm F1,2 ASPH POWER O.I.S objektív, mely kisfilmes értékre átszámolva 85mm-nek megfelelő gyújtótávolságot biztosít, tehát egy kiváló fényerejű portré optika lesz.

A Panasonic Lumix DMC-GH4 főbb tulajdonságai:

  • Időjárásálló szigetelésű fémváz
  • Újratervezett 16,05 megapixeles Live MOS képérzékelő (4/3″ méretű)
  • Négymagos Venus Engine feldolgozóprocesszor
  • A korábbinál is gyorsabb és pontosabb, 49-pontos AF-rendszer
  • Új zajszűrési algoritmus
  • Max. ISO25600 érzékenység
  • 4K video (MOV, MP4, AVCHD 2.0 és AVCHD)
  • Akár 200 Mbps (ALL-Intra) mozgókép minőség (FullHD felbontásban)
  • Változtatható frame rate (2-96 kocka/mp)
  • CINELIKE D és V módok
  • 4:2:2/10-bites videojel HDMI kimeneten keresztül
  • Mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet
  • 12 kép/mp sorozat
  • 1/8000 mp max. záridő
  • 2,359 millió képpontos OLED elektronikus kereső
  • 3″-os, elforgatható OLED hátsó kijelző, 1,04 millió képponttal
  • Wi-Fi és NFC kapcsolat
  • SD/SDHC/SDXC kártyák támogatása (UHS-I is)
  • 1860 mAh-es lítium-ion akkumulátor (~500 kép egy töltéssel)

Sajtóközlemény:

Panasonic LUMIX GH4 – lenyűgöző képminőség, káprázatos 4K videók

A Panasonic új készülékével 4K videók is készíthetők – út közben, a szabadban, extrém körülmények között is. A LUMIX GH4 a ma elérhető legjobb választás a cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépek piacán, amely új határokat nyit a professzionális fotózás és filmezés számára.

Wiesbaden, Németország (2014. február 7.) – A Panasonic ma megkezdi a LUMIX DMC-GH4 fényképezőgépek értékesítését. Az új készülék ma az egyik legkorszerűbb cserélhető objektíves tükör nélküli (DSLM) fényképezőgép a piacon, amely számos műszaki újdonsággal szolgál – így például 4K filmfelvételi móddal (!) – , így maximálisan képes megfelelni a professzionális felhasználók igényeinek is.

Kompakt, könnyű, bírja a gyűrődést – a LUMIX DMC-GH4 ideális választás az olyan profi fotósok számára, akik gyakran dolgoznak külső helyszínen, a szabadban. Az újonnan kifejlesztett képszenzor, a Mikro Négyharmados objektívek széles választéka és a 4K minőségű filmfelvételi mód új lehetőségeket kínál azoknak, akik a fényképezés mellett profi és kreatív filmeket is szeretnének készíteni.

A készülék 16,05 megapixeles Live MOS szenzorral és Venus képfeldolgozó motorral, továbbá a korábbi modelleknél gyorsabb és pontosabb autofókusz rendszerrel rendelkezik. A formatervezés a klasszikus dizájnt követi. A strapabíró és kézhez álló készülék ráadásul időjárás-álló (csepp- és porálló), így ideális választás azoknak, akik extrém körülmények között is profi fotókat és videókat szeretnének készíteni.