Halak szemével (fisheye optikákról kezdőknek)

0

Csodás égfotók, dinamikus extrém sport képek, különös, torz hatás. A halszem objektív különleges helyet foglal el a fotósok kelléktárában. Milyen fajtái léteznek? Egy kis gyorstalpaló kezdőknek.
Csipetnyi történelem
A halszem (fisheye) objektívek története csaknem 100 évre nyúlik vissza. A halszemes fotózás úttörőinek célja egy olyan extra-széles látószögű objektív megalkotása volt, mellyel egy felvétellel képezhető le a teljes 180 fokos égbolt, vagy annak nagy szelete. Épp emiatt kezdetben az időjárás előrejelzéshez használták őket. Csak kb. 50 éve lettek általánosan, az amatőr fotózásban is elterjedtek. fisheye_01

A név eredete
Ezt a fajta képhatást valamikor a múlt század elején nevezték el halszem effektusnak, de egy középkor végén megfigyelt természeti jelenséghez kötődik. A külvilágból a vízbe jutó fénysugarak jóval kisebb szöget zárnak be a korábbihoz képest (max. 48,5 fok), így egy alámerülő búvár, vagy akár egy hal a felszín felé pillantva egy 97 fokos körben látja a teljes külvilágot (ún. Snell-ablak).

Mire alkalmasak?
Szinte bármire, de leggyakrabban eredeti feladatukra az égbolt fotózására használják őket, csillagászati, meteorológiai céllal, és jól helytállnak a vízalatti fotózásban is. Manapság nagyon népszerűek a különféle extrém sportok mozgalmas perspektíváihoz. Ezen kívül panorámafotósok körében is népszerű. Erős gömbtorzítása miatt a bátrabbak használhatják akár vicces portrék készítésére is, bár erről nem árt előbb kikérni a modell véleményét, hisz igen furán képes átrendezni bárki arcberendezését.

Ívek és fények Fotó: Németh Tamás (moTmeN) Majd a „végállomáson” együtt gyönyörködünk Fotó: (wclasskid) FÉNY…FORRÁS Fotó: Bányai Sándor (Luigi40) Escalator Fotó: Eszenyi Dávid (citronyecki) Astoria délután 5-kor Fotó: Németh Tamás (moTmeN)

Fajtái
Diagonális
Teljes képmezős halszemnek is nevezik, mivel az általa készített kép betölti a teljes képmezőt. Látószöge többnyire átlósan (diagonálisan) éri el a 180 fokot. Mivel általában fullframe gépekhez készülnek, APS-C szenzoros gépen ennél kisebb látószöget kapunk. Persze létezik – igaz jóval ritkábban – kisebb szenzoros gépekhez kifejlesztett diagonális halszem is.
fisheye_04
A normál teljes képmezős halszemek 15-16mm, a különleges APS-C érzékelőhöz tervezett hasonló halszemek 10 mm körüli gyújtótávolságúak (pl. Sigma 10mm). Még kisebb szenzoros (pl. 4/3″) gépeken a 8 mm körüli halszemek is diagonálisnak számítanak. fisheye_09

Cirkuláris
Fő jellemzője, hogy a teljes látványt minden irányban 180 fokos látómezővel képezi le egy teljes körben. Emiatt jóval nagyobb terület kerül a képre mint a diagonális esetében, viszont csak a képmező középső részére vetít, egy igen nagy terület kihasználatlan marad.
fisheye_03 Az ilyen halszemek többnyire 8 mm körüli gyújtótávolságúak és fullframe gépekhez készültek. Kisebb szenzoros gépeken nagyjából diagonális halszemként viselkednek, vagyis csak átlósan kapjuk meg a 180 fokot. Kapható APS-C szenzoron cirkuláris halszem hatást adó objektív is (Sigma 4,5mm). fisheye_08
Zoom halszemek
Az utóbbi években egyre több cég jelentett be ilyen optikát (pl. Tokina, Pentax, Canon). Jobbára diagonális és cirkuláris halszemként is használhatók, hiszen 8-15mm vagy 10-17mm körüli, változtatható gyújtótávolságuk lehetővé teszi, hogy minden irányban, vagy csak átlósan kapjuk meg a 180 fokos látványt. fisheye_02 fisheye_10