Canon XF200 és XF205

0

A Canon két új professzionális videókamerát jelentett be az XF vonalon, az XF200-at és az XF205-öt.

A Canon XF200 és XF205 szinte teljesen megegyeznek egymással, a különbség a 3G-SDI kimenetben, az időkód lehetőségben és a Genlock támogatásban található, melyeket a komolyabb XF205 kínál.

Az 1/2,84″ típusú 2,91 millió pixeles HD CMOS képérzékelővel rendelkező kamerák FullHD felbontású videók rögzítésére képesek, optikájuk 20×-os zoomátfogású, kisfilmes formátumba átváltva 28,8-576 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal, f/1,8 fényerővel. A készülékekbe átmenetes ND szűrőt is építettek az erős fényviszonyok közötti kültéri munkához.

A felvételeket CompactFlash vagy SD memóriakártyára menthetjük, maximum 50 Mbits/s sávszélességgel, MP4 vagy MXf formátumban, utóbbi esetén időközi (time-lapse) és gyorsított felvétel is készíthető.

Az élőképet 1,23 millió képpontnak megfelelő felbontású, 28,2° szög alatt látszó elektronikus keresőben vagy 3,5″ képátlójú 1,23 millió képpontos OLED kijelzőn láthatjuk, amelyre természetesen beállítható fókusz segéd és zebra is, valamint hisztogram megjelenítés.

A Canon XF200 és XF205 kamerákat 3900 és 4400 amerikai dollárért dobja piacra a japán gyártó.

A Canon XF200 és XF205 főbb jellemzői:

  • 20-szoros átfogású, f/1,8 nagy látószögű zoomobjektív (28,8-576 mm ekv.)
  • A HD CMOS Pro érzékelő
  • Könnyű, kompakt kivitel, 3 rekeszállító gyűrűs működéssel és forgó markolattal
  • OLED kijelző és az 1,23 millió képpontos elektronikus kereső
  • Könnyű tartalommegosztás a beépített Wi-Fi-n vagy Etherneten keresztül; proxy fájlok közvetlen rögzítése egyéb eszközökön
  • Kettős formátumú rögzítés: szabványos 50Mb/s MPEG2 kodek és MP4 közvetítése 1920×1080 pixeles HD-ben vagy SD-ben
  • Genlock, Időkód és 3G-SDI terminálok több kamera integrálásához (csak XF205)
  • A nagy dinamikatartományú gammabeállítás a túlexponálás elkerülésére
  • Beépített átmenetes ND szűrő
  • 4-csatornás hangrögzítés; 2 XLR bemenet
  • Infravörös felvételkészítési mód korszerű IR-lámpával
  • Forgatható markolat
  • CF és SD memóriakártya foglalatok

Canon XF200

Canon XF205

Canon XF205

Canon XF205

Canon XF205

Canon XF205

Canon XF205

Canon XF205

Sajtóközlemény:

Két új kivételes teljesítményű, rugalmasan használható Canon kamera: az XF205 és az XF200

Budapest, 2014. április 2. – A Canon ma az XF205 és XF200 modellekkel bővítette professzionális video eszközeinek választékát: két olyan kisméretű videokamerával, amely nagy teljesítményű szolgáltatásokat, professzionális funkciókat és kiváló képminőséget kínál igen sokféle operatőr számára.

A Canon rendkívül sikeres XF105 és XF100 kameráira épülő két új modellt a legváltozatosabb területeken dolgozó szakemberek visszajelzései alapján fejlesztették tovább. Az XF termékcsaládot tovább bővítő termékek még nagyobb rugalmasságot kínálnak a nagyobb teljesítményű Canon HD videorendszer, a számos felvételi mód, a vezeték nélküli kapcsolatok és a továbbfejlesztett működtetési lehetőségek révén – nagyobb szabadságot adva az operatőröknek a jelenetek felvételénél, visszanézésénél és átadásánál.

Rugalmasságra született
Az új kamerák jóval többre képesek, mint amit egy kompakt videokamerától el szokás várni. A remek képminőség és az új, professzionális funkciók együttese olyan rugalmasságot nyújt, amellyel az operatőrök szintet ugorhatnak.

Mindkét modellben a Canon HD videorendszere működik, illetve jelentős fejlesztéseket is tartalmaznak. A kamerák 26,8 mm-es, széles látószögű Canon HD objektívekkel és megduplázott, 20x-os optikai zoomal, emellett a Canon legújabb HD CMOS PRO képérzékelőjével és nagy teljesítményű DIGIC DV 4 processzorral rendelkeznek. Ezek mellé társul az 50 Mbps sebességű felvétel és a 4:2:2-es arányú szín-mintavételezés – az eredmény pedig televíziós minőségű videofelvétel, amely magas érzékenységével és széles dinamikatartományával kiváló képeket nyújt még az elégtelenül megvilágított környezetekben is.

Profik számára optimalizálva, de mindenki számára elérhetően
Az XF205 és XF200 arra készült, hogy támogatni tudja az operatőrök egyre növekvő táborának egyre kifinomultabb igényeit – és lehetőséget adjon a felhasználóknak arra, hogy több platformra egyszerre dolgozzanak. A sokféle rögzítési lehetőség nagyfokú rugalmasságot kínál: egyidejűleg rögzíthetők nagy felbontású MXF fájlok CF kártyára és MP4 fájlok SD kártyára, HD vagy alacsonyabb felbontásban – ami ideális megoldás a televízióban sugárzott és webes csatornákon is közzétett felvételek készítésére.

A kamerát arra optimalizálták, hogy az operatőrök számára magától értetődő legyen a használata. Az új forgó markolat még tovább javítja a kontrollt és a stabilitást, csökkenti a megterhelést és kényelmesebbé teszi a hosszú forgatásokat. A fókusz, a zoom és a rekesz három különálló gyűrűje minden gyakorlott operatőr számára ismerős lehet, így gyorsabb beállításokat tesz lehetővé a dinamikus forgatási környezetekben.

Jelentős fejlesztések történtek a komponálás és a felvételek megkönnyítése érdekében is. Az optimalizált kereső felbontása 1,23 millió képpont, így a fókusz ellenőrzésekor sokkal nagyobb pontosságot ad. A két eszköz tökéletesített 3,5” OLED képernyője jobb kontrasztot, élénkebb színeket és gyorsabb válaszidőket nyújt, ezáltal sokkal jobban teljesít munka közben, különösen erős fényben.

Az XF205 és XF200 a kevésbé gyakorlott operatőrök számára is nagyszerű kamera. Amellett, hogy teljesíti a professzionális felhasználók vezérléssel és precizitással kapcsolatos elvárásait, intuitív kezelőszerv-elrendezésével, teljesen automatikus felvételi módjával és sokféle segítő szolgáltatásával (pl. arcfelismerés) még a kevésbé tapasztalt felhasználók is fantasztikus jeleneteket rögzíthetnek.

Professzionális audio és csatlakozási lehetőségek
Az audiofelvételi funkciót továbbfejlesztették, hogy hangminőségével ez is alkalmas legyen a televíziós felhasználásra. Mindkét modell négy csatornás lineáris PCM rögzítésre képes két XLR-bemenettel, így professzionális mikrofonok is használhatók. Emellett beépített sztereomikrofonnal és 3,5 mm-es mikrofon-jack csatlakozóval is rendelkeznek, így az új kamerák rengeteg választási lehetőséget kínálnak az audiofelvételhez.

Mindkét modell WiFi-, illetve Ethernet LAN-kapcsolattal is rendelkezik, így közvetlenül vagy vezeték nélkül összekapcsolhatók sokféle eszközzel, például okostelefonokkal, táblagépekkel vagy noteszgépekkel. A vezeték nélküli kapcsolat lehetőséget ad a kamera távoli vezérlésére, ezzel a jelenetek szabadon, távolról nézhetők és kényelmesen továbbíthatók FTP-n, anélkül, hogy bármilyen további szoftvert kellene telepíteni. Az új CameraAcces funkcióval még az is lehetséges, hogy a kamera WiFi-n keresztül kevésbé jó minőségű „helyettesítő” fájlokat küldjön egy másik eszközre, felgyorsítva ezzel a tartalmak (pl. az azonnali hírek) megosztását.

Az XF205-ben emellett a csatlakozási lehetőségek választható 3G-SDI/HD-SDI, Timecode és Genlock terminállal bővülnek, így az eszköz könnyedén beilleszthető egy többkamerás rendszerbe, illetve jól integrálható más televíziós berendezések közé.

A Canon Europe Professional Marketing részlegének igazgatója, Kieran Magee szerint: „Az új XF205 és XF200 az XF-család következő természetes fejlődési lépése, amely jobb funkcionalitást, vizuális és hangkimenet minőséget kínál. Az XF kameracsalád nyújtotta rugalmasság már eddig is nagyon sokféle felhasználót szolgált. A mostani termékekbe beépített új funkciók még több választási lehetőséget és még nagyobb kreatív szabadságot kínálnak majd, sokkal többet és nagyobbat, mint amit a hasonló kompakt kameráktól korábban megszoktunk.”

Elérhetőség
Az XF205 és XF200 Európában 2014 júliusának közepe táján lesz elérhető. A termékekkel a NAB 2014 rendezvényen ismerkedhetnek meg a látogatók.