Három új Canon objektív

0

A Photokina apropóján három objektívet is bejelentett a Canon, 400mm f/4 DO IS II USM, EF-S 24mm f/2.8 STM és EF-S 24mm f/2.8 STM néven.

EF 400mm f/4 DO IS II USM

Ez az optika a korábbi DO (difrakciós) lencsetaggal szerelt sorozat méltó utódja lesz, vagyis viszonylag kis, könnyen hordozható méret mellett és tömeg kapunk nagy gyújtótávolságú teleobjektívet. Használhatjuk fullframe gépeken de akár APS szenzoros vázakon is, utóbbiak esetén 640 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú optikaként.

Az új 400 mm-es tele új generációs difraktív technológiás lencséket használ, melyek mélyebben helyezkednek el az elődhöz képest, de mérete és tömege (-2 kg) változatlan maradt. Az új kialakítás révén a becsillanások korrekciója jobb, és a hátulról megvilágított témák is jobb rajzolatúak.

Az objektív a színhibát javító UD lencsetagot, valamint a Canon saját SWC bevonatát is megkapta. A minél kellemesebb háttérelmosás érdekében kilenc rekeszlamellát szereltek az optikába. Az első és hátsó lencsetag fluor bevonata porlepergető hatású.

Az új 400mm-es megkapta a gyártó legfrissebb optikai stabilizátorát (IS), mely akár 4 fényértékkel segíthet remegés mentessé tenni a képet.

EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

Ez a „mindenes” zoom szintén használható fullframe és APS szenzoros gépeken. Ez az első EF jelölésű objektív, mely megkapta az elsősorban videózásnál hasznos STM (crew-type stepping motor ) fókuszmeghajtást. 24-105mm-es gyújtótávolsága elsősorban fullframe gépekhez (pl. az EOS-6D-hez) teszi ideálissá. Használhatjuk nagylátószöget igénylő feladatokra, de portrézásra is. Gyártója az EF 24-105mm F4L objektív STM motoros, kisebb változataként ajánlja.

A két aszférikus és egy UD lencsetagot is tartalmazó objektívbe optikai stabilizátor is került, mely fenti társához hasonlóan, akár 4 fényértéket segíthet. A hét csoportba rendezett lencsetagok kompakt méretet biztosítanak számára, a lekerekített lamellák pedig esztétikus háttérelmosást.

Canon EF 24-105mm f/3,5-5,6 IS STM

Canon EF 24-105mm f/3,5-5,6 IS STM

EF-S 24mm f/2.8 STM

Ismét egy STM fókuszmeghajtással szerelt fix, ezúttal az EF-S sorozatból, vagyis APS-C szenzoros Canon gépeken használhatjuk, ahol kb. 38 mm-nek megfelelő látószöget biztosít.

Az objektív igazi „pancake”, tehát rendkívül lapos, így könnyen hordozható. Ideális társ lehet jó minőségű videók készítéséhez. A témához legfeljebb 16 cm-re közeledhetünk vele.

Canon EF-S 24mm f/2,8 STM

Canon EF-S 24mm f/2,8 STM