Szelfi fényképező a Casiotól

0

A jobb napokat is megélt Casio mostanában szinte csak olyan fényképezőgépet jelent be, amelyet Japánon kívül maximum Ázsiában forgalmaznak. Legutóbbi a golfozóknak ajánlott Casio Exilim EX-FC500S gépet is úgy mutatták be, hogy egyelőre csak Japánban lesz kapható. Az előd FC400S-re is ezt mondták, s valóban, a mai napig nem jelent meg Európában (az USÁ-ban is csak Japán importból csíphető el egy-két darab).

A napokban megjelent Casio Exilim EX-MR1 hasonló sorsra számíthat, pedig ez sem mindennapi gép. Jóllehet, itt az érdekesség nem technikai jellegű, mint az FX500S-nél, hiszen az EX-MR1-be csupán fix, 21 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektív került, a különlegességes azonban az, hogy mindez egy féligáteresztő tükör mögött található. Hogy miért? Hát azért, hogy a tükörben pózolhassunk a kamerának, amelyet a gép folyamatos filmfelvétellel is képes rögzíteni. Persze nem maradhatott ki a bőrretus funkció sem, valamint a Wi-Fi-n keresztüli megosztás és az okostelefonnal való azonnali közzététel is a gép fő erényei közé sorolhatók.

Az önarcképekhez kifejlesztett gép persze olyan alapvető „szabálynak” nem nagyon felel meg, mint hogy portrét nem erőltetünk nagylátószöggel, de vélhetően a célközönséget ez nem is igen fogja érdekelni.

Az új gép ismét csak azt mutatja, hogy a Casio idén elsősorban a különlegesebb gépek mellett tette le a voksát, amelyeket főként a szigetországban értékesít. Kár, pedig bőven akadtak jó gépei e gyártónak is, én a magam részéről sajnálom, hogy kilépett az amatőröknek készülő gépek piacáról.