Sony: Remek képfrissítésű 4k videó kompaktokban is

0

A Sony bejelentette IMX377 jelű 12 Mpixeles Exmor R BSI-CMOS szenzorát, amely 1/2,3″ típusú, azaz méretében tökéletesen illeszkedik a jelenlegi kompakt fényképezőgépek világába. Az 1,55 mikronos pixelekből felépülő képérzékelő érdekessége azonban nem a mérete, de még csak a felbontása sem, hiszen e téren semmi újat nem mutat fel. Annál inkább a videofelvételi képességek terén, hiszen 4k felbontású videók is készíthetők segítségével.

Szinte biztosak lehetünk abban, hogy 2015 részben a 4k-ról fog szólni, hiszen egyre több 4k felbontású tévé és monitor jelenik meg, ezekhez pedig tartalmat is adni kell. S ha már a filmgyárak és a tévések nem ugrottak rá erre a lehetőségre, akkor legalább adjunk az amatőrök kezébe ilyen készülékeket – szólhat a logikus gondolkozás. S valóban, ha már egy új telefonkészülékkel is lehet 4k videót készíteni, miért ne lehetne egy kompakt fényképezőgéppel.

Persze, lehet, nincs akadálya, de az eddigi olcsó gépek szenzorai sajnos csak az eléggé szaggatós 15 kép/mp frissítésben kínálták ezt a videofelbontást (sőt, még a napokban megjelent Nikon 1 J5 MILC gép is csak ilyen frissítést kínál 4k-ban).

A Sony azonban új szenzorával megteremtette annak lehetőségét, hogy az idén év vége felé megjelenő kompakt fényképezőgépek is nagy képfrissítésű, folyamatos mozgások visszaadására is alkalmas 4k videókat is rögzíthessenek, hiszen IMX377 szenzora 4k felbontásban (3840×2160 pixel) 60 kép/mp frissítést kínál. Joggal tehető fel a kérdés, hogy ha 4k-ban ilyen szép teljesítményre képes, akkor FullHD-ben felül tud-e kerekedni az általánosnak számító 60 kép/mp-en? Jelentjük igen, FullHD-ben 120 kép/mp-re, HD-ben 300 kép/mp-re képes az új Sony képérzékelő, azaz FullHD-ben 4×-esen lassított, HD-ben pedig akár 10×-esére lassított Slow-motion videókat is felvehetünk majd, ha ezt a szolgáltatást is beépítik a szenzort alkalmazó fényképezőgépekbe.

Állóképek terén sem mondható lassúnak az IMX377, teljes felbontásban, azaz 4000×3000 pixeles felbontásban 35 kép/mp sorozat sebességre alkalmas 12 bit/csatorna színmélység mellett, illetve 40 kép/mp sebessége 10 bit/csatorna színmélységnél.