Kihirdették a Sony WPA fotóverseny döntőseit

0

A Sony közzétette minden évben megrendezett fotóversenye döntőbe jutott versenyzőinek névsorát. A Sony World Photography Awards 2015-ös fotópályázatra több mint 177 ezer képpel neveztek a világ minden tájáról, közel 40 ezerrel többel, mint a tavalyi megmérettetésen.

A pályázók professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriákban versenyezhetnek több témakör szerint. Utóbbi két kategóriában március 31-én, a profik között pedig április 23-án hirdetnek győztest. Ekkor derül ki az „Év fotósa” díjat elnyert neve is.

Az idei döntőbe a lista szerint egy magyar fotós, Tóth Zoltán jutott, a Nyitott kategóriában.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nyilvánosságra hozták a Sony World Photography Awards – a világ legnagyobb fotós megmérettetésének- döntős versenyzőit

  • Professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriák
  • Rekord számú induló – 173 444 beérkező pályázat 171 országból, 24%- os növekedés 2014-hez képest
  • A döntős képek a londoni Somerset House-ban lesznek láthatóak április 24-től május 10-ig
  • A végső nyertesek névsorát április 23-án hozzák nyilvánosságra
  • A képek elérhetőek:press.worldphoto.org vagy Image.net

London, február 24: A 2015-ös Sony World Photography Awards -a világ legnagyobb fotós versenye díjazottainak névsora a mai naptól nyilvánosan is elérhető mind a professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriákban.

A tavalyi év legjobb kortárs fotós alkotásainak elismerése és díjazása után, ebben az évben 24%-kal többen jelentkeztek a versenyre. A megmérettetés 8 éves történetében idén rekord mennyiségű kép érkezett, mintegy 173 444 fotó 171 országból.

A képek elbírálását a World Photographic Academy szakértői csapata végezte. A képek válogatása közben megannyi inspiráló, megragadó és gondolatébresztő alkotásra bukkantak a professzionális és kezdő fotósok munkái között . A zsűritagok teljes névsora és életrajza itt olvasható:

http://www.worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/honorary-judges/2015-honorary-jury/

A professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriák döntős fotósai a zsűritagokat is meglepő, merész megközelítéssel álltak az egyes témákhoz. A pályázók képesek voltak olyan képeket és történeteket letenni a zsűri elé, amelyeket azelőtt még sohasem láttak.

Ha már a döntős képeknél tartunk, Astrid Merget Motsenigos a World Photography Organisation kreatív igazgatója és a verseny szervezője az alábbiakat nyilatkozta:

„A Sony World Photography Awards egyetlen célja a fotós iparban dolgozó tehetséges művészek ünneplése és értékelése. A döntősök listája jól szemlélteti mind a már befutott , mind a hétköznapi fotósok növekvő táborának rezgéseit, változatosságát és tehetségét, akik számára a verseny nem elsősorban megjelenési lehetőséget kínál.”

„A rekord mennyiségű jelentkező a zsűritagok szakértő táborának hatalmas feladatot adott, de rendkívül büszkék vagyunk, hogy feltárhatjuk előttetek a döntősök listáját, akik képei között sok valóban a világ legjobb fotós munkáinak a számát gyarapítja.”

A verseny által felfedezett művészek között található: Peter Franck (Németország); Donald Webber (Kanada); Amit Madheshiya (India); Brent Stirton (Dél-afrikai Köztársaság); Simon Norfolk (Egyesült Királyság), Fan Li (Kína) és Massimo Siragusa (Olaszország). Az új nevek közül: Julia Fullerton-Batten (Egyesült Királyság) és Sebastian Gil Miranda (Franciaország).

A verseny professzionális kategóriájában indulók idén 25 000 dolláros nyereményért pályázhatnak és a vágyott L’Iris d’Or/ az Év Fotósa címért. A különböző kategóriák nyertesei és az Év Fotósa címet elnyerő alkotó nevét is az április 23-án megrendezendő díjátadó gálán hozzák nyilvánosságra. Minden nyertes a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel fog gazdagodni.

A nyertes és a döntős képek a londoni Somerset Houseban kerülnek kiállításra április 24 és május 10 között. A fotók emellett megjelennek a Sony World Photography Awards 2015-ös könyvében. A képek nyomtatásáért hivatalos partnerünk, a theprintspace, felel. Jegyek kaphatóak: www.worldphoto.org/2015exhibition oldalon. A kiállításon Elliot Erwitt képeinek, könyveinek és filmjeinek válogatása is megtekinthető, aki az ’Outstanding Contribution to Photography’ cím birtokosa.