Hemző Károly-díj pályázat 2015

0

Hemző Károly munkásságához szellemiségében és a szakmai minőségében is méltó műveket várnak az idei Hemző Károly-díjra, amelyre három képből álló, szerkesztett fotóanyagot és max. 800 karakteres szöveges leírást várnak. A nevezések a Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének tagjaihoz juttatandók el, legkésőbb 2015. május végéig.

Hemző Károly: Nyugdíjas

Sajtóközlemény:

Hemző Károly-díj pályázat 2015

Az idén már második alkalommal pályázhatnak a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fiatal alkotók a Hemző-díjra. Lajos Mari, Hemző Károly özvegye alapítványt hozott létre és díjat alapított a férje emlékére. A díjat június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Mai Manó Házban.

A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el tavaly. Az ő képeiből az idei díjátadót követően nyílik kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában.

Tavaly több szinte egyenértékű, kiváló pályaműből kellett választania zsűrinek. Ezért is neveztek meg finalistákat, akik közül végül az egyetlen díjazott kikerült. Az 2014-es finalisták: Mohai Balázs (MTI), Móricz Simon (Népszabadság), Stiller Ákos (HVG), Németh Sz. Péter (velvet.hu).

A díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

A díjra az Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének tagjai jelölhetnek fejenként három-három fotográfust 2015. május 31-ig.
A pályázni szándékozók a TT tagjanak küldhetik el megszerkesztett fotóanyagukat, illetve maximum 800 karakterest szöveges leírást.

A jelölők:

  • dr. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője (lengyel.beatrix@hnm.hu),
  • Sándor Tibor a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője (santib@fszek.hu)
  • dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója (lszabo@sportmuzeum.hu).

A Tanácsadó Testület ideiglenes tagjai:

  • Cseke Csilla, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője (csekecs@mti.hu),
  • Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője (szabolcs@mail.index.hu),
  • Molnár Zoltán foográfus, tanár (molnarzoltan16@gmail.com),
  • Szalmás Péter, a Magyar Olimpiai Bitzottság fotósa (szalmasp@gmail.com),
  • Hajdú D. András, a tavalyi győztes, az abcug.hu munkatársa (hajdua@gmail.com).

A Hemző Károly-díjről a Tanácsadó Testület jelölései alapján a kuratórium tagjai döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. Több szinte egyenértékűen színvonalas pályamű esetén a zsűri finalistákat hirdet, és közülük választja ki a nyertest.
További részletek a hemzokaroly.hu oldalon.