A Fotodiox a Hasselblad babérjaira tör

0

Mint ismeretes, a Hasselblad még 2013-ban kezdte el a Sony DSC-RX100 prémium kompakt fényképezőgépek kissé áttervezett külsővel, saját néven történő forgalmazását Stellar néven, majd 2014-ben jött a DSC-RX100 III-zal megegyező Stellar II változat is. A dolog pikantériája, hogy a gép tudásban teljesen ugyanarra volt képes, mint a Sony eredeti modellje, a Hasselblad Stellart attól csupán egy kiegészítő, fából készült dizájn-markolat különböztette meg. Cserébe jóval magasabb áron kínálta a Hasselblad ezeket a gépeket.

Hasonlót „művelt” egyébként a Hasselblad a cserélhető objektíves Sony NEX MILC gépével is, itt már teljesen körbevette az új dizájnelem a gépet. Ezeket a modelleket Hasselblad Lunar néven forgalmazzák, elképesztően magas felárral, a Sony 1100 dolláros ára helyett 5000 dollárért.

Hasselblad Stellar II

A Hasselblad Stellar sem számított olcsónak, a Sony DSC-RX100-zal megegyező tudású Hasselblad Stellart 3200 dollárért kínálták (a Sony akkor 650 dollárért adta a saját gépét). Hasonlóképpen a Stellar II ára is elborult volt, de már nem annyira. Az 1650 dollár egész barátinak tűnik az első változat 3200 dollárjához képest, a Sony DSC-RX100 III ára 800 dollár volt.

Időközben a Hasselblad olaszországi dizájncentruma végleg bezárt, a régi neves márkának az elmúlt évek kirohanásai nem feltétlenül tettek jót, a fotós szakma java része inkább nevetett a Hasselblad húzásán, mintsem komolyan vette.

Ahol a Hasselblad dizájnforradalmának története véget ért, ott kezdődik a Fotodioxé. Ők ugyanis úgy gondolják, igenis szükség van a kiegészítő markolatokra, pláne, ha jó pénzt lehet értük elkérni.

A Fotodiox markolata

A Fotodiox is elkészítette saját tervezésű fa markolatát, amely a Sony DSC-RX100, RX100 II és RX100 III gépekhez használható. Azt el kell ismerni, hogy a Hasselbladé bizony szebb volt. A Fotodiox változata viszont olcsóbb, hiszen ez esetben nem egy egész komplett gépet kell hihetetlen magas felárért venni, hanem elegendő csupán a markolatot. Igaz, ettől még nem lesz Hasselblad logó a gépen, de a 60 dolláros árba ez azért már nem fér bele.

Mindenesetre akinek eddig csupán azért nem lett Hasselblad Stellar-ja, mert sokallta az árát és végül a Sony eredeti változatánál kötött ki, megvan a lehetősége arra, hogy kicsi kicicomázza a gépét és kényelmesebb fogást vegyen rajta.