Venus KX800 tripla karos makróvaku

0

Aki már beleszagolt a makrózás világába, s azt ráadásul DSLR géppel tette, vélhetően találkozott már a túl kicsi mélység miatt szükséges erős rekeszelés és az emiatt szükséges jelentős érzékenység emelés, vagy az ezt kiváltó vakuzás problémájával. Az érzékenységet nem emelhetjük büntetlenül, hiszen megnő a képzaj, vakuzni viszont nehéz szépen. Rádiós kioldóval, két vakuval, komoly diffúzor lapokkal van esélyünk szép fényeket létrehozni, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindehhez egyetlen eszköz állna rendelkezésünkre.

De hiszen ott vannak a makró körvakuk, azt ehhez találták ki! – kiálthatna fel most az Olvasó. Igen, a makró körvakuk valóban makrózáshoz készültek, de aki már ezeket is próbálta, vélhetőleg gyorsan ki is ábrándult belőlük. A fényük túl direkt, a beépített vakukhoz hasonló lapos megvilágítású képek pedig nem tűnnek természetesnek.

Az Olympustól láttunk már MILC gépeihez készült karos, LED-es fényforrást (a nálunk is járt MAL-1) , ennek teljesítménye azonban sokszor nem elegendő, így ismét csak az érzékenység emelés jön.

A kínai Venus Optics (amelynek logója láttán az Infiniti ügyvédjei heves vakarózásba kezdenek 😉 ) a nemrég bejelentett 60mm-es, 2:1 leképezési arányra is képes makró objektívje után most egy komoly fényteljesítményű, három karos makróvakut készített, amely nem csak két oldalról, de felülről való megvilágítást is lehetővé tesz, így igazán szép fényeket érhetünk el.

A Venus KX800 vaku 58-as kulcsszámú (ISO100, méter), flexibilis karjai 48 centiméter hosszúságúak. A harmadik karon LED fényforrás található, amely folyamatos fényével az élességállítást is segíti. Természetesen a két oldalt helyet foglaló vakupár teljesítménye (min. 1/128) és teljesítmény-aránya is módosítható, s a LED fényforrás fényereje is változtatható.

LED fényforrás

villanócső

A működtetéshez négy darab AA méretű elemet, vagy akkumulátort használhatunk, a kioldáshoz pedig szinkronkábelt is alkalmazhatunk (bár egy rádiós kioldó nagyobb szabadságot adhat). A manuális vezérlésű (tehát nem TTL) Kuangren Macro Twin Flash KX-800 néven piacra kerülő három karos vaku középpontos érintkezője miatt gyakorlatilag bármilyen géppel használható, amely ilyen vakupapuccsal rendelkezik.

A vaku ára 279 amerikai dollár.

Venus Macro Twin Flash KX-800 vakuval készült, gyártó által közzétett makrófotók: