Lomography Petzval 58mm f/1,9 Bokeh Control

0

Míg a nagy és neves gyártók vért izzadva próbálják meg kiküszöbölni a peremsötétedést és a fókuszsík görbülése okozta sarki képhibákat, addig a fotóművészek pont az ilyen objektíveket keresik. Elég ha a régi Helios vagy Cyclop objektívekre gondolunk, amelyek olyan különleges atmoszférájú fotók készítését teszik lehetővé, amelyre a mai, modern, tökéletesre hangolt és műszakilag a legfejlettebb objektívekkel már nincs esélyünk. A túlzottan tökéletes objektívek már néha túl steril képet adnak, s bizony még napjaink fotóművészei is keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel még érdekesebb, még szebb és még hangulatosabb képek készíthetők.

A Lomography ezt felismerve elkészítette első bokeh vezérlést kínáló objektívét, a Petzval 58mm f/1,9 BC-t.

A réz tubusba szerelt, orosz lencsékből felépített optika különlegessége az, hogy egy gyűrű segítségével könnyedén szabályozható a körkörös bokeh effekt erőssége, amely így témától és tárgytávolságtól függően mindig a legideálisabbra választható.

A Kickstarteren futó projekt első darabjait még ez év decemberében postázzák a 600 szerencsés fotósnak, aki hozzájuthat majd. Egyelőre még 70 darabot lehet megvásárolni 525 dollárért, az ezt követő példányok már 575, 625 és 675 dollárba kerülnek majd, bár ezekből sincs már sok.

A vélhetően még nagyobb érdeklődésre számot tartó objektív Canon EF és Nikon F bajonettel vásárolható meg, s fullframe szenzoros gépekkel is használható. Minimum fókusztávolsága 60 cm, a fókuszt csavaros megoldással állíthatjuk be. Az objektív elé 52 mm menetátmérőjű szűrőket helyezhetünk.