50%-kal több pixel lesz az új iPhone 6s és 6s Plus telefonokban

0

Néhány órával ezelőtt az Apple bemutatta a népszerű iPhone sorozat legújabb generációs modelljeit, amelyek ezúttal említést érdemlő fotós újításokat is felvonultatnak. A tavalyi iPhone 6 és 6 Plus után a várakozásoknak megfelelően iPhone 6s és iPhone 6s Plus modellek következtek. Az új verziót kívülről az új színtől eltekintve nehéz lesz megkülönböztetni a tavalyitól, de ezt már megszokhattuk: az s betűvel jelölt modellek elsősorban tudásban nyújtanak többet elődeiknél.

Az Apple az iPhone 4s 2011-es bejelentése óta ragaszkodott a 8 megapixeles felbontáshoz, amivel abszolút értékben nem, csak az időközben a 20 megapixeles kamerákat felvonultató vetélytársakkal való összevetésben volt gond. Az iPhone mindig is legendásan jó volt fotózás terén (legalábbis a többi mobiltelefonnal való összevetésben), de az Apple is látta, hogy lépni kell. A ma bejelentett két új modellbe így 50%-kal több pixelt tartalmazó, 12 megapixeles szenzort tettek. Az iSight névre keresztelt kamera szenzorának felülete nem lett ugyan nagyobb, de a fotódiótákat elválasztó rétegen fejlesztettek (Deep Trench Isolation – mély árok elválasztás) és közelebb vitték a színszűrőt az érzékelőhöz, hogy kevesebb legyen a színtorzulást okozó pixelek közti átcsordulás.

A tavalyi telefonokhoz hasonlóan optikai képstabilizátort idén is csak a nagyobb 6s Plus tartalmaz, de ezen kívül nincs más eltérés a két méret kamerájának tudása között. Az idei verziókban természetesen továbbfejlesztették a tónuskezelést és a zajszűrést is, amire a nagyobb felbontás miatt értelemszerűen szükség volt. A szenzor előtt lévő, 5 lencsetagból felépített f/2.2-es optika nem változott.

A nagyobb felbontású szenzornak hála a panorámafotók maximális mérete a korábbi 43 megapixelről 63 megapixelre nőtt, és most először elérhető lesz iPhone-on is a 4K képrögzítési lehetőség. 30 kép/mp-es sebességgel 3840×2160 pixeles, tehát képkockánként 8 megapixelnyi adatot képes rögzíteni, de Full HD módban 60, HD módban pedig 120 és 240 kép/mp sebesség is elérhető. A legújabb A9-es processzornak köszönhetően a 4K-s videók meg is vághatók a telefonra telepített iMovie alkalmazás segítségével.

Az előlapi kamera felbontása még a hátlapinál is nagyobb mértékben nőtt. A korábbi 1,2 megapixeles modult egy 5 megapixelesre cserélték, a kijelzőt pedig mostantól vakuként is használhatjuk, hogy sötétben is bátrabban szelfizhessünk. A kijelző színének árnyalatnyi módosításával a vaku fényét is képes a környezeti megvilágításhoz igazítani, így biztosítva, hogy a képek színezete az előtérben és a háttérben is egységes maradjon. Az Apple ezt a funkciót Retina Flash néven igyekszik beépíteni a köztudatba.

Live Photos

A legjelentősebb újítás mégsem ez, hanem a Live Photos funkció, ami a manapság népszerű néhány másodperces videókat ötvözi az állókép funkcióval. Ha az Apple csak simán kiegészítette volna a kamera appot egy ilyen móddal, akkor az egy említésre is alig érdemes nyúlás lett volna, de nem így tettek. A Live Photos funkció a normál fotó mód része lett (de ki is kikapcsolható), így minden elkészült fotó innentől kezdve Live Photo lesz. A telefon az expozíció előtti és utáni 1,5-1,5 másodpercet is rögzíti, így utólag a képre erősebben rányomva (igen, a kijelző nyomásérzékeny) a fotó megelevenedik, visszaadval egy picit a kép készítésének hangulatát. A telefon a Live Photot valamiféle kibővített állóképként, helytakarékos módon menti el, így valószínűleg biztosítani tudják majd a hagyományos képmegjelenítő eszközökkel és szoftverekkel való kompatibilitást. A kép és a rövid videó mellé a telefon hangot is felveszi.

A Live Photos formátum sikerét nem csak az iPhone-ok és iPad-ek népszerűsége, hanem a még idén megjelenő Facebook támogatás is garantálja majd. Emellett az élő fotók természetesen a Mac OS-t futtató gépeken is lejátszhatók lesznek majd, de nem lepődnénk meg, ha a funkció villámgyorsan átszivárogna Android és Windows rendszerekre is.

Az Apple iPhone 6s és az iPhone 6s Plus szeptember 12-től rendelhető az első körre kiválasztott néhány országban (Magyarország nincs köztük), de szállítani csak szeptember 25-től tudnak. A világ többi részén való megjelenést az év végéig ígérték.