Pulse: Itt a CamRanger kihívója

0

Nagyjából egy hónappal ezelőtt mutattuk be a mobil Wi-Fi routerre épülő CamRangert, amellyel Wi-Fi vezérlő nélküli fényképezőgépet távvezérelhetünk, vagy amellyel a Wi-Fi-s fényképezőgépekből hiányzó time-lapse, vagy fókusz sorozat funkciót is megvalósíthatjuk. Most az Alpine Labs készített hasonló eszközt, amely dizájnban mindenképpen veri a CamRangert.

Pulse
Bár ma már szinte minden újonnan bejelentett komolyabb gépbe beépítésre kerül a Wi-Fi vezérlő, valamiért a gyártók nem szeretik ezt a lehetőséget maradéktalanul kihasználni. Elképzelni nem tudom, hogy mi vezeti a gyártókat arra a következtetésre, hogy a Wi-Fi-s okostelefon alkalmazásban elég, ha csak egy-két paraméter állítható és elég, ha ki lehet oldani vele a gépet. Vajon mi a búbánatért nem készít vagy készíttet már végre valamelyik, magát értelmes cégnek gondoló gyártó egy olyan Wi-Fi-s alkalmazást, mint amilyen a CamRangeré, vagy a Pulse-é. Hiszen semmiből nem tartana az összes lehetséges paramétert beállíthatóvá tenni, s mivel gyártón belüli szoftverről van szó, akár ugyanazt a menürendszert is lehetne használni, mint ami a fényképezőgépben van. Ezen túlmenően pedig ott a lehetőség a time-lapse videókhoz az időzített sorozatok készítésére, az élőkép nagyított átküldésére, a kézi élességállításra távolról, stb.stb.stb. De nem! A gyártók megelégednek azzal, hogy bugyuta szoftvereket gyártsanak, amivel jó esetben a fehéregyensúlyt és az exp. kompenzációt még lehet állítani, de pl. fájlformátumot nem, programozott kioldásról pedig álmodni sem szabad! Így aztán ez a feladat a CamRangert és Pulse-t fejlesztő garázscégeknek jut, akik aztán komoly summát zsebelhetnek be. Igaz, a gyártói szoftvertől elviekben elvárnánk, hogy ingyenes legyen, de az ingyenes alapszoftver mellett egészen nyugodtan kínálhatnának a japánok is fizetős, okosabb app-okat. De nem akarnak! Bolond világ ez! De sebaj, itt van az Alpine Labs San Francisco-i fejlesztőcsapatának legújabb alkotása, a Pulse, amely igen kecses dobozba került, s kényelmesen felhelyezhető a vakupapucsra (ha vakuzni szeretnénk, akkor a vállpántra is csíptethetjük). A DSLR-ekhez és MILC-ekhez is használható Wi-Fi-s távkioldó eszköz USB kábelen keresztül csatlakozik a fényképezőgéphez, s azon keresztül képes azt vezérelni. A Pulse-hoz iOS-es és androidos alkalmazás készült, amellyel hosszú expozíció (B-mód), időzített hosszú expozíció (Timed), időzített sorozat is készíthető, illetve videófelvétel is indítható. A Pulse egyik érdekessége, hogy akár három fényképezőgépet is vezérelhetünk egyszerre, egyetlen okostelefonról, vagy táblagépről.
Pulse_smartphone0 Pulse_smartphone1 Pulse_smartphone2
Az egyelőre Kickstarter projektként létező Pulse várható ára 100 amerikai dollár lesz, amely bőven a CamRanger ára alatt marad (igaz, itt valószínűleg a távoli kézi élességállítás nem lesz elérhető). Aki pedig a Kickstarteren támogatja a vállalkozást, 25% kedvezménnyel veheti majd át saját „impulzusát”, várhatóan 2016 áprilisában.