A Nikon is rágyúr a nagy szenzoros kompaktokra?

0

Egyes pletykák szerint jövőre nem csak egy, de rögtön három nagy szenzoros kompakt digitális fényképezőgéppel is megjelenik a Nikon.

Nikon Coolpix A
Ideje is, hiszen a kései belépők kevesebbet vesznek ki egy új szegmensből. A Canon, a Fujifilm, a Panasonic és a Sony is gyárt már nagy, azaz minimum 1″ típusú szenzorral szerelt kompakt fényképezőgépeket. Akik még nincsenek benne ebben a buliban, az az Olympus és részben a Nikon. Az Olympus toporgása meglepő, hiszen a Panasonictól egyetlen csettintésre kapna NégyHarmados szenzort, amely köré remek kompakt fényképezőgépet építhetne. De egyelőre a maximum az 1/1,7″ típus. A Nikon hasonló cipőben jár, szintén nincs még nagy szenzoros kompaktja, de könnyen szerezhet 1″ típusú szenzort a Sonytól, hiszen a Nikon 1 MILC-eibe is ilyen szenzorok dolgoznak. De miért is olyan jó egy nagy szenzoros kompakt? Tévhit az, hogy egy nagy szenzoros fényképezőgép óhatatlanul sokkal nagyobb, mint egy kis szenzoros. Igen, az ultrakompakt kategóriában a kis szenzor mellé fejlesztett kis objektív valóban kis gépben elfér. De már egy szuperzoomot, utazózoomot csak kompromisszumosan tudunk a zsebünkbe dugni. Az viszont nem tévhit, hogy a kis szenzor gyenge jel/zaj arányú, erős zajszűrést igényel, amely jelentősen mossa a részleteket is, már ISO400-nál is. Ezzel szemben a nagyobb, 1″, 4/3″, APS-C típusú szenzorok akár ISO1600-ig is bátran emelhetők. Objektívük ugyan a hasonló átfogású, kis szenzoros masinákénál nagyobb, de még így is találni köztük nagy zoomátfogású, elfogadható méretű szuperzoomot, lásd Canon PowerShot G3x tesztünket. A Nikon azonban úgy tűnik, hogy kompakt fronton inkább a minél nagyobb zoomátfogásra gyúr, erre példa a rekord, 83×-os zoomos Nikon Coolpix P900, meg mellette még a 60×-os zoomos Nikon Coolpix P610. Nagy szenzoros kompakt gép azonban valamiért alig akad a Nikon kínálatában. Talán éppen azért, mert úgy gondolják, hogy a Nikon 1 a maga kis objektívével kiválthatja azt. Ebben is lehet valami, bár aki kompakt gépet keres, nem fog a MILC-ek fiókjában kotorászni. No jó, ott a 2013-as Nikon Coolpix A, APS-C szenzorral, de a fix 28 mm ekv. gyújtótávolságú objetkíve eléggé leszűkíti a vásárlói kört. Most azonban lehet megtörik a jég. Egyes pletykák ugyanis arról szólnak, hogy 2016-ban 1″ típusú szenzor köré építve három új, nagy szenzoros kompaktot jelent be a Nikon, méghozzá a következő objektívekkel:

  • nagy látószögű modell_ 18-50mm f/1,8-2,8
  • standard zoomos modell: 24-85mm f/1,8-2,8
  • szuperzoom: 24-500mm f/2,8-5,6

Azt azért észre kell venni, hogy hiába van a piacon a Nikon 1 MILC rendszer, ilyen objektíveket, ilyen fényerővel nem kínálnak, tehát ezek a modellek vélhetően nem is fenyegetik majd a Nikon 1 MILC szegmensét. Viszont igen ígéretesnek hangzanak. A nagylátószögű modell pedig még különleges is a maga nemében, hiszen 18 mm ekv. gyújtótávolságot kínáló kompakt gép még nem készült. Nem csak a Nikonnál, másnál sem. Izgalmas és mozgalmas január elé nézünk!