Te is kipróbálhatod a Nikon D5-öt

0

Már persze ha kellően szemfüles vagy és jókor vagy jó időben, mint a francia Chasseur d’Images fórum JML2 nicknevű tagja.

Nikon_D5_inthestore_1
Igen, már egy ideje csiripelik a verebek a Nikon D5 január eleji érkezését és már tudni vélt műszaki adatok is napvilágot láttak, de talán ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a komoly bejelentések előtt mindig kitudódik valami így, vagy úgy. Bár a gyártók nagyon ügyelnek rá, hogy semmi részlet ne kerüljön nyilvánosságra és az újságírók legtöbbje csak a bejelentés napján kap hivatalos információt a termékről (az újságírókat kevésbé szívató gyártók a megbízható lapoknak azért előre is el merik árulni a részleteket is), előfordul, hogy maga a gyártó követ el bakit. Ősz elején a Canon amerikai weblapján jelent meg még bejelentés előtt az EOS M10 MILC, minden részletes paraméterével, most pedig a Nikon csinált egy óriási bakit. Igaz, nem akkorát, mint a Canon, hiszen nem egy bárhonnan megtekinthető weboldalra tette ki a Nikon D5 adatait és képeit, „csupán” egy francia kereskedő boltjában kerülhetett ki a kirakatba egy D5-ös. Nem teljesen értem egyébként a logikát, ami az embargót illeti. Azt értem, hogy a gyártó szeretné a világon mindenhol egy időben bejelenteni a termékét, ehhez pedig valamilyen időzítés és tervezés szükséges. Erre van az embargó, azaz az a dátum, ami előtt a sajtó nem írhat meg hivatalos részleteket a termékről. Igaz, sok PR ügynökség és sajnos néhány importőr is félreérti az embargó jelentését, amelyet a világban általában nem arra használnak, hogy az embargó előtt a szaklapokat ne tájékoztassák, hanem arra, hogy az embargó előtt a végfelhasználók ne kaphassanak szedett-vedett hírmorzsákat. Persze a pletykákat nem tudják kizárni, de ez más lapra tartozik. Miért ne lehetne titoktartási szerződés mellett a megbízható szaklapokat előre tájékoztatni azért, hogy a termékükről a bejelentés napján és időpontjában minél részletesebb és pontosabb információt közölhessenek, ahogy ezt néhány nevesebb gyártó gyakorlatban is teszi? Lehetne, de néha nem így van. Sebaj! Azt viszont nem értem, hogy miért van az, hogy az újságíróktól féltik az információt, de a kereskedőktől nem félnek, hogy idő előtt kirakják a polcra a még be se jelentett terméket. Ez történt ugyanis Franciaországban, ahol a Chasseur d’Images fórumának JML2 nevű tagja megpillantotta egy szakkereskedésben azt az érdekes D5 feliratot, ami egy Nikon dobozon díszelgett. Megkérdezte hát a kereskedőt, hogy megnézheti és kipróbálhatja-e a gépet. Meglepetésére az eladó nagyon illedelmesen igent is mondott és valóban kipróbálhatta a béta, azaz még nem végleges állapotú vázat, amely valóban működőképes volt.
Nikon_D5_inthestore_1 Nikon_D5_inthestore_2 Nikon_D5_inthestore_3
Így hát most már tényleg biztosra vehetjük, hogy januárban megjelenik a Nikon a D5-tel, s azt is, hogy vannak szerencsések, akik még a bejelentés előtt meg is tapogathatják azt. Eredeti cikk a Chassimages.com-on: http://www.chassimages.com/news/351/59/L-incroyable-histoire-d-un-Nikon-D5-oublie-dans-une-vitrine.html