Nyitóelőadás: 4K és 8K, amik megváltoztatják a képalkotó piacot

0

Az idei CP+ első előadását nem is tarthatta volna más, mint a tavaly szeptember óta a CIPA élén álló, egyébként az Olympusnál dolgozó Hiroyuki Sasa, aki a tévé iparban elterjedt 4K és hamarosan elterjedő 8K által hozott változásokra hívta fel a figyelmet.

A rendkívül pörgős előadás néhány kötelező, és már-már unalmas körrel indult. A 2002-ben a japán fényképezőgép gyártó cégek által létrehozott Camera & Imaging Product Association (CIPA) az iparág szereplőinek összefogása mellett a különböző területek sztenderdizálásán és a szereplők érdekeinek védelmén is dolgozik. Ma a fényképezőgépek 90%-át CIPA tag cégek szállítják, így lehetőségük van arra, hogy meghatározzák az irányokat. A CIPA alakította ki a ma már magától értetődőnek vett Exif formátumot, és néhány évvel ezelőtt az akkumulátor vagy a képstabilizátor képességeinek bemutatásához használt egységes mérési sztenderdeket is. A CIPA-nak ma 50 tagja van, melyből 17 teljes jogú, 30 támogató, 3 pedig speciális tag.

A szervezet bemutatása után az előadás az aktuális helyzet ismertetésével folytatódott. Az első grafikon bár kicsit túlzó módon, de szemlélteti, hogy nincs minden rendben a fotóiparban. A legyártott beépített objektívvel rendelkező fényképezőgépek mennyisége 2010 novembere és 2015 novembere között kevesebb, mint negyedére esett vissza.

 Ez egyértelmű, hogy az olcsó, kompakt fényképezőgépek kiesésének köszönhető, de a DSLR szegmens sem hozza ugyanazt a volument, mint évekkel ezelőtt. A cserélhető objektíves piac árbevétele annak ellenére 15%-kal csökkent 2013 eleje óta, hogy a gépek átlagára nagyjából 30%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt. A DSLR jól láthatóan csökkenő pályán van, de ezt a csökkenést a MILC-ek enyhén növekvő eladásai sem tudják kompenzálni.

A fényképezőgépek iránti kereslet alakulását néhány Google Trends grafikonnal is szemlétették. A digitális fényképezőgép kifejezésre ma már szinte senki sem keres, de az USA-ban és Németországban az SLR (miért nem DSLR?) kifejezésre is egyre kevesebben kíváncsiak. Ez utóbbi kifejezés Japánban még tartja magát, mint ahogy kisebb nagyobb kilengésekkel a mirrorless kifejezés is. A tükör nélküli rendszerekre Amerikában és Németországban egyre többen kíváncsiak, bár az emelkedés egyelőre inkább csak visszafogott.

Hogy Magyaroszágon mi a helyzet, arról persze nem volt szó, de a Google Trends nálunk is hasonló ábrákat hoz. A digitális fényképezőgép és az SLR kifejezések egyre kevésbé, a DSLR és a milc rövidítések egyre inkább érdekesek. A tükörreflexes kifejezés népszerűsége nagyjából állandó.

A 4K és a 8K nem fotós kifejezések, így a fotóipart látszólag csak a fényképezőgépek videóképességein keresztül érintette. Hosszabb távon azonban más hatásai is lesznek annak, hogy a felhasználók a nagyobb felbontású tévéken keresztül hozzászoknak a jobb képminőséghez. Ezt a képminőséget a jövőben a fényképezőgépektől is el fogják várni.

A 4K által biztosított 8,3 megapixeles felbontás még ugyan nem okoz gondot egyik ma kapható fényképezőgépnek sem, de a 8K 33 megapixeles felbontására ma még csak a gépek egy nagyon pici része képes. Ráadásul 8K módban való videórögzítésnél minden eddiginél fontosabb a precíz élességállítás, hiszen ilyen felbontás mellett a legkisebb tévedés is nagyon látványos. Ugyanebből az okból kifolyólag fejleszteni kell a képstabilizátorokat is.

Az objektíveknél sokszor csak a képközépre jellemző felbontással foglalkozunk, pedig komolyan fejleszteni kell majd a képek szélein elérhető képminőséget, és csökkenteni kell az olyan hibákat, mint a kromatikus aberráció.

A nagyobb felbontás és az egyre jobb megjelenítő technológiák lehetővé teszik a képen belüli nagyobb fényerő különbségek megjelenítését, az árnyékos területeken is részletesebb képek pedig sokszor mélység érzetet, így ezen keresztül 3D érzést nyújtanak. Az UHD Premium szabvány szerint használt BT.2020 színtér az emberi szem által látható színek 99,9%-át lefedi, az elérhető 120 kép/mp-es képfrissítési sebesség pedig finomabbá teszi a mozgásokat.

Jól látható tehát, hogy a CIPA a 4K és a 8K támogatásában remek feladatot talált a gyártóknak a következő néhány évre, aminek az eredményeként minden eddiginél jobb képminőséget biztosító fényképezőgépeket kaphatunk.