Sigma SD Quattro

0

A tegnap reggeli sorban állások után a Sigma standjáról hamar eljöttem az ott tolongók hada láttán. Volt mit nézzek máshol, és reméltem, hogy délutánra csökken a tumultus.  És milyen jól tettem. Néhány órával később ugyanis egy régi ismerős, Vuslat Tatar köszönt rám a Sigma standól néhány tíz méterre, akit mint kiderült, legutóbbi találkozásunk óta kineveztek a Sigma exportért felelős vezetőjének.

Különleges az ő helyzete ezen a piacon, hiszen Japánban élő törökként került nagyon magas pozícióba. Nagyjából akkor csatlakozott a Sigmához, amikor Digital Imaging néven 17 évvel ezelőtt elindult a Pixinfo.com elődje. Akkor a külső objektív gyártók a termékeik árával próbáltak vevőket elcsábítani a nagy gyártóktól, a termékek minőségére pedig sokkal inkább igaz volt a változó jelző, mint bármi pozitív.

De az elmúlt közel két évtized alatt ez a szektor és a Sigma is teljesen átalakult. A cég vezetését is átvette az alapító fia, Kazuto Yamaki, aki nem csak a minőségbiztosítást, hanem a szemléletet is teljesen megváltoztatta a cégnél. Most már nem az ár a legfontosabb tényező, hanem a termék kiváló minősége. Korábban a cég ontotta magából az objektíveket, és ha nagyjából jó volt, akkor mehetett a boltokba. Most ami nem megy át a nagyon szigorú ellenőrzésen, azt nem engedik ki a gyárból. Volt olyan termék, amire az egész világon sokezres teljesítetlen megrendelésük volt, mégis több mint háromezer darabot dobott vissza a minőség ellenőrzés, mert nem felelt meg a minden kritériumnak.

Amíg beszélgetünk, addig Tatar úr elküld valakit a legújabb termékekért, amiket már az egyik kolléganője mutogat meg nekem.

A legújabb Sigma SD Quattro élőben is olyan brutál, mint ahogy a képeken kinéz. Vagy talán még jobban. Hiába lelkendezett a segítőm, hogy „ugye milyen könnyű”, hát nem tudtam egyetérteni vele. Aztán finoman el is jutottunk oda, hogy miért járok MILC géppel a vállamon.

Ettől függetlenül az SD Quattro egy szerethető darab. Egyedi megoldásolkal. Ott van például a megrövidített markolat rész, ami nem fut le a váz aljáig. Ezt azért tervezték ilyenre, mert úgy látták, hogy sokan a kisujjukkal támasztják meg a gép alját. Ez a markolat elég nagy ahhoz, hogy akár a teljes kéz ráférjen, de elég rövid, hogy aki a kisujját alulra akarja tenni, az megtehesse.

A gépből a mai kor elvárásainak megfelelően elhagyták a tükröt, de a bajonett maradt a Sigma saját csatlakozása. Azért tartották meg, mert a felhasználók rengeteg jó objektvvel rendelkeznek, nem akarták őket arra kényszeríteni, hogy azokat ki kelljen dobják.

Az optikát tartó tubushoz hasonlóan kiemelkedik a gépvázból a gép keresője is. A kiemelkedésnek hála nem kell a fotós nekinyomja az orrát a gép hátuljának ahhoz, hogy használni tudja a keresőt.

A fényképezőgép legmutatósabb része hátsó kijelző blokk. A normál méretű képernyő mellé feltettek egy nagyon letisztult információs kijelzőt, a kettőt pedig egy üveg alá tették. Így kikapcsolt gépnél úgy néz ki, mintha egy nagyon széles kijelzője lenne a gépnek. Bekapcsolt állapotban a fekete alapon fehér betűknek olyan hatása van, mintha azok is a gép hátuljára lennének nyomtatva. Az itt lévő paraméterek a mellettük lévő gombok lenyomásával és a gép tetején lévő tárcsák valamelyikének forgatásával módosíthatók.

A felső tárcsa érdekessége, hogy egy elhúzható kapcsolóval rögzíthető, így nem fog véletlen eltekeredni. Be kell valljam, a kialakítása miatt a véletlen eltekeredés miatt én nem tartok, de valószínűleg oka van annak, hogy így csinálták.

Az egyetlen dolog, amiben a Sigma SD Quattro nem igazán tetszett, az az élességállítás sebessége. Azt nem mondanám, hogy kompaktos, de nem egy ilyen minőségű géphez illő. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy mindez valószínűleg a béta verzió miatt van, de csodálkoznék rajta, ha a végleges verzió sokkal gyorsabb lenne. 

A két új objektívet váz nélkül lehetett csak megnézni, így működés közben sajnos nem tudtam kipróbálni őket. A tükör nélküli rendszerekhez készülő 30 mm-es objektív nagyon könnyű, szinte már túl könnyű is. Szemben a tükrösökhöz szánt 50-100 mm f/1.8, ami brutálisan masszív, minőségi darab lett.