Nem lesz több Lytro light-field fényképezőgép

0

A Backchannelen megjelent blogposztban a Lytro vezérigazgatója konkrétan megerősíti, hogy a Lytro a nagyközönségnek szánt, azaz konzumer fényképezőgépek fejlesztése és gyártása helyett inkább a kevésbé sok szereplős virtuális valóság eszközei felé fordul.

Mint ismeretes, a Lytro volt az első, aki olyan fényképezőgépet gyártott, amely lehetővé tette a vele készült képek utólagos fókuszálását. Az első, kissé gyermekbetegségektől hemzsegő Lytro gép után a második modell, az Lytro Illum igazán ígéretesnek tűnt nagy méretű szenzorával, fényerős ultrazoom objektívével.

A kompakt fényképezőgép piac azonban a Lytro elmondása szerint veszélyes terep, hiszen nem biztos, hogy a drága fejlesztések és a gyártás megtérül egy olyan terülten, ahol az okostelefonok kezdik uralni a terepet. Az mindenesetre tény, hogy akármilyen ügyes és érdekes volt 2011-ben az első, utólag is fókuszálást lehetővé tevő fényképezőgép, ma már bőven akadnak alternatív megoldások, akár okostelefonban, akár kompakt vagy ultrazoom fényképezőgépben (gondoljunk csak a Panasonic 4K Post-focus funkciójára, amely nem a Lytro féle plenoptikus megoldással, csupán sok-sok átfókuszálás gyors sorozatával elkészített képsorozatból teszi lehetővé a választást).

A Lytro így a nagyobb bevételekkel és kevesebb konkurens gyártóval kecsegtető VR-t részesíti előnyben, ahová 360 fokban látó kamerarendszereket készít, amely akár 2 m3-nyi mozgásteret tesz lehetővé a VR felhasználó számára, így egy néhány méterenként újra rögzített panorámával elkészíthető egy teljes VR modell.