Panasonic Lumix DMC-GX80

0

A Panasonic bejelentette kedvező árszabású, belépő kategóriás cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépét, a Lumix DMC-GX80-at.

A típusjelzésből már sejthető, hogy a gép alapjait a tavaly piacra került DMC-GX8 adja. Kis mérete és belépőszintű árképzése ellenére erre a gépre is került betekintés érzékelővel ellátott elektronikus kereső, amely 2,76 millió képponttal egyenértékű felbontású, nagyítása 0,7×-es.

A gép fókuszrendszere szintén a GX8-ból való, a Depth from Defocus elv alapján működő élességállítás igen gyors fókuszálást kínál. Új zárszerkezet került a DMC-GX80-ba, amely kisebb méretet tesz lehetővé, ugyanakkor csökkenti a zár lefutása után jelentkező vibráció mértékét.

A 16 Mpixeles, aluláteresztő szűrő nélküli szenzorral szerelt gép szolgáltatási között megtalálható az UltraHD videófelvétel készítés 14 vagy 25 kép/mp frissítéssel és természetesen a 4k Photo mód is, amely 30 kép/mp sebességű sorozatot készít, amelyből 4k felbontású képkocka menthető ki igen egyszerűen, a gép LCD-jét használva. Szintén bekerült a lehetőségek közé a 4k post-focus, ami utólagos fókuszálást és képkimentést tesz lehetővé.

A Panasonic DMC-GX80-at a Panasonic Convention 2016 eseményen Michiharu Uematsu, a Lumix termékcsalád fejlesztésének tanácsadója mutatta be nekünk, még március elején. Az akkor még titkos gépet egy pár percig ki is próbálhattuk. Az első tapasztalatok alapján ugyanazt hozza, mint a GX8-as, de kisebb felbontású szenzorral (16 Mpixel) és kisebb méretű keresőképet adó, fixen beépített elektronikus keresővel. Bár belépőszintre szánja a Panasonic, a szolgáltatásválasztéka igazán bőséges.

A Panasonic Lumix DMC-GX80 májustól lesz kapható háromféle színben, 12-32mm f/3,5-5,6 osszetolható kitobjektívvel 800 euróért.

A Panasonic Lumix DMC-GX80 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: effektív 16 Mpixel, AA szűrő nélkül, 17,3 x 13 mm LiveMos
 • Érzékenység: ISO200-25600
 • Objektív: mFT majonett
 • 5 tengelyes hibrid stabilizáció
 • elektronikuis kereső, 0,7×-es nagyítás, 2,76 millió képpontnak megfelelő felbontás
 • új redőnyzár, minimális utóvibráció
 • karcsú felépítés
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • beépített felpattanó vaku, vakupapucs
 • RAW formátum támogatása
 • RAW szerkesztés gépen belül
 • elektronikus horizont
 • AF segédfény
 • élkiemelés
 • élő hisztogram
 • kiégést jelző zebra minta a kijelzőn
 • programozható funkció gombok
 • csendes fotózási mód elektronikus zárral
 • csúcsfény és árnyék kiemelés/elnyomás
 • 4k photo 30 kép/mp-es sorozat, 8 Mpixeles felbontásban
 • post-focus – utólagos fókuszálás a 8 Mpixeles felbontásban rögzített post-focus sorozat képein
 • 8 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban
 • Time-lapse készítés
 • egyszerű panoráma fotózás
 • hosszú expozíciós idejű multi-expozíció lehetősége (Light Composition)
 • diffrakció kompenzáció
 • sRGB és Adobe RGB színterek támogatása
 • dupla vezérlőtárcsa
 • LCD: 80 fokban felfelé, 45 fokban lefelé dönthető, 3″ képátlójú, 1,04 millió szubpixeles, érintésérzékeny
 • fókuszmező kiválasztása az LCD-n, akár az EVF használatakor is
 • 3840×2160 pixeles videórögzítés (24 vagy 25 kép/mp), sztereó hanggal
 • 4k LiveCrop: FullHD videó kivágása 4k videóból LCD-n érintésre történő keret mozgatással, vagy zoomolással
 • automatikus élességállítás, arcfelismerés, kézi élességállítás
 • beépített Wi-Fi vezérlő, fájlok áttöltéséhez vagy távoli vezérléshez
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor (290 kép egy feltöltéssel, CIPA ajánlású gyári mérés szerint)
 • akkutöltés USB-n keresztül
 • Hi-Speed USB2.0 és microHDMI csatlakozás

A rossz képminőségért elnézést kérünk, a prezentáció ideje alatt nem kapcsolták le a lámpát, de a kis fényerejű projektor igen kis kontrasztú képéből igyekeztünk kihozni a legtöbbet:

Sajtóközlemény:

Bővül a Panasonic LUMIX G termékcsaládja: megérkezett a karcsú megjelenésű LUMIX DMC-GX80

Az új, cserélhető objektíves fényképezőgép olyan fotósoknak lett megalkotva, akik a mindennapi élet művészi pillanatait szeretnék lenyűgöző minőségben megörökíteni.

Wiesbaden, Németország (2016. április 5.)–A mai napon a Panasonic büszkén mutatja be a cserélhető objektíves DSLM termékcsalád legújabb tagját, a LUMIX DMC-GX80 fényképezőgépet. A klasszikus kialakítást és a 4K képesség funkcióját ötvözve az új fényképezőgépet is a korábbi GX modellek kompakt kivitele jellemzi, így tökéletes társ a városi kalandokhoz.

Az új DMC-GX80 innovatív tulajdonságok hosszú sorával – köztük 4K fényképfelbontással, és 5-tengelyes dupla képstabilizátorral– büszkélkedhet, valamint masszív, ergonóm fogásának és gondosan kifejlesztett kivitelének köszönhetően a kamera kézben tartva és mozgás közben történő fotózásnál is remekel.

Kimagasló képminőség
A LUMIX DMC-GX80 16 megapixeles digitális Live MOS érzékelője lenyűgöző részletességet és kristálytiszta felvételt eredményez. Az kamera teljesítményét tovább növeli a Venus Engine processzor, amely lélegzetelállító pontossággal adja vissza a színeket. A processzor a színárnyalatot, a telítettséget és a fényerőt külön-külön szabályozza, ezáltal az elkészült képek olyan élénkek, hogy a képernyőről szinte lepattanva, pontosan visszahozzák a kioldógomb lenyomása pillanatában meglévő látványt.

A DMC-GX80 MOS érzékelője és Venus Engine processzora által olyan minőséget ért el, amely most először lehetővé tette a gyártónak, hogy az aluláteresztő szűrőt kihagyja egy Lumix G kamerából. A gép felbontási határa mintegy 10%-kal javult, így tisztább és még hatásosabb képek és videók készítésére alkalmas.

A szenzor és a processzor kombinációja elérte azt is, hogy a képalkotás még gyenge fényviszonyok mellett is minimális zajjal, maximálisan 25600 ISO értékkel történjen. Ez ideális akár sötét éttermek és éjszakai piacok fotózásához is.

A szenzor nagysebességű jelolvasó–jelfeldolgozó képessége lenyűgöző 4K videófelvételek készítését teszi lehetővé, így a DMC-GX80 kamerával a városi kaland során átélt képek és hangok a Full-HD felbontás négyszeresével örökíthetők meg. A LUMIX DMC-GX80 nagy felbontású 4K videót készít 3840×2160-as méretben 25p (50Hz) vagy 24p beállítással a 1920 x 1080-as méretű 50p (50Hz) Full-HD videókat.

A 4K technológiának köszönhetően a felhasználók élvezhetik a Panasonic innovatív 4K PHOTO funkciója által nyújtott előnyöket, amellyel a röpke alkalmak fotózási lehetőségeit is kihasználhatják, és 30 fps sebességgel egyetlen vissza nem térő pillanatot sem kell elszalasztaniuk. Helyzettől függően háromféle exkluzív módot kínál a kamera: 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) és 4K Pre-burst. Mindegyik beállítás lehetővé teszi, hogy a felvétel képkockáiból kiragadjunk egyet, és azt JPEG képként elmentsük 8 Mp-es felbontásban, amely elegendő az A3-as méretű nyomtatáshoz.

A LUMIX DMC-G80 4K PHOTO módban vadonatúj LightComposition funkciót is kínál a felhasználóknak. A fényképezőgép képes számos képkockát egyetlen képben egyesíteni azáltal, hogy fényerejük alapján bizonyos pixeleket előtérbe helyez. Ez teszi lehetővé, hogy még gyenge fényviszonyok mellett, erősen kontrasztos környezetben, például tűzijáték vagy éjszakai égbolt fényképezése esetén is drámai hatású képek készülhessenek.

Freestyle fotózás elmosódás nélkül
A LUMIX DMC-GX80 számos olyan tulajdonságot egyesít, amely segít kristálytiszta, elmosódásmentes képeket készíteni menet közben és állvány nélkül is, így ideális váratlan képek megörökítéséhez a város felfedezése közben.

Az új, 5-tengelyes dupla képstabilizátor a készülékházban egyesíti az optikai (O.I.S. – 2 tengely) és a mechanikus képstabilizátort (B.I.S. – 5 tengely), amely megszünteti a kéz megremegésének hatásait, mind fénykép, mind videó készítésekor.

Az 5-tengelyes dupla képstabilizátor különösen előnyös teleobjektív használata közben, például az új LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400mm, f4.0-6.3 objektívvel, vagy gyenge fényviszonyok között lassabb zársebesség esetében.

A LUMIX DMC-GX80 zárszerkezete vadonatúj kialakítást kapott. Ez minimálisra csökkenti a kioldógomb lenyomásánál tapasztalható enyhe vibrációt és a zárhangot. A vibráció csökkentése által a felhasználók olyan helyzetekben is választhatják a mechanikus zárkioldást, ahol korábban csak az elektronikus kioldó jöhetett szóba.

Az utca stílusára tervezve
A LUMIX GX egyet jelent a kompakt formatervezéssel, amely jól mutat kézben. A LUMIX DMC-GX80 két klasszikus színben – ezüstben és feketében–kapható, és mindegyikük izgalmas nyomott bőrhatású felülettel, alumínium tekerőgombokkal és időtlen retró megjelenéssel érkezik.

A DMC-GX80 vastag, tömör markolata egy kézben is stabil tartást biztosít, így még nagyobb biztonsággal használható menet közben is. Az első/hátsó dupla tekerőgomb-rendszer gyors és hatékony beállítás-módosítást tesz lehetővé – a felhasználók beállíthatják például a fehéregyensúlyt az első tekerőgombbal, míg az ISO-t a hátsóval és mindeközben a zársebességet ugyancsak kiválaszthatják. Ez különösen nagy segítség változó fényviszonyok között, amikor menet közben apró változtatásokat kell végezni.

A DMC-GX80 kamerát elektronikus keresővel (LVF-LiveViewFinder) is felszerelték, melynek felbontása 2764K képponttal egyenértékű, és csaknem 100%-ban képes visszaadni a színeket. A széles, 16:9 képarányú LVF körülbelül 1,39x / 0,7x (35 mm-es kamerára átszámítva) nagyítást, 100%-os látómezőt és szemérzékelőt kínál. Ez az érzékelő működésbe hozza az EyeSensor AF autofókuszt, és mire a fotós keresztülnéz a blendén, a kamera már a kiválasztott területre fókuszál.

A nagyméretű, 7,6 cm átmérőjű, körülbelül 1040K képpontos nagyfelbontású kapacitív érintőképernyő, ami közel 100%-os látómezőt biztosít, egy újabb fényképezési módszert kínál a felhasználóknak. A kihajtható képernyő még szokatlan helyzetekben is kényelmes fényképezést biztosít. A képernyő 80 fokos felfelé dönthetősége ideális a talaj szintjéről történő fotózáskor, míg a 45 fokos felfelé dőlés tökéletes megoldás a fejmagasság fölötti fotózáshoz, például zsúfolt koncerteken.

Tökéletes fókusz a felvétel előtt és után
A DMC-GX80 kamera Contrast AF autofókusz rendszere, DFD (DepthFromDefocus) élesítő technológiával felszerelve a sebesség és a pontosság területén egyaránt jeleskedik. A fényképezőgép és az objektív közötti jelátvitel eléri a 240 fps sebességet, ami ultragyors, mintegy 0,07 másodperces autofókuszt eredményez. A Panasonic új DSLM fényképezője képes fantasztikusan tiszta képeket készíteni még a röpke pillanatokban is.

A kamerafunkciók között megtalálható a Panasonic által kifejlesztett innovatív Post Focus, amely lehetővé teszi a fókuszmező megváltoztatását a felvételkészítést követően is. Ez azt jelenti, hogy a felvétel perspektívája teljesen egészében megváltoztatható: a felhasználó kiválaszthatja például, hogy egy forgalmas utcaképen melyik arcot szeretné a középpontba állítani, de akár egy közeli makrófelvétel háttérhőmérsékletét is növelheti. Egyszerűen kezelhető: a Post Focus módban történő felvételkészítés után, a felvétel visszanézése közben a felhasználónak csak meg kell érintenie azt a pontot a képen, ahová a fókuszt át szeretné helyezni.

Kifinomult képszerkesztés számítógép nélkül
A LUMIX DMC-GX80 kamerával a felhasználók közvetlenül a fényképezőgépen adhatnak művészi színezetet kedvenc fotóiknak és videóiknak a legújabb kreatív szűrők és szerkesztőfunkciók segítségével. A CreativeControl mód összesen 22 szűrőopciót tartalmaz, míg a kamerába újonnan beépített L.Monochrome mód használatával a szürkeárnyalatos képekhez az eredeti fekete-fehér filmek stílusát idéző gazdag gradáció adható.

A szűrők mellett a LUMIX DMC-GX80 innovatív 4K LiveCropping funkciója segítségével a videók is szerkeszthetők közvetlenül a fényképezőgépen. Panorámaképek készítésénél a látószög az egyenletes kép elkészítése érdekében egyszerűen beállítható anélkül, hogy speciális felszerelésre, például panorámafejre lenne szükség. Zoomolás esetében a felhasználók megadhatják a kívánt keretet, amelyre a gép automatikusan ráközelít. A zoomolás mindig tökéletesen gördülékeny és professzionális megjelenésű képeket eredményez, köszönhetően a digitális vezérlésnek és annak, hogy az objektív nem végez fizikai mozgást.

Maradjon kapcsolatban!
A LUMIX DMC-GX80 a rugalmas felvételkészítés, valamint a gyors és egyszerű képmegosztás érdekében Wi-Fi portot is kapott. A fényképezőgép ezáltal könnyen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy táblagéphez, így a felhasználók szinte az elkészülés pillanatában megoszthatják képeiket és videóikat a barátokkal vagy családtagokkal a közösségi oldalakon vagy e-mailen keresztül. A mobileszközök akár távirányítóként is használhatóak a LUMIX DMC-GX80 kamerához, így exponálás előtt lehetőség van ezeken az eszközökön keresztül változtatni a fókusz-, rekesz-, zársebesség- és ISO-beállításokat.

További funkciók

 • Expozíció / fehéregyensúly / fókusz / rekesz bracket
 • CreativeControl funkció P/A/S/M módokban
 • Egyszerű vezetéknélküli csatlakozás okostelefonhoz Wi-Fi keresztül.
 • RAW-feldolgozás a fényképezőben
 • Széles körű AF funkciók, köztük: arc-/szemérzékelés AF, tűhegy AF, egyképes AF és továbbfejlesztett AF gyenge fényviszonyokhoz
 • Hálózati és USB töltési lehetőség
 • Csendes üzemmód
 • Többzónás expozíció
 • Time-lapse felvétel / Stop-motion animáció