Fotópályázat a Medvesi Fotós Maratonon

0

A szervezők idén is fotópályázatot írtak ki a június 3-5. között megrendezésre kerülő Medvesi Fotós Maratonon részt vevők számára. A nevezéseket három kategóriában, június 30-ig várják. A díjazottak vásárlási utalványt kapnak.

fotó: Berendi Tibor

Sajtóközlemény:

Idén is fotópályázat kíséri majd a Medvesi Fotós Maratont

2016. június 3-5. között immáron harmadik alkalommal várják a világ első határon átnyúló geoparkjába az érdeklődőket a Medvesi Fotós Maraton eseményére. A legjobbnak ítélt felvételeiket idén is fotópályázaton mérethetik majd meg a résztvevők a szakmai zsűri előtt.

A szervezők a résztvevőknek 48 órán keresztül biztosítanak majd programokat annak érdekében, hogy megismerjék, felfedezzék ennek a kevéssé ismert, ugyanakkor változatos, természeti értékekben gazdag tájnak, a Medves-vidékének az értékeit. A program részeként éjszakai fotózásra is lehetőségük nyílik, mely során a rendezők kivilágítják a középkori várromokat.

2013-ban 53 pályázó több mint 300 felvételét nevezte az akkori fotópályázatra, míg 2014-ben már 86 résztvevő élt a lehetőséggel, összesen 402 pályaművel. A szakmai zsűri döntése és a közönségszavazás alapján mindkét évben több mint harminc felvétel került kiválasztásra, melyek vándorkiállítás formájában megfordultak többek között Salgótarjánban, Budapesten és Ipolytarnócon is. Az első Medvesi Fotós Maraton válogatása az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ közösségi terében talált végleges otthonra, míg a második rendezvény fotókiállítása a mai napig „úton van”: április végétől kezdődően az Ipolytarnóci Ősmaradványok látogatóközpontjában lesz majd látható.

A Novohrad-Nógrád Geopark a 2016-os Medvesi Fotós Maraton eseményéhez kapcsolódóan meghirdeti az alábbi fotópályázatot:

Jelen pályázatra a Medvesi Fotós Maraton 48 órája alatt, a program helyszínein, illetve a Medves és a Medvesalja térségében készült olyan egyedi fotográfiával lehet pályázni, melynek szerzői jogával korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó. A fotók témája elsősorban a Medves vidékének táji, természeti, geológiai sokszínűsége, szépsége, ember és táj kapcsolatának, az itt élő emberek bemutatása legyen.

Az alábbi témakörökben várjuk a pályamunkákat:
1. TÁJ
2. EMBEREK
3. ÉLŐVILÁG

A pályamunkák beküldésére vonatkozó részletek:

  • Egy pályázó egy témakörben maximum két fényképpel (tehát összesen maximum hat fényképpel) nevezhet.
  • A fotókat elektronikus formában kell elküldeni az alábbi e-mail címre: info@fotosmaraton.hu
  • Kérjük, a pályamunkákat az alábbi fájlnévvel lássák el:
  • pályázó neve_témakör_sorszám, vagyis pl.: kovacs_pal_elovilag_1 A kísérő e-mail-ben kérjük, adja meg a következő adatokat:
    • Pályázó neve:
    • Telefonszáma:
    • E-mail címe:
  • Jelezze, ha Ön 18 év alatti pályázó.
  • Amennyiben a pályamunkáknak címet is adott, kérjük, a fájlnévhez kapcsolódóan írja le a mű címét!

Beérkezési határidő:
2016. június 30.

A nevezéssel a szerző elismeri, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak, kijelenti, hogy a képeket ő készítette és rendelkezik a beadott kép eredeti változatával. Hozzájárul, hogy az általa megadott email címen levélben értesítést kapjon a pályázattal kapcsolatban.

Technikai feltételek:
A képek digitálisan korrigálhatók az eredeti látvány helyreállítása, minimális hangsúlyozása erejéig. Nem számítanak manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekciók, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Nem elfogadható a képek tartalmának megváltoztatása, képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása. A szervezők elfogadják a több fotóból digitálisan összeállított képeket is (panoráma, HDR, startrails).

A beküldött fénykép hosszabb oldala 1200 pixel hosszú legyen, JPEG formátumban kérjük, egy fájl maximum 1MB lehet. Kiállításra választott képek esetén a jó minőségű nyomtatás érdekében a szervezők bekérik a fotó nagyméretű változatát.

Szerzői jogok:
A pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, azokat portáljaikon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék.

A szervezők a Medvesi Fotós Maraton promóciójához kapcsolódva jogdíjmentesen használhatják fel a pályázatra beküldött fotókat. A szervezők kijelentik, hogy a pályázatra beküldött képeket más célra csak a szerzővel egyeztetve és annak engedélyével használják fel.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a szerzőt terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a személyiségi jogokat sértő vagy a pályázat témájához nem illeszkedő felvételeket nem zsűriztetik.

Díjazás:
Az alábbi díjak kerülnek kiosztásra mindhárom kategóriában:

  • Első díj: 15 000 forint értékű vásárlási utalvány
  • Második díj: 10 000 forint értékű vásárlási utalvány
  • Harmadik díj: 5 000 forint értékű vásárlási utalvány

Közönségdíj: 15000 forint értékű vásárlási utalvány
Ifjúsági különdíj: 15 000 forint értékű vásárlási utalvány
A geopark földtani értékeit bemutató legjobb fotó különdíja: 15 000 forint értékű vásárlási utalvány

Fődíj:
A Medvesi Fotós Maraton fődíját az a pályázó nyeri el, akinek a legjobb három fotója a legmagasabb összesített pontszámot kapja a zsűri döntése alapján. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legalább két témakörben kell pályamunkákat beküldenie annak, aki szeretné elnyerni a Fődíjat. A fődíj egy 40 000 forint értékű vásárlási utalvány.

Díjátadó, kiállítás:
A kiállított és díjazott képek szerzőit a szervezők 2016. július 20-ig értesítik.

További információ:
info@fotosmaraton.hu

Előzetes regisztráció a programra:
http://www.fotosmaraton.hu/node/89

További információk a programról és a részvételi feltételekről:

  • Honlap: http://www.fotosmaraton.hu/
  • Facebook: www.facebook.com/MedvesiFotosMaraton
  • Instagram: https://www.instagram.com/medvesifotosmaraton
  • Blog: www.medvesifotosmaraton.blogspot.hu
  • Program: http://www.fotosmaraton.hu/node/29