Új dizájn, új rendszer

24

Amikor 17 és fél évvel ezelőtt elindult Digital Imaging néven a Pixinfo.com őse, akkor nemhogy blogok meg tartalomkezelő rendszerek nem voltak, de az internetes publikálás is egy teljesen új területnek számított. Nem léteztek szabályok vagy kialakult szokások. Írtunk egy kis rendszert, amiben lehetett rögzíteni a híreket és cikkeket, illetve egy felületet, amin ezek megjelentek. Amikor egy évvel később az akkor induló Index.hu mellékletévé váltunk, akkor kaptunk egy nagyon ügyes, de mai szemmel mégis elég fapados (és néhol túlbonyolított) CMS-t a tartalmak kezelésére, amit 2006-ban az ismételt önállósodással hagytunk magunk mögött. Akkor az élet úgy hozta, hogy az adatokat egy ideiglenes rendszerre kellett áttennünk, azzal a nagy tervvel, hogy majd mindent szépen rendbe teszünk.

Az ideiglenes rendszer pedig maradt. Kicsit toldoztuk-foldoztuk, de azt használtuk egészen ma reggelig. Az elmúlt 10 évben számtalanszor nekifutottunk annak, hogy átálljunk egy jobb szoftverre, de mindig beletört a bicskánk, illetve nem volt meg bennünk a kitartás. Így utólag ez talán nem is baj, hiszen a választható tartalomkezelő rendszerek ezalatt az idő alatt is rengeteget fejlődtek, így ma egy sokkal kiforrottabb WordPress veheti át a Pixinfo.com tartalmainak kezelését, mint amit a saját blogunk írásához bevezettünk szintén 10 évvel ezelőtt.

Az elmúlt bő 17 évben 11 ezernél is több hírt és blog postot és közel 2 ezer cikket írtunk, de az adatbázisba bekerült 2,5 ezer fényképezőgép részletes adatlapja is, egyenként száznál is több adattal. A 16 ezernél is több tesztfotót 590 galériába rendezve kellett átemelni, ami szintén nem ment egyik pillanatról a másikra. De úgy tűnik, hogy eljutottunk arra a pontra, amin túl már nincs értelme rejtegetni az új Pixinfo.com-ot.

Persze az „átállásnak” vannak vesztesei is. A fórum sosem lett az olvasók kedvence, ezért nyugdíjaztuk. Egyelőre megszűnik az apróhirdetés rovat is, amit megújult formában igyekszünk mielőbb újra elindítani. Jelenleg nem működik az értesítő rendszerünk sem, amire az egyes gépek adatlapjain vagy a híreknél iratkoztatok fel. Ezt is egy jobb, okosabb rendszerrel szeretnénk pótolni.

Megnyílt viszont a lehetőség az összes anyagunkhoz való hozzászólásra. Nem csak a blog postok alatt, de a cikkeknél, a híreknél és a fényképezőgép adatlapoknál is elmondhatjátok a véleményeteket, így a Pixinfo.com egy egyirányú szócsőből egy valódi interaktív felület lehet. A kommenteléshez teljes új felhasználónév is létrehozható, de használhatjátok a Facebook vagy Google regisztrációtokat is.

Kis lépés a mai webes világban, mégis nagy dolog nekünk, hogy végre lehet rendesen keresni az oldalon. Az eddig használt Google kereső nagyon jó volt, amikor ment, de voltak vele gondok. Az új kereső a rendszerbe van integrálva, így sokkal több lehetőségünk lesz a jövőben, hogy a saját igényeinkhez igazítsuk.

A legnehezebb dolgunk az adatlapokkal volt. Rengeteg adatot tároltunk egy-egy fényképezőgépnél, de sajnos nem mindig egységesen. Az új rendszerbe igyekeztünk ezeket összefésülve beemelni, hogy a jövőben kereshetőbb és szűrhetőbb legyen a 2,5 ezer gép. Ebben a folyamatban biztosan történt rengeteg tévedés, ezért arra kérünk benneteket, hogy a saját gépetek adatlapjait ellenőrizzétek és, ha hibát találtok benne, akkor a jobb hasábban lévő Hibajelentés űrlap kitöltésével jelezzétek felénk ezeket a problémákat. Ugyanezen az űrlapon keresztül bármelyik másik oldal hibája is bejelenthető. Ezeket igyekszünk a lehető leggyorsabban javítani, de mindenképpen a türelmeteket kérjük.

Néhány évvel ezelőtt ezt a mostani állapotot bétának hívtuk volna, hiszen sok még rajta a javítanivaló. Mára szerencsére ez a jelölés kikopott, miközben a webes világban megmaradt a folyamatos javítás és fejlődés lehetősége. Ezt a lehetőséget adja most a kezünkbe a WordPress alapú új Pixinfo.com, így mostantól újra a kor színvonalának megfelelő felületen tudunk tájékoztatni benneteket.