Vége a Nikon 1-nek?

3

A Dpreview Canon EOS M3-at bemutató cikkében így fogalmazott Jeff Keller (a dcresource.com korábbi főszerkesztője és tulajdonosa):
„Trying to figure out where the EOS M3 fits into the mirrorless landscape is tough. Its closest peers, based on price and features, are the Fujifilm X-A2, Olympus E-M10 II and Sony a6000 (we’re leaving Nikon 1 cameras out of the list, as we believe the series is no longer being developed.)”

Azaz szerinte(-tük) a Nikon nem fejleszti tovább a Nikon 1 rendszert.
Vajon e kijelentés mögött állhat-e olyan, az Amazonhoz érkezett információ, amely ezt alátámasztja (a Dpreview-t pár éve az Amazon vásárolta fel), vagy csupán arról van szó, hogy a régen frissült széria a szakújságíró szerint halálra van ítélve?
Nem lehetetlen, hogy az Amazon, mint az USA legnagyobb webáruháza korábban tud meg bizonyos információkat, mint akár az újságírók, akár más kereskedők. Arra ugyanis többször volt már bizonyíték, hogy egy (a PR-osok által általában eléggé félreértett) embargó során a Dpreview szerkesztősége (amely ugye az Amazon szárnyai alatt dolgozik) nem hogy a sajtóinformációkat kapják meg, de béta állapotú fényképezőgépet is, hogy beszámolhassanak róla egy preview cikkben. A Dpreview és az Amazon tehát kiemelt fontosságú. Emiatt nem volna meglepő, ha olyan információk is eljutnának a laphoz, hogy melyik gyártó mely termékét tartja még fejlesztési sorban és melyik áll kifutás előtti stádiumban.

Nikon 1 J5

Persze az is lehet, hogy Jeff csupán a saját megérzését foglalta szavakba és ezzel fejezte ki a Nikon 1 elnagyolt fejlesztését. Hiszen a Nikon 1 széria utoljára tavaly áprilisban frissült, akkor is az egyszerűbb J5 jelent meg. A komolyabb 1 V gépcsalád utoljára 2013-ban kapott új modellt. Az is érezhető egyébként, hogy a Nikon 1 J5-ben alkalmazot 20 Mpixeles szenzor már jel/zaj arányban ott tart, hogy komoly zajszűrésre van szükség ISO400 felett, azaz nem igazán tudja felvenni a versenyt a nagyobb szenzoros MILC-ekkel.

Meglehet, hogy a Nikon már fejleszti a következő MILC sorozatát, amely vagy DX szenzoros, vagy akár a Sony példáját követve full-frame szenzoros is lehet.
Te örülnél-e egy DX vagy FX formátumú Nikon MILC-nek? Érdekelne-e a DSLR-ek helyett?