I’m back – hátfal Nikon, Leica, vagy más filmes SLR-hez

1

Samuel Mello Medeiros egy igen érdekes projektet indított a Kickstarteren. Az I’m back™ nem mást ígér, mint hogy a legtöbb filmes SLR vagy távmérős fényképezőgépet digitálissá alakítja. A megoldáshoz Samuel a Raspberri Pi mikroszámítógépet és a hozzá elérhető Camera Module V2-t használta fel.
Raspberri_Pi_I'm_back

A félreértések elkerülése érdekében előre leszögezzük, hogy ez a hátfal inkább csak játékra jó, mivel a szenzor nem a teljes képkockát fedi le, csupán egy mattüvegre vetülő képet fényképezhetünk le a 8 Mpixeles, 1/4″ típusú Sony IMX219 CMOS szenzort tartalmazó modullal. A mélységélességet természetesen a filmes gép hozza, így azzal semmi problémánk nem lehet, a képminőség azonban a mattüveg miatt eléggé kérdéses lesz (nem csak a felbontással lehetnek gondok, de a sarkok képélességével is, mivel a kamerának elég közelről kell lefotóznia az 36×24 mm-es sík lapot, ezt pedig ritkán sikerül a sarkok tökéletes leképezésével együtt megtenni).

Raspberri_Pi_I'm_back_3
Raspberri_Pi_I'm_back_2

A használathoz a fényképezőgép hátlapját kell leszerelnünk, felfogatni az I’m back™ hátfalat, majd vaku szinkron kimenetét csatlakoztatnunk a hátfal bemenetére, B-módra állítani a fényképezőgépet és már kezdődhet is a fotózás!

A mattüveget, a képérzékelő szenzort és a számítógépet tartalmazó dobozkát 3D nyomtatóval készítette el a fejlesztő, a felfogatás módja és a szenzor pozicionálása lehetővé teszi, hogy többféle fényképezőgépen is használhassuk a hátfalat. A kütyü hátulján 2,4″-os LCD mutatja a Raspberri Pi működési képernyőjét és az élőképet.

A modult 350 eurót támogatásért cserébe, elméletileg jövő februárban kaphatjuk meg, de ha saját 3D nyomtatóval rendelkezünk, akkor a műanyag alkatrészek nyomtatási fájljait 18 euróért külön megvásárolhatjuk (a Raspberry Pi-t és a kamera modult ez esetben külön kell megvennünk).