Ezt se láttuk a Photokinán: Laowa 24mm f/14 Relay 2x Macro

0

Nem elírás, valóban nem f/1,4 fényerejű, hanem f/14-es makróobjektívről van szó, de igazából ilyen nagyításnál talán nem is lényeges, hiszen F1,4-nél használhatatlanul kicsi mélységélességünk lenne.
A Venus Optics jövőre dobhatja piacra Laowa 24mm f/14 Relay 2x Macro objektívét, amelyet Canon és Nikon bajonettel készít majd és full-frame szenzoros géppel is használható lesz. Leképezési aránya akár 2:1 is lehet, ehhez pedig elég mindössze 46 cm-re lennünk fényképezőgépünkkel a témától. Igaz, maga az objektív közel ilyen hosszú, vagyis kb. olyasmire számíthatunk, mint a kompakt fényképezőgépek szuper makró módja: brutálisan közel a témához, szinte már a fényt is eltakarva tőle.

Az igen furcsa formájú objektívből egy működő prototípus is kikerült a Photokinára, amelyet az ePhotozine szemfüles szerkesztője észre is vett. Mi sajnos nem jutottunk el a kisebb gyártókig, így esélyünk sem volt rá, hogy találkozzunk ezzel a gnómmal, pedig érdekes lett volna látni, hogy mire is képes. Na persze ha a képen látható 5D a Venus Optics standjának sajátja, mert egyébként a mi saját Olympus E-M5 gépünkkel nem sokra mentünk volna.

Mindenesetre az biztos, hogy az igen hosszú és vékony objektívvel nem lesz egyszerű a munka, viszont precízségre és nagy fényre biztosan szükség lesz a használatakor. Egy kis szellő is elég lehet egy ilyen hosszú „erőkar” megmozdítására. Ráadásul a leképezési arány a tárgytávolság növelésével rohamosan romlik, míg 45,8 cm-nél 2:1, 48 cm-nél már csak 1:1,5, 55 cm-nél pedig 1:4.