Itt a vég: 6,5 Fé a max. stabilizálás

0

A francia Amateur Photographer szerkesztője, Andy Westlake szintén készített egy interjút az Olympus egyik vezető posztban lévő emberével, Setsuya Kataokával.

Az interjúban Andy rákérdezett, hogyan is működik majd az E-M1 Mark II stabilizátora objektívbe épített stabilizátorral és anélkül. A válasz a következő volt (nem éppen a kérdésre volt válasz, de így is érdekes):
„The in-body stabilisation itself gives 5.5 steps, and the Sync IS gives 6.5 steps with OIS lenses. 6.5 stops is actually a theoretical limitation at the moment due to rotation of the earth interfering with gyro sensors.”

Vagyis a gépen belüli szenzor stabilizálás 5,5 Fé előnyt ad, míg a Sync IS, amely az objektív saját optikai stabilizátorával szinkronban dolgozik, összességében 6,5 Fé előnyt hoz. Ez jelenleg az elméleti maximum, mivel a Föld forgása interferál a giroszkópokkal.

Feltételezhetően itt kicsit többről is lehet szó, olyanokról, hogy a jelenlegi (vagy általuk használt) giroszkópok mintavételi frissítése ennyire képes, de talán fejlettebb szenzorokkal ennél még komolyabb stabilizálás is elérhető (persze kérdés, hogy megéri-e, ha 10x többe kerül). Az elméleti maximum kifejezéssel egyébként személy szerint annyi problémám van, hogy azt a gyakorlatban soha nem lehet elérni, vagyis ha tényleg 6,5 Fé az elméleti maximum, akkor az E-M1 Mark II sem fog tudni 6,5 Fé-et. Bár az is lehet, hogy a 6,5 Fé maximum az egy stabilizátoros megoldásra vonatkozik és ahhoz képest az 5,5 Fé, amit a szenzorstabi tud, az bele is fér…