Hipergyors kamera megfizethető áron, közel 22 ezer fps-sel

0

A nagy sebességű videófelvételek készítése nem csak tudományos célokra, de művészi célokra is használható, arról nem is beszélve, hogy remek lehetőségeket kínál a nem megismételhető pillanatok megörökítésében is. A hipergyors kamerák azonban általában brutálisan drágák, akár több tízezer dollárt is elkérnek egy-egy példányért (azért kicsivel 10 ezer dollár felett már találunk igen jó modelleket).

Nemrégiben David Kronstein mérnök megalkotta a Chronost, amely akár 21649 kép/mp sebességgel is képes a képek rögzítésére, ára ennek ellenére igen kedvező: csupán 2500 amerikai dollár.
A Chronos maximális felbontása 1280×1024 pixel, ezen a felbontáson 1024 kép/mp érhető el. Ha ennél nagyobb képfrissítésre van szükségünk, akkor kisebb felbontást kell választanunk: 720p-ben 1500 fps érhető el. A maximális 21649 fps képfrissítés 640×96 pixeles felbontásban érhető el.

A gépen Ethernet, HDMI és USB aljzatok is megtalálhatók, a kezelése pedig érintésérzékeny LCD-n történik. A C bajonettjére adapteres segítségével Nikon vagy Canon objektívek is feltekerhetők.

Bemutató videók 9:26-tól: