A sikerhez vezető profi esküvőfotós szemlélet – előadás

0

A vasárnap – és biztosra merem mondani, hogy a 2016-os PHOTOEXPO – legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadása az esküvőfotózásról szólt, konkrétabban a sikeres esküvőfotós szemléletéről.

Az előadást Paul Suha, Németországban dolgozó, magyar származású esküvőfotós tartotta, akivel korábban bizonyára már sokan találkoztak magyar név alatt.
Az előadást megelőzően már érezni lehetett, hogy szűkös lesz az ülőhelyek száma az előadóteremben, legalábbis ezt sugallta a kint ácsorgó tömeg. A mai napon ismétlő NAS előadást követően nem meglepő módon kevesen hagyták el a termet, így a beérkezőknek igyekezniük kellett jó helyet találni. Végül mindenki befért, de az utolsó lépcsőfokot is elfoglaltuk.

Ismerjük azt a csipkelődő mondást, hogy Magyarország a 10 millió esküvőfotós országa. Ha nem is ennyire durva a helyzet, az mindenképpen igaz, hogy rengeteg fotós foglalkozik esküvők megörökítésével, de sajnos kevesen vannak, akik igazán igényesen mívelik ezt a hivatást. Igen, hivatást írtam, mert hazánkban ez a foglalkozás nem igazán mondható jó megélhetési formának, néhány ügyes és szerencsés fotográfuson kívül, akik óriási marketing érzékkel és bőséges egyéb bevételi formával is rendelkezik (lásd műterem üzemeltetés). S mivel jó megélhetésről csak álmodni lehet, az esküvőfotózást sokszor csak kisebb részben csinálják a fotósok a pénzért, ezért ez inkább szerelem és önkifejezés, azaz hivatás. Legalábbis a nem annyira befutott, de lelkes és elhivatott fotósok számára.

Paul az előadását azzal a kéréssel kezdte, hogy álljanak fel azok, akik már fotóztak esküvőt. Gyakorlatilag a terem több, mint kétharmada felállt, ez bőven több, mint 50 ember! Ezek közül azonban csak a fele maradt állva akkor, amikor a kérdés az volt: ki fotózott már több, mint 10 esküvőn.

Nem véletlen hát, hogy beszélni kell a sikeres esküvőfotós szemléletről, hiszen könnyen bebukhatnak a kezdő esküvőfotósok, ha azt gondolják, hogy elég egy DSLR gép és egy pár objektív ahhoz, hogy jó esküvőfotós váljék belőle. A felszerelés ugyanis csak egy része az esküvőfotós hivatáshoz szükséges dologi és nem dologi feltételeknek (félreértés ne essék: néhány objektív és min. két DSLR gép valóban elég a technikai oldalról).

Előadónk arról beszélt, mi kell még ahhoz, hogy remek eredményeket és sikereket érjünk el, mint esküvőfotósok. Leginkább türelem és kitartás. Ritka ugyanis az, hogy 1-2 év alatt valaki nulláról befutott branddel rendelkező esküvői fotográfus legyen. Na és persze szerelem. Nem csak a párok részéről, hanem a fotós részéről is a munkája felé.

Szó esett arról, mit kell tenni egy feltörekvő esküvőfotósnak azon kívül, hogy esküvőket fotózik. Milyen fontossága van a felkészülésnek, az önbizalomnak, és arról, hogyan kell kommunikálni az ügyfelekkel ahhoz, hogy elégedettek legyenek – ugyanakkor ne maradjunk mindenben alul.

Kitért Paul a stílusra, a hozzáállásra, a megjelenésre, az intelligenciára, ezek kapcsolatára a célcsoporttal és végeredményben a hatását a munkára.
Téma volt a stílus, a marketing, az árképzés is, de az is, hogy mit kell, mit célszerű és mit érdemes lefotózni.

Jóllehet, a mondanivaló egyik része pont az volt, hogy ne rohanjunk és lassítsunk le, ez előadás dinamikussága miatt rengeteg információ hangzott el.