48 Mpixeles az első global shotteres full-frame szenzor

1

A CMOSIS bejelentette CMV50000 jelű CMOS szenzorát, amely a világ első full-frame szenzora, global shutter technológiával.

A gördülő záras (rolling shutter) megoldással szemben a globális zár (global shutter) esetében az expozíció végén az összes pixel értéke egyszerre kerül egy átmeneti tárolóba, amely megszünteti a rolling shutteres akciókamerák, mobiltelefonok és fényképezőgépek videófelvétel során tapasztalható ún. jello-effektjét és a különböző torzulásokat.

cmosis_cmv50000

A 4,6 mikronos pixelekből felépített 36,43×27,62 mm aktív felületű, 48 Mpixeles CMOS szenzor teljes felbontáson 30 kép/mp kiolvasási sebességű, 4k módban 60 fps sebességű. Dinamika tartománya 64 dB.

A CMOSIS egyébként a Leica beszállítója, így akár náluk is megjelenhet az első fényképezőgép global shutter technológiájú CMOS szenzorral. Vélhetően egyébként nem a Leica lesz az első gyártó, akik ezt a szenzort felhasználják, hiszen a Leica filozófiája szerint a videózás kevésbé lényeges szempont. Így inkább a tévéstúdióknál, illetve nagy felbontású biztonságtechnikai kamerákban bukkanhat majd fel először, de akkor sem kell arra számítani, hogy a mi pénztárcánkhoz mért áron kerülhet majd ki a gép a piacra, hiszen csak a szenzor darabonkénti ára 3.450 euró!