Becsapódás pillanata

7

Becsapódás Pillanata: A Nikon a töredék-másodperces fotózás határait feszegeti
Tom „Fire Kid” Duquesnoy MMA-bajnok és Tom Miles fotós együtt mutatják meg, milyen lehetőségeket rejt magában a Nikon D500 sebessége és teljesítménye

2016.november 29. –A Nikon a BAMMA szervezetnél két súlycsoportban is világbajnoki címet elért MMA-harcossal, Tom „Fire Kid” Duquesnoy-jal és Tom Miles sportfotóssal együttműködve örökítette meg a másodperc törtrészéig tartó pillanatot, szabad szemmel sosem látható részletességgel. Az elképzelhetetlenül gyors MMA-szupersztár mozdulatainak fotózása, miközben dinnyéket, tortákat és sütőtököket zúz szét, kiváló alkalomnak bizonyult a Nikon D500 gyors feldolgozási sebességének és rendkívüli ISO-lehetőségeinek demonstrálására.

Egy MMA-harcos fotózása azért adhatta a kampány inspirációját, mert a D500 fényképezőgéphez hasonlóan a sportolók neve is egyet jelent a sebességgel, az erővel, a kitartással és a pontossággal.

„A Nikon D500 fényképezőgéppel képesek voltunk megörökíteni, hogy mi történik akkor, amikor egy képzett harcos teljes erővel megüt egy tárgyat” – nyilatkozza Tom Miles, professzionális fotós. „Sportfotósként mindig el kell találni a tökéletes, töredékmásodperces pillanatot, akár arról van szó, hogy egy futó beér a célba, akár arról, hogy az egyik harcos a ringben beviszi a meccset eldöntő találatot. Ezt a fotósok számára mindennapos kihívást extrém szintre emeltük, hogy felfedezhessük a becsapódás pillanatát – azt a pillanatot, amikor egy hatalmas erő nagy sebességgel csapódik egy tárgyba.”


A képsorozaton Tom Duquesnoy látható, amint élelmiszerek során rúgja, üti, vágja és töri át magát, gyenge fényben. A képek 1/8000 másodperc alatt készültek, és tökéletesen bemutatják azt a sebességet és technikai felkészültséget, ami az ilyen, legkevésbé sem hagyományos ellenfelek megsemmisítéséhez szükséges.

Tom Duquesnoy MMA-világbajnok szerint: „Franciaországban azt szoktuk mondani, hogy nem szabad az étellel játszani, de én ennek a fotózásnak a kedvéért kivételt tettem. Az MMA nézői nem mindig tudják, milyen erősen és gyorsan képesek ütni a harcosok, de ez a fotózás ehhez megfelelő környezetbe helyezte az erőmet, az ügyességemet és a pontosságomat.”

A Nikon D500 a felvételi sebesség bármilyen csökkenése nélkül képes kb. 10 kép/másodperc¹ sebességű gyors sorozatfelvételre, legfeljebb 200 JPEG-képig és 200 darab 14 bites tömörítetlen RAW-képig, így használatával a fotósok gyorsan mozgó tárgyakat örökíthetnek meg. Akár egy sportfotósról van szó, aki a levegőben repülő krosszmotort fényképezi, akár egy természetfotósról, aki egy futó gepárdot szeretne megörökíteni, a Nikon D500 biztosítja az ilyen pillanatok nagy felbontású kimerevítéséhez szükséges technológiát. A D500 EXPEED 5 képfeldolgozási motorja akár ISO 51 200 érzékenységet is képes elérni, amely a Hi 5 (ISO 1 640 000 egyenérték) beállítással még tovább bővíthető, így a képek gyenge fényben is rögzíthetők.

Videó
Tekintse meg a szintén a Nikon D500 fényképezőgéppel filmezett fotózási felvételt:

A szett

A fotózás során Tom Miles a következő eszközöket használta:

Bemutatkozik Tom Miles

Tom Miles egy professzionális szerkesztőségi és kereskedelmi sport- és portréfotós Londonból. Különböző nemzetközi magazinok és kereskedelmi ügyfelek számára fotózik.
Több mint 15 év tapasztalattal rendelkezik a szakmában, és olyan atlétákkal dolgozott már együtt, mint Paula Radcliffe, Rory Mcllroy és Mo Farah.
Tom az Egyesült Királyság több mint 30 egyetemén tanított már, többek között a Nikon School és az Association of Photographers iskolában is.

Bemutatkozik Tom Duquesnoy

A Fire Kid becenevű Tom Duquesnoy egy francia kevert-harcművészeti (MMA) harcos, aki a franciaországi Lens-ben született 1993. június 21-én. Duquesnoy az első számú pehelysúlyú harcos Európában 2013 óta.

Megszerezte a Belgium Beatdown és a Killacam európai bajnoki címeit, és jelenleg a BAMMA szervezet pehelysúlyú és harmatsúlyú világbajnoka. A Killacam szervezetnél az első két meccsét sikerült mindössze 35 másodperc alatt megnyernie, és így csatlakozott a legnagyobb európai MMA-szervezet, a British Association of Mixed Martial Arts (BAMMA) soraihoz.

¹ Hozzávetőleges képsebesség teljesen feltöltött EN-EL15 lítiumion-akkumulátorral, folyamatos motoros AF-beállítással, 1/250 vagy gyorsabb záridővel, illetve mindenhol az alapértelmezett értékekkel.

További részletek az alábbi hivatkozáson olvashatók:
http://www.nikon.hu/hu_HU/learn_explore/d500-moment-of-impact.page?lang