Bajban a Panasonic? Búra alá kerül a fényképezőgép üzletág!

0

A Panasonic a plazmatévék kihalása révén elég komoly bevételcsökkenést kellett elszenvedjen 2012-ben. Az akkori átszervezések és az üzleti modell optimalizálása (no és persze jelentős tőke) révén a mammutcég túlélte a 1,5 milliárd jenes könyvelt bevétel kiesést. Most azonban újabb problémákkal kell szembe nézzenek, ugyanis ebben az üzleti évben is 20%-os proficsökkenés várható, emellett a teljes forgalom is 4%-kal esik majd: 7350 milliárd jenre, amely 2012 óta a legalacsonyabb!

A csökkenő bevételek miatt ismét átszervezésekre kell számítani, de ez még nem lesz elég. Olyan vezető irányokat kell találjanak, amelyek bővítik a profitszerzést. A digitális fényképezőgép piac márpedig jelenleg nem ilyen.

A minket érintő digitális kamera üzletágat több részre darabolják majd és más üzletágak vezetése alá helyezik, hogy csökkentsék a kiadásokat és jobb felügyeletet biztosítsanak.

Hogy mit jelent ez pontosan a jövőre nézve? Azt egyelőre nem lehet tudni, de várható, hogy a gyengébben teljesítő eszközök fejlesztését vagy visszafogják, vagy új utakat keresnek (lásd egyszerűbb kézi kamkorderek, vízálló kompakt fényképezőgépek, prémium kompakt fényképezőgépek). A MILC szegmenst nem kell nagyon félteni, hiszen kategóriájában szép számokat produkál és a széles termékpalettának köszönhetően az amatőrök és profi felhasználók is a vállalat célkeresztjében vannak, ugyanakkor a fejlődés is itt a legkomolyabb.

Az mindenesetre tény, hogy a Panasonicnak megint fájhat a feje, hogy miből csináljon pénzt a kieső szegmensek helyére.