Budapest Fotográfiai Ösztöndíj

0

Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot hirdet Budapest Fotográfiai Ösztöndíj címmel.

A pályázaton nyertes fotós egy éven keresztül havi 100.000 Ft-os ösztöndíjban részesül, ezen felül a következő év szeptemberében kiállítás formájában mutatja be sorozatát a Mai Manó Házban.

Jelentkezni a következő dokumentumok feltöltésével lehet:

  • Szinopszis arról a Budapesttel kapcsolatos témáról, amellyel ösztöndíjasként foglalkozni kíván (legfeljebb 1 oldal), valamint – amennyiben rendelkezésre áll – csatolva a javasolt témában korábban készített fotográfiai sorozat
  • a fotográfus életrajza (legfeljebb 1 oldal)
  • Artist statement (legfeljebb 300 szó)
  • egy 8-10 képből álló válogatás 1 PDF file-ban (legfeljebb 5 MB).

Jelentkezési határidő:
2017. szeptember 4.

Az ösztöndíj odaítéléséről 5 tagú szakmai Kuratórium dönt. A kiválasztás szempontjai: a pályázó eddigi munkásságának a színvonala, a beadott pályázat témája, valamint a szinopszis kidolgozottsága és ígéretessége.

A szakmai Kuratórium tagjai:

  • Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa,
  • Gellér Judit, a Capa Központ kurátora,
  • Készman József, művészettörténész,
  • Korniss Péter, fotográfus, a díj alapítója,
  • Móricz-Sabján Simon, fotográfus, Budapest Fotográfiai Ösztöndíjas.

Sajtóközlemény:

Újraindul a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj
Szakmai zsűri választja ki a Budapestet egy évig az ösztöndíj keretében fotózó művészt

Budapest Főváros Önkormányzata, szakmai partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal, megújítva a korábbi Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, 2017-ben ismét kiírja az egyéves pályázatot. A 2012-ig létező hasonló program újjáélesztésével a Főváros célja, hogy minőségi, aktuális és évente eltérő művészi szemszögből készített képsorozat készüljön Budapestről, megörökítve a folyamatos fejlődést és változásokat, illetve a város sokszínűségét. Az ösztöndíj odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium dönt: Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Gellér Judit, a Capa Központ kurátora, Készman József művészettörténész, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója és Móricz-Sabján Simon, korábbi Budapest Fotográfiai ösztöndíjas fotográfus. Az általuk kiválasztott fotográfus évente tizenkét hónapos, havi nettó 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.

A pályázók a Capa Központ honlapján szeptemberben elejéig jelentkezhetnek: egyoldalas szinopszisban kell megfogalmazniuk azt a Budapesttel kapcsolatos témát, amellyel ösztöndíjasként foglalkozni kívánnak, valamint, amennyiben rendelkezésükre áll, az általuk javasolt témában korábban készített fotográfiai sorozat bemutatásával kell bizonyítaniuk szakmai színvonalukat, emellett artist statementjüket (művészi hitvallásukat), életrajzukat és saját képválogatásukat is csatolniuk kell. A kuratórium ezek alapján választja ki a nyertest, aki a következő év szeptemberében a Mai Manó Házban és a kiállításhoz készült katalógus formájában mutathatja be sorozatát.

„Ma a korábbi ösztöndíjnál is aktuálisabb, hogy a legjobb fotósaink készítsenek olyan képeket a fővárosról, amelyek a budapestieknek és az idelátogatóknak is átadják, vagy csak utalnak arra az épített örökségre, pezsgésre és színes életre, amelyek meghatározzák a várost: a Budapest márka erősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy méltó minőségű és esztétikai értékű fotók képviseljék a várost az interneten, a közösségi csatornákon és offline felületeken egyaránt” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.
„Az ösztöndíj remélhetőleg többéves eljövendő történetében a műfaj változatos nyelvén beszélő alkotások úgy tolmácsolják majd a városi tájat és tájrészleteket, élethelyzeteket és kontextusukat, hogy azokból mozaikszerűen bontakozik ki Budapest fényképekből megrajzolt arcképe. Ez az arckép természetesen csak egy lesz a sok közül, nem hivatalos portré, inkább egy szubjektív lenyomat, amely visszatükrözi a fotográfus témaválasztásában tetten érhető személyességet” – mondta az ösztöndíjról Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezetője.
A fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, a Főpolgármesteri Hivatallal közösen, amelynek keretében tizenegy éven keresztül évente egy kiváló fotográfus kapott támogatást arra, hogy a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse sorozatát a magyar fővárosról. Az ösztöndíj egyik kiemelt eseménye és a Mai Manó Ház egyik legsikeresebb kiállítása volt a Budapest Pozitív címmel 2012 nyarán bemutatott összefoglaló tárlat.
További információ és jelentkezés: http://capacenter.hu/esemenyek/budapest-fotografiai-osztondij-2017/

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva-tér (2012)

Címlapfotó: Sopronyi Gyula: Játszótér, lakóparkok sorozat